Uitzonderingen op het beroepsgeheim zijn: 1. De zorgvrager geeft je toestemming 2.De zorgvrager heeft een wettelijke vertegenwoordiger 3.er zijn andere zorgverleners betrokken bij de directe zorgverlening 4.
Binnen de rechtspraak wordt unaniem aanvaard dat de zwijgplicht kan worden doorbroken bij een noodtoestand, als dat de enige mogelijkheid is om belangrijkere, door de wet erkende, waarden of belangen te beschermen. Ook hier gelden bepaalde voorwaarden: Er moet daadwerkelijk en onmiddellijk gevaar dreigen.
Het medisch beroepsgeheim geldt voor alle informatie die een arts over een patiënt heeft. Bijvoorbeeld gegevens die een arts tijdens onderzoeken of behandeling over een patiënt verzamelt, maar ook informatie over iemands privé-situatie en informatie die een arts via anderen over een patiënt te weten komt.
Dat betekent dat personen met bepaalde functies niets mogen bekendmaken van wat hen in hun functie werd verteld.
Het beroepsgeheim is de plicht waartoe bepaalde personen gehouden zijn en het recht dat zij kunnen inroepen om te weigeren de geheimen bekend te maken die hun zijn toevertrouwd of waarvan zij kennis dragen wegens hun staat of beroep. Het wordt ook wel zwijgplicht genoemd. Het gaat daarbij vooral om vrije beroepen.
Welke straffen riskeert u? Een schending van het beroepsgeheim wordt bestraf met een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete van 100 tot 500 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen).
Wie onderworpen is aan het beroepsgeheim, is in de meeste gevallen ook tot discretie verplicht. Elke persoon die een noodzakelijke vertrouwensfunctie uitoefent die maatschappelijk wordt erkend, en die als werknemer of ambtenaar tewerkgesteld is, valt immers onder het personele toepassingsgebied van beide rechtsfiguren.
Discretieplicht vormt de verplichting om bij het uitoefenen van een functie geen gegevens vrij te geven aan anderen dan diegenen die gerechtigd zijn er kennis van te nemen. Anders dan bij het beroepsgeheim kan de discretieplicht niet in verband gebracht worden met één wettelijke bepaling.
Artsen hebben een beroepsgeheim. Een arts moet zwijgen over alles wat hij tijdens zijn werk te weten komt over een patiënt. Zo kan iedereen erop vertrouwen dat alle informatie die je als patiënt met een arts deelt, vertrouwelijk blijft.
Alle psychologen hebben een geheimhoudingsplicht. Dat houdt in dat zij geen informatie over patiënten mogen doorgeven aan mensen die niets met uw behandeling te maken hebben. De geheimhoudingsplicht blijft altijd gelden, ook als uw behandeling is afgelopen.
Het beroepsgeheim mag niet gebruikt worden om zich te verschuilen voor de eigen fouten. Het misdrijf van schuldig verzuim is terug te vinden in artikel 422 bis van het strafwetboek. Wie geen hulp biedt aan een medeburger die in groot gevaar is, kan in bepaalde omstandigheden daarvoor zelf worden gestraft.
Het beroepsgeheim betekent dat je moet zwijgen over alles wat je bij de uitoefening van je beroep als arts over de patiënt te weten bent gekomen.
Bij gedeeld of gezamenlijk beroepsgeheim gaat het over het delen van informatie, niet over het delen van beroepsgeheim. Het uitwisselen van vertrouwelijke gegevens tussen hulpverleners is geen verplichting en er moet steeds zorgvuldig mee omgesprongen worden.
Vraag Hoe lang duurt het beroepsgeheim? Antwoord Het beroepsgeheim geldt in principe ook na de dood. Als je zestien jaar of ouder bent, heb je in principe recht op inzage in je dossier en het krijgen van een kopie van (een deel van) jouw dossier.
Het beroepsgeheim is geregeld in artikel 7:457 BW, artikel 272 Sr en artikel 88 Wet BIG. Er zijn uitzonderingen op het beroepsgeheim: De patiënt kan de zorgaanbieder toestemming geven om het beroepsgeheim doorbreken. Een zorgaanbieder kan het beroepsgeheim moeten doorbreken vanwege een wettelijk voorschrift.
“Slechts de bekendmaking van persoonsgebonden informatie kan worden bestraft op grond van artikel 458”, zo staat te lezen in De Juristenkrant. “Wanneer het enkel gaat om de bekendmaking van materiële elementen, is de politieambtenaar slechts gehouden door een deontologische discretieplicht.”
Discretieplicht is de verplichting om bij het uitoefenen van een functie of ambt geen gegevens vrij te geven aan anderen dan wie recht heeft op die gegevens. Iedereen die in een school werkt, heeft discretieplicht (ambtsgeheim).
In tegenstelling tot het beroepsgeheim: Heeft het ambtsgeheim geen algemene wetsbepaling als grondslag. Is het ambtsgeheim niet gesteund op een vertrouwensrelatie. Geldt het ambtsgeheim voor alle informatie en niet enkel voor de geheime.
Als geneeskundig specialist is de bedrijfsarts gehouden aan het medisch beroepsgeheim.
Elke politieambtenaar is gebonden door het beroepsgeheim. Er bestaan natuurlijk wel vrij veel uitzonderingen op het beroepsgeheim die het mogelijk maken om toch vertrouwelijke informatie te delen met (bepaalde) derden.
Schuldig verzuim wordt strafbaar gesteld met gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar en een geldboete van vijftig tot 500 euro. Verzwaring van de straf wordt voorzien wanneer het slachtoffer minderjarig is of wanneer de motieven van het verzuim ingegeven zijn door specifieke motieven zoals racisme.
De taak van de hulpverlener beperkt zich tot het nagaan of, in een concrete casus, aan de toepassingsvoorwaarden van de meldplicht is voldaan. Als er sprake is van een meldrecht, kan een hulpverlener informatie ter kennis brengen van justitie of politie, maar is hij daartoe niet verplicht.
Je dient te zwijgen over wat je over en van de zorgvrager te weten bent gekomen tijdens de zorgverlening aan de zorgvrager. Het beroepsgeheim beschermt belangrijke waarden: de vertrouwensrelatie van jou met de zorgvrager en de algemene toegankelijkheid van de zorg. Het beroepsgeheim is echter niet absoluut.