De eerste stap om weer een leuker persoon te worden is dus interesse tonen in een ander. Probeer in een gesprek eens wat vragen te stellen en wanneer de ander iets van jou wil weten, ga dan niet te lang door in een antwoord. Gun die ander de ruimte en probeer het gesprek bij hem of haar te houden.
Als je vriendelijk wilt zijn, moet je tonen dat je echt geïnteresseerd bent. Mensen moeten kunnen zien dat je echt om hen geeft voor wie ze zijn, wat ze denken en hoe ze handelen. Om vriendelijker te zijn, moet je verschillende eenvoudige vragen stellen die laten zien dat je om hen geeft.
Hoe ben je een goed mens is de ontroerende en hilarische nieuwe roman van Nick Hornby over de sleur van relaties en de worsteling van de moderne mens met normen en waarden.
Slechte mensen liggen 's nachts niet wakker met gewetensvragen over hun karakter. Zij zullen eerder geneigd zijn het kwaad in de schoenen van de ander te schuiven. En dat is ook helemaal niet zo gek. De mensen die wij nu als slecht bestempelen, zullen vaak niet gehandeld hebben vanuit de gedachte slecht te zijn.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Als je lang genoeg niet krijgt waar je behoefte aan hebt bijvoorbeeld: steun, waardering, erkenning etc. dan kan het zijn dat je het vertrouwen in je partner verliest. Je hebt er geen vertrouwen meer in dat je partner er voor je kan zijn wanneer je hem of haar nodig hebt.
Wil je dus graag minder hard zijn voor jezelf. Dan is belangrijk om weer waar te nemen wie jij bent, in plaats van wat ervan jou wordt verwacht. En wat dus ook vooral voor jouw werkt. Want zolang je leeft vanuit wat voor jouw goed voelt zal je hier niet een te hard oordeel over hebben.
Mild zijn voor jezelf in plaats van jezelf te beoordelen. Beseffen dat wat je meemaakt eigen is aan het mens-zijn in plaats van denken dat jij de enige bent die dit overkomt. Door je gedachten te observeren in plaats van jezelf alleen nog te zien als de negatieve gedachte of het slechte gevoel dat je ervaart.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Voldoening halen uit seks met mensen waarmee je verder geen emotionele band hebt, is zeker mogelijk. Maar veel hangt af van wat voor seks je zelf bevredigend vindt, wat voor waarden en normen je hebt, en hoe je partners zich gedragen. Seks waar wel gevoelens aan te pas komen, is de maatschappelijke norm.
Als we niet genoeg liefde hebben, ervaren we angst. We krijgen bijvoorbeeld geen waardering van anderen en maken ons dan zorgen waarom niemand ons leuk vindt. We voelen te weinig waardering voor onszelf en hebben dan geen vertrouwen meer in wat we kunnen. Dat maakt ons onzeker en doet ons twijfelen.
Stop met zoeken naar de liefde
Vaak kom je namelijk pas iemand tegen als je stopt met zoeken. Dan komt het vanzelf op je pad. Dus probeer te stoppen met zoeken en laat het vanzelf gebeuren. Uiteindelijk zal de liefde je echt wel vinden.
Niks meer voelen betekent vaak dat je waarschijnlijk denkt dat je leven geen zin meer heeft. Als je dat denkt, is het goed mogelijk dat je ook gaat denken aan zelfdoding. Een afgevlakt gevoel of emotioneel verdoofd zijn, ontnemen iemand doorgaans ook de lust om te leven.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Wat moet ik doen? Dr Nick Haslam: De beste manier om minder egoïstisch te zijn, is om te ervaren hoe fijn het is om dingen voor anderen te doen. Mensen zijn vaak verrast over hoe prettig het voelt om voor anderen zorgen. Ik denk dat je het beste kunt beginnen met complimentjes geven - misschien doe je dit zelfs al.
Bij een probleem zijn er altijd meerder mensen verantwoordelijk, dan alleen jijzelf. Een andere mogelijkheid waardoor je veel stress ervaart als jij altijd de schuld krijgt van alles. Komt doordat je steeds meer er in begint te geloven dat jij het nooit goed kan doen.
Zo wijst de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche erop dat wij ons vaak schuldig voelen over heel menselijke neigingen, bijvoorbeeld over het verlangen naar plezier, naar seks, bedwelming, drank en vervoering. Volgens Nietzsche komt dit doordat het christendom deze verlangens als zondig heeft bestempeld.
De meeste 'slechte mensen' zijn ten prooi aan algemeen menselijke zwaktes, zoals zelfbedrog en onoplettendheid. Het vraagt bijna bovenmenselijke vermogens om uit te stijgen boven de groepsnorm en boven je eigen zelfrechtvaardigingen. Een goed mens zijn is keihard werk!