Een kleinere hond is dus goedkoper dan een grote, zwaardere hond. Daarnaast kunnen de tarieven per dierenarts verschillen. Voor kleinere honden liggen de kosten tussen de 150 en 300 euro. Heb je een grote hond dan kun je uitgaan van kosten tussen de 200 en 500 euro.
Gesteriliseerde honden krijgen geen baarmoederontsteking meer. Sommige honden ontwikkelen vaak ongeveer 2 maanden na de loopsheid een schijndracht. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag, graven, onrustig, piepen, slepen met knuffels en melkklierzwelling.
Vaginale uitvloeiing
Uitvloeiing (afscheiding) uit de vulva kan normaal zijn, zoals tijdens de loopsheid en tot 3 weken na de geboorte. Ook kunnen afwijkingen aanwezig zijn eierstokken, baarmoeder, vagina of urinewegen. Bij jonge teven die nog niet loops geweest zijn, komt vaak een 'puppy vaginitis' voor.
De behandeling bij een baarmoederontsteking bestaat meestal uit antibiotica. Als je niet ernstig ziek bent, kan endometritis thuis worden behandeld. Je kunt vaak doorblijven gaan met borstvoeding geven met deze medicatie: overleg met je verloskundige of huisarts.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten. In de buikwand wordt een sneetje gemaakt van 3-5 cm (afhankelijk van de grootte van de hond). Via dit gaatje worden de eierstokken verwijderd uit de buik. Ook wordt de baarmoeder goed gecontroleerd.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
Quidem Carus
Wat als jouw huisdier onverwachte medische zorg nodig heeft en je hebt maar weinig te besteden? Bijvoorbeeld omdat jouw huisdier is aangereden, een ziekte of infectie krijgt. Stichting Quidem Carus biedt dit soort situaties financiële hulp. Samen met de dierenarts kijken ze welke financiële hulp nodig is.
Vooral bij teven met lang -of krulhaar is er een kans op het ontstaan van een zogenaamde 'puppy coat'. Hierbij wordt de vacht wollig en pluizig. Er is een kans dat uw dier na de operatie gemakkelijker overgewicht krijgt. Over het algemeen kan men beter direct na de sterilisatie minder voer verstrekken.
Deze operatie wordt meestal alleen uitgevoerd als er een probleem is met de baarmoeder van uw hond. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een baarmoederontsteking. In dat geval kan uw hond al erg ziek zijn en moet de operatie met spoed uitgevoerd worden.
De symptomen van schijndracht bij de huishond
ze vertoont heel wisselend eetgedrag, weigert vaak te eten. ze verzamelt opeens van alles en nog wat (in haar mand) ze is onrustig, vertoont agressief gedrag. ze begint een soort nest te bouwen en gebruikt daar van alles voor: kleding, handdoeken en kleedjes.
Hoe ontstaat de pyometra? Teven produceren in bepaalde perioden van de cyclus het hormoon progesteron. Tijdens een dracht, na een loopsheid, tijdens een schijnzwangerschap (pseudograviditeit) en na behandeling met anticonceptiemiddelen (de zgn. 'prikpil').
Schijndracht ontstaat zes tot twaalf weken na de start van de loopsheid en duurt tien tot dertig dagen. Schijnzwangerschap gaat vanzelf over. Als de hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid weer terug.
Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen. Vruchtbaarheid: Teven zijn na de sterilisatie direct onvruchtbaar.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
De meeste teven herstellen snel van een sterilisatie. Ze voelen zich al snel weer fit. Toch is het goed je hond nog een paar dagen rust te geven zodat de wond goed kan herstellen. Na een dag of tien volgt er een wondcontrole bij de dierenarts.
Maak de eerste dagen geen lange wandelingen. Geef in principe geen voer de avond na de ingreep. Wel mag hij kleine beetjes drinken. Als hij wel wat wil eten, geef dan kleine beetjes en blijf in de buurt, dit voor het geval dat hij moet braken.
Teven worden beter niet gesteriliseerd op het moment dat ze loops zijn. Tijdens de loopsheid zijn de baarmoeder en eierstokken namelijk meer doorbloed en bestaat er een grote kans dat de teef na de sterilisatie schijndrachtig zal worden.
Pas nadat het bloed weer donkerder van kleur is geworden en pas daarna echt is gestopt is de loopsheid over en kan de teef niet meer drachtig worden.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden: De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden. Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.