Eén van de belangrijkste positieve eigenschappen van EPDM is de elasticiteit. Dit betekent dat de folie bij warme en koude temperaturen probleemloos kan uitzetten en krimpen. Hierdoor wordt het materiaal nooit broos en ontstaan er geen scheuren, ook niet na vele jaren op het dak.
EPDM is uitermate goed bestendig tegen elk denkbare stof of belasting, maar hierop is één uitzondering: chloor.
Het is een materiaalsoort met een erg hoge elasticiteit én een zeer sterke mate van bescherming. Regen heeft er geen invloed op, net als Uv-straling. Daarnaast gaat onze A-kwaliteit EPDM dakbedekking behoorlijk lang mee: gemiddeld genomen zo'n vijftig jaar.
EPDM dakbedekking heeft een levensduur van wel 50 jaar, wanneer u het op de juiste manier legt met de bijbehorende EPDM lijmen kan het zelfs wel 60 jaar meegaan! Uiteenlopende onderzoeken hebben aangetoond dat EPDM maar liefst talloze decennia meegaat.
Wanneer het kouder is bestaat de kans dat de lijm minder goed droogt en hecht. Daarom raden wij u in dit geval af om bij een temperatuur lager dan 5 graden Celsius EPDM te gaan plakken. Als u er niet onderuit komt door bijvoorbeeld een lekkage, zorg er dan in ieder geval voor dat de lijm op goede temperatuur is.
Je kunt op EPDM-dakbedekking lopen, echter, op termijn raden wij dit af.
EPDM is zeer gevoelig voor mechanische beschadigingen en zodoende bijvoorbeeld erg kwetsbaar in combinatie met zonnepanelen. Wil je zonnepanelen bovenop je EPDM dakbedekking laten plaatsen? Dan is de kans groot dat jouw dakbedekking zal beschadigen.
Een kleine lokale herstelling volstaat. Je kan het herstellen van een gat in EPDM het best vergelijken met het plakken van een fietsband. EPDM heeft, zelfs bij een dikte van slechts 1,14 of 1,52 millimeter, een zeer hoge ponsweerstand. Dit betekent dat een gaatje niet snel optreedt.
Kan ik EPDM over oude dakbedekking aanbrengen? U kunt EPDM in sommige gevallen over bestaande dakbedekking aanbrengen.Uitgezonderd zijn PVC dakbedekking en mastiek daken. Ook dient het dak voldoende geïsoleerd te zijn om condensvorming te voorkomen.
Het is zeker mogelijk om EPDM op EPDM te lijmen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het verlijmen van de banen. Deze sluiten dankzij de speciale contactlijm naadloos op elkaar aan.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
Kan ik EPDM op beton aanbrengen? Ja, EPDM aanbrengen op beton doet u met de EPDM contactlijm en EPDM bodemlijm.
EPDM dakbedekking staat bekend om de lange levensduur en grote elasticiteit. Maar het is juist die laatste eigenschap die in sommige gevallen een bedreiging kan vormen voor de eerste. Met name in dakhoeken kan het materiaal na verloop van tijd namelijk loskomen door veelvuldig uitzetten en krimpen.
EPDM dakbedekking is uiterst geschikt voor zonnepanelen, de levensduur van EPDM dakbedekking is namelijk wel minstens 50 jaar. Door deze duurzaamheid behaald u optimaal rendement en daardoor ook een kortere terugverdientijd.
EPDM kan namelijk negatief reageren op de oliën in het Bitumen, hierdoor kan de zo gevreesde blaasvorming ontstaan onder het EPDM. Bitumen daarentegen, is niet geschikt om over EPDM te branden, maar het is wel mogelijk om EPDM op oude bitumen te verlijmen.
Het EPDM-membraan verlijm je met contactlijm. Dat kan met de lijmroller (kleine tot gemiddelde daken) of met spuitlijm (grotere daken). Beide lijmtechnieken kunnen ook samen gebruikt worden. Verlijm het EPDM-membraan in twee keer.
EPDM dakbedekking staat erom bekend dat het goed aan te brengen is op diverse ondergronden, zo ook diverse soorten houten ondergronden. Zo kunt u dit bijvoorbeeld verlijmen op OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot. Direct op hout lijmen is dan ook geen enkel probleem.
We provide a free day to experience our benefits of digital world! Kan ik EPDM verlijmen terwijl het regent of op een natte ondergrond? Neen, regen, sneeuw en ijs moeten verwijderd worden alvorens de EPDM-dakbedekking kan verlijmd worden.
10 Jaar productgarantie is standaard. De garantie geldt voor alle lekkages als gevolg van onjuist aanbrengen van de dakbedekkings-constructie of de kwaliteit van de gebruikte materialen voor een periode van 10 jaar. Sneldak geeft 15 jaar garantie zonder extra kosten op alle gemaakte EPDM daken vanaf 1 januari 2014.
Dakrubber, ook wel EPDM-rubber genoemd, is een synthetisch rubber materiaal dat veel wordt gebruikt in de dakbedekking industrie vanwege zijn uitstekende eigenschappen en duurzaamheid. De afkorting "EPDM" staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, wat de chemische samenstelling van dit type rubber aangeeft.
Als de EPDM-kit is aangebracht, moet u rekening houden met een droogtijd van 5 tot 7 minuten.
EPDM dakbedekking wordt in tegenstelling tot bitumen dakbedekking föhnend aangebracht. De hetelucht föhn zorgt ervoor dat de dakbedekking hecht aan de onderlaag, er is dus geen brander nodig. Het dak waar de nieuwe EPDM dakbedekking gelegd gaat worden dient schoon, droog stof en vetvrij te zijn.
Uiteraard is het daarnaast zeer goed bestand tegen invloeden van het weer en dit EPDM folie is niet alleen waterdicht, maar ook luchtdicht. Daarom kan het zowel binnen als buiten toegepast worden bij veel verschillende toepassingen.
Over het algemeen stellen wij dat bij woonhuizen en bedrijfspanden u altijd moet gaan voor zekerheid, dus een EPDM dikte van 1,3 mm. Zoekt u dakbedekking voor een tuinhuis, serre of schuurtje, dan is een dikte van 1,0 mm ook voldoende.