Een lokale verdoving Bij de tanden en kiezen in de bovenkaak en bij de voortanden in de
Doorgaans doet het vullen van een gaatje geen pijn. Als u graag een pijnloze behandeling wilt, kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving voorafgaand aan de behandeling. Kiest u niet voor een plaatselijke verdoving, dan kunt u af en toe lichte pijn of ongemak ervaren.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven.
Hoe lang blijft de verdoving doorwerken? Een verdoving moet minimaal 1 tot 2 uur effectief zijn. Toch kan het dat de verdoving veel langer blijft doorwerken. Bij sommige mensen is de verdoving pas na 5 uur uitgewerkt.
U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de behandeling een verdoving te nemen. Deze plaatselijke verdoving zorgt ervoor dat het tandoppervlak waar het gaatje zich bevindt gevoelloos zal zijn. Tijdens de behandeling zult u dan geen pijn ervaren. Ook de prik doet bij ons nauwelijks pijn.
Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voelt u nauwelijks iets van. Doordat de werking van deze zenuw tijdelijk wordt geblokkeerd, voelt u geen pijn of prikkelingen. Zo kunt u de behandeling ontspannen en pijnloos ervaren.
De behandeling van een gaatje duurt ongeveer tussen de 15 minuten en 60 minuten. Hoe snel het vullen van een gaatje gaat is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de behandeling.
Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets).
Met name de prik in het gehemelte is soms gevoelig. Gelukkig is een dergelijke verdoving niet vaak nodig. Soms kan de insteekplaats van de naald verdoofd worden door een speciale zalf op deze plek aan te brengen.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Doet een gaatje vullen pijn? Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen. Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving.
De pijn kan constant aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook naar voren komen tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom.
Na het aanbrengen van een vulling kan de behandelde tand of kies enige tijd gevoeliger zijn en reageren op prikkels zoals warm of koude dranken/etenswaren. De pijn wordt veroorzaakt doordat er tijdens de behandeling geboord is in je tand. Hierdoor is er een wond in jouw tand ontstaan, die nu moet genezen.
Een tekort aan speeksel kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ziekte, medicijngebruik, bestraling of chemotherapie. Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden.
De codes die gebruikt kunnen worden bij het toedienen van een verdoving zijn: A10 – Geleidings-, infiltratieen/of intraligamentaire verdoving: € 16,62. A15 – Oppervlakte verdoving: € 8,64.
Als een wortelkanaalbehandeling nodig is zal de behandeling van een wortelkanaal plaatsvinden onder lokale verdoving. Hierdoor heb je geen pijn. In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt.
Het lokale verdovingsmiddel zorgt er voor dat de pijnsignalen die in het operatiegebied worden gevormd, tegengehouden worden op de plek waar de verdoving wordt ingespoten en van daar uit niet doorgestuurd kunnen worden naar het hoofd, waardoor u geen pijn voelt.
Samenvatting Wanneer patiënten klachten ervaren na het ondergaan van een lokale verdoving, is er vaak de angst allergisch te zijn. Echter, de meeste klachten die binnen 12 uur na een behandeling optreden zijn het gevolg van lokaal anaesthe- ticum dat in te hoge concentratie in de circu- latie terecht komt.
De duur van een verdoving bij de tandarts hangt af per persoon, maar gemiddeld is een verdoving na ongeveer 1,5 tot 2 uur uitgewerkt. Het kan dus ook voorkomen dat een verdoving na een half uur of pas na 4 á 5 uur is uitgewerkt. Dit komt doordat ieder lichaam anders reageert op een tandarts verdoving.
Moeheid, geheugen- en concentratiestoornissen
Moeheid is ook mogelijk en dit kan zelfs enkele dagen duren doch dit is eerder zeldzaam.
De verdoving werkt niet uit
In veel gevallen is de zenuw tijdelijk beschadigd, maar er kan ook sprake zijn van een permanente beschadiging. Wanneer je merkt dat de verdoving na enkele uren nog niet is uitgewerkt, neem dan contact op met de tandarts.
Doet een verdoving pijn? Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn; wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving.
Veelgestelde vragen over witte vullingen
U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten.
Vullingen worden direct gehard met een speciale lamp. De vulling is hierdoor meteen hard, wat betekent dat ook direct kunt eten na de behandeling.
Sommige behandeling kunnen niet zonder verdoving worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij het trekken van een tand of kies of een wortelkanaalbehandeling. Maar bij het vullen van een gaatje is het niet altijd nodig. Toch kan je wel rustiger in de stoel liggen als je weet dat het geen pijn kan gaan doen.