Hoe werkt het? Je plaatst de onkruidsteker verticaal over de paardenbloem, fluitenkruid, ganzenvoet, perzikkruid of ander onkruid en drukt deze vervolgens in de grond. Maak met de klok mee een draaibeweging van 180°. Trek vervolgens de steel omhoog en al je onkruid, inclusief wortels, zijn verwijderd.
Wanneer je de onkruidsteker boven het onkruid hebt geplaatst druk je deze vervolgens in de grond. Vervolgens wordt er een beweging gemaakt van 180 graden die met de klok mee beweegt. Wanneer je bovenstaande hebt gedaan trek je daarna de steel omhoog waardoor je al het onkruid inclusief de wortels zal verwijderen.
Met een onkruidsteker kun je onkruid effectief verwijderen tussen de planten én uit je gazon. De steker haalt het onkruid met wortel en al uit de grond, waardoor de kans dat het terugkomt enorm afneemt. Daarnaast werkt het eenvoudiger dan zelf het onkruid uitgraven.
Ben je op zoek naar de beste koop als onkruidsteker, dan raden we deze KS-2K van Wolf Garten aan. Het is een onkruidsteker met een ergonomisch handvat, waar je een goede grip op hebt. Met zijn lichte gewicht en lange steekpin verwijder je zo onkruid inclusief de vervelende wortels uit je tuin.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Op nummer 1 hebben wij de Güde Elektrische Onkruidborstel / Voegenreiniger geselecteerd als beste elektrische onkruidborstel. Met deze onkruidborstel heb jij binnen no time je gehele tuin onkruidvrij. De Güde Elektrische Onkruidborstel / Voegenreiniger is snel, comfortabel in gebruik en milieuvriendelijk.
Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje. Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kun je het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze in je tuin opduiken.
Denkt u er dus aan om te bemesten, verticuteren en in het voorjaar kalk te strooien. Ook zal regelmatig grasmaaien in de periode dat het gras hard groeit en regelmatig sproeien in droge perioden helpen om paardenbloemen buiten de deur te houden.
Je kunt paardenbloem verwijderen door de grond te schoffelen. Wil je er zeker van zijn dat de paardenbloem niet meer terug groeit, dan moet je de penwortel volledig verwijderen. Dit doe je met een penwortelsteker.
Als de bloem uitgebloeid is, vormen zich pluizenbollen. Die pluizen verspreiden zich met de wind en vormen weer nieuwe planten. Daarom zijn er zoveel paardenbloemen.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Wil je van de klaver af, dan is het van groot belang dat je niet alleen de klaver zelf maar ook de wortels verwijdert. Dit kun je doen door je gazon te verticuteren. Ga met een (blad)hark of verticuteermachine over de plek met klaver zodat de wortels zichtbaar worden en verwijder alle wortels uit de grond.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Varkens, koeien en uiteraard paarden zijn daarom dol op paardenbloemen. Zij eten alle plantendelen graag. Konijnen en hazen eten de paardenbloemen even graag als onze hoefdieren. Ook eekhoorns lusten bladeren en knoppen van de plant in de lente.
Het verschilt nogal hoe snel het onkruid uit het gazon verwijderd is. Vooral het weer heeft invloed op de snelheid waarmee het onkruid verdort. Meestal neemt dit 2 tot 3 weken in beslag, de kale plekken die dan ontstaan in het gazon kun je direct inzaaien.
De paardenbloem opent en sluit zich onder invloed van zonlicht. Zodra de zon opkomt ontvouwt hij zijn gele lintjes, zodra het gaat schemeren vouwt hij ze weer compact bij elkaar. Is het bewolkt of regent het dan blijft hij gewoon lekker helemaal dicht.
Het artikel is voor elk soort onkruid geschikt, met name hardnekkig en lastig onkruid verwijderd deze steker gemakkelijk. Hoe werkt het? Je plaatst de onkruidsteker verticaal over de paardenbloem, fluitenkruid, ganzenvoet, perzikkruid of ander onkruid en drukt deze vervolgens in de grond.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Het onkruidbranden op gas is een goede methode om onkruid te lijf te gaan. Met behulp van de gas onkruidbrander wordt het onkruidplantje verhit door een vlam. De plantencellen worden hierdoor verhit, waardoor het onkruidplantje uiteindelijk afsterft. Een onkruidbrander op gas heeft Action meestal in haar assortiment.
Honden eten waarschijnlijk paardenbloemen om dezelfde redenen dat ze gras eten; het bevordert de spijsvertering en is een natuurlijke bezigheid voor hen. Voor sommige honden is het waarschijnlijk gewoon een plezierige gewoonte.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.