De juiste plek Bewaar de wijn dus nooit op (te) warme of koude plekken. Leg flessen bij voorkeur uit het zonlicht op een koele, ietwat donkere plek. Echte wijnliefhebbers hebben hier waarschijnlijk een speciale wijnkast of zelfs een klimaatkast voor. In de klimaatkast wordt wijn continu op de perfecte manier bewaard.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Een wijnfles met kurk kunt u het beste liggend bewaren. Hiermee kunt u namelijk voorkomen, dat er lucht aan de wijn kan. Op het moment dat u bijvoorbeeld een wijnfles rechtop wilt bewaren, dan zal de kurk meestal vrij snel uitdrogen. De elasticiteit kan hierdoor verminderen en de kurk zal uiteindelijk krimpen.
Een gemiddelde kamertemperatuur is rond de 18 tot 21 graden celsius. Een rode Bordeaux wijn kun je perfect bewaren bijvoorbeeld op een kamertemperatuur van 18 tot 21 graden. Een lichte fruitige wijn wijn als een Beaujolais of een Otoñal Rioja Crianza.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Als u een fles witte wijn in huis heeft, is het belangrijk dat u deze op de juiste manier bewaart om de kwaliteit te behouden. Witte wijn moet bij voorkeur worden bewaard op een koele, donkere en stabiele plaats met een constante temperatuur tussen de 8 en 12 graden Celsius.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden.
Wijn in pak, Bag in Box, wijn in box of een pak wijn
De kraan en de plastic zak zorgen dat het binnendringen van zuurstof wordt voorkomen, waardoor de wijn een aantal weken vers blijft. Of het nu gaat om rode of witte wijnen de houdbaarheid van wijn in pak is minimaal 4 weken na openen van het wijnpak.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.
Zolang de kurk of schroefdop op de fles blijft, kan je een goede fles wijn jarenlang bewaren. Maar eens geopend moet het snel gaan. Oxidatie is namelijk de grootste vijand van wijn. Door het contact met zuurstof kan je wijn verzuren.
De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden. Dit gegeven komt van de echte goede, natuurlijke wijnkelders, waar de temperatuur in de zomer een graad of 14 zal zijn en in de winter rond de 10 graden. Het verloop van de temperatuur gaat heel geleidelijk en is dus niet schadelijk voor de wijn.
Nog een trucje: bewaar de fles op een donkere, koele plek. Naast zuurstof spelen licht en temperatuur ook een rol in hoe snel de wijn oud wordt. Bewaar je open witte en rode wijnen in de koelkast, maar onthoud wel: de koelkast wordt niet aanbevolen om je wijn voor langere tijd te bewaren.
Om tot een temperatuur van ongeveer 8-10 graden te komen bij frisse, lichte wijnen heb je zo'n 3 uur koelen nodig. Leg de fles dus op tijd in de koelkast. Om uit te komen op 10-12 graden bij een volle, diepe witte wijn heb je 1,5 tot 2 uur nodig.
Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar. Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar.
Meer dan negentig procent van alle wijn kun je het beste binnen 1 of 2 jaar opdrinken. Wijn bewaren op fles heeft geen zin: de smaak zal er alleen maar op achteruit gaan. Niet doen dus! Slechts een paar wijnen zullen beter worden als je ze een paar jaar laat liggen.
Geen flauwe, schrale of verwaterde smaak, maar levendige aromatische expressie. Je wil ook complexiteit. Een goede wijn wordt niet gekenmerkt door één dominante geur of smaak, maar door een veelvoud van fijne, subtiele, geschakeerde aroma's, die in de mond sensaties van tinteling en zindering veroorzaken.
Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
Doordat de wijn na opening in contact komt met zuurstof oxideert hij. Het gevolg hiervan is een azijnachtige geur en smaak. Hoe leger de fles, des te sneller dit proces gaat. Zet daarom – ongeacht de wijnsoort – een geopende fles altijd in de koelkast.
De algemene regel is dat je een geopende fles wijn 1 tot 3 dagen kunt bewaren, maar er bestaat verschil tussen de verschillende soorten wijn. Na deze periode is de wijn vaak nog wel te drinken, maar heeft deze wel veel aan smaak ingeleverd.
Over het algemeen kunt u een geopende fles witte wijn zo'n 1-3 dagen bewaren in de ijskast. Daarna verliest deze aan frisheid en gaan geuren langzaam verloren.
De ideale temperatuur van witte wijn ligt tussen de 10 en 12 graden. Dit betekent dat je de wijn beter niet in de koelkast kunt bewaren, maar op een andere koele plek in huis.