Wanneer u of uw kind waterpokken heeft, ben u besmettelijk voor andere mensen in uw omgeving. Mensen die nog niet eerder waterpokken hebben doorgemaakt kunnen besmet raken en ook waterpokken krijgen. Pasgeborenen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde afweer kunnen zieker worden van waterpokken.
Waterpokken is heel besmettelijk. Iemand met waterpokken kan het virus heel gemakkelijk aan u doorgeven. Het waterpokkenvirus wordt overgedragen door hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen.
Waterpokken blijft besmettelijk totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 10 dagen tot 3 weken. Iedereen kan waterpokken krijgen. Maar iemand die waterpokken heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.
Als moeder geef je antistoffen mee aan je baby. Hierdoor profiteert hij nog zo'n 3 maanden van jouw afweersysteem, waardoor hij bij besmetting slechts een milde vorm van waterpokken krijgt. Heb jij als moeder echter nooit waterpokken gehad en ben je er ook niet voor gevaccineerd? Dan heeft je baby dus geen antistoffen.
Iemand is besmettelijk totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt circa 7 dagen. Waterpokken zijn niet meer besmettelijk zodra alle blaasjes en vlekjes een korstje hebben. Het duurt ongeveer twee weken totdat iemand ziek wordt van een besmetting (dit is de incubatietijd).
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Wanneer je ziek wordt krijg je vaak eerst last van koorts of hangerigheid. Daarna komen er blaasjes op de huid die erg jeuken. Na een paar dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes. In totaal duren waterpokken ongeveer 10 dagen.
Het is een zeer besmettelijke virusziekte die bijna iedereen wel als kind krijgt. Waterpokken kun je in principe niet een tweede keer krijgen. Het virus (Varicella zoster) kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken. Waterpokken kunnen vervelende complicaties hebben.
Kinderen met waterpokken of mazelen zijn besmettelijk voordat de ziekte uitbreekt. Het heeft daarom geen zin hen te schorsen. De basisschool moet de andere ouders informeren als een leerling een besmettelijke ziekte heeft. Als ouder bent u verantwoordelijk voor de controle en de behandeling van uw kind.
Dokter Peter Nijhof van KLM Cares legt uit waarom dat nodig is: “Volgens the American Association of Paediatrics is er een reële kans op besmetting indien je gedurende meer dan 1 uur in dezelfde ruimte verblijft als een patiënt met waterpokken. En waterpokken komen in Nederland veel voor.
Ook met waterpokken mag je kind gewoon onder de douche. Zorg er wel voor dat het water lauw of koel is, want warm water verergert de jeuk. Gaat je kind liever in bad, dan mag dat ook, maar liever niet te lang zodat de korstjes niet verweken.
Incubatietijd: 10-21 dagen (meestal 13-18 dagen). Besmettelijke periode: 2 dagen voor blaasjes tot indrogen. Maatregelen: Contactonderzoek op indicatie. Onderzoek zwangere op indicatie.
Meestal zijn de bultjes, blaasjes en korstjes van waterpokken 1 tot 2 weken zichtbaar.
Waterpokken bij volwassenen is zeldzaam. U kunt het alleen krijgen als u het als kind niet hebt gehad. Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking.
Iedereen kan waterpokken krijgen. De meeste mensen in Nederland hebben als kind waterpokken gehad. Sommige mensen kunnen erger ziek worden van waterpokken: pasgeboren baby's.
Waterpokken in de zwangerschap kan ernstig zijn: U kunt een longontsteking krijgen. Er is een heel kleine kans dat uw baby afwijkingen krijgt.
Risico voor het ongeboren kind
Een vroeggeboorte komt voor bij ongeveer 5% van de zwangeren met waterpokken.
Er is helaas geen medicijn om waterpokken sneller te behandelen, waterpokken zijn zeer besmettelijk maar gaat ook vanzelf weer over binnen 10 dagen. Wel kun je je kind helpen door de jeuk te verlichten en de waterpokken te behandelen met een verkoelende gel.
Waterpokken begint met lichte koorts (tot 39 °C). Je kind wordt hangerig en voelt zich duidelijk niet lekker. Na één tot twee dagen verschijnen er rode vlekjes ter grootte van speldenknoppen, die overgaan in bultjes. De uitslag begint vaak op de romp.
Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken. Heb je waterpokken gehad, dan blijft het virus in je lichaam. Later kan het gordelroos veroorzaken.
De koorts bij water- of windpokken mag je behandelen met koortswerende middelen op basis van paracetamol (bijvoorbeeld Perdolan). Het is af te raden middelen op basis van aspirine en ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen) te geven, aangezien deze ernstige huidletsels kunnen veroorzaken.
Ook het vocht uit de blaasjes is besmettelijk. Het virus kan worden over gedragen vanaf twee dagen voor het ontstaan van de blaasjes totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. De kans dat er al andere kinderen zijn besmet voordat je ziet dat een kind waterpokken heeft, is daarom zeer groot.
Wat kun je doen tegen waterpokken? Je kunt eigenlijk niets doen tegen waterpokken, het gaat vanzelf over. De ziekte is meestal eerder voorbij dan het moment dat de korstjes eraf gevallen zijn. De besmettelijkheid is voorbij als alle korstjes ingedroogd zijn en afvallen.
Je kind kan naar de opvang van zodra alle blaasjes volledig opgedroogd zijn en ten vroegste 6 dagen na het verschijnen van de eerste blaasjes.