Je hersenen onthouden dingen beter wanneer ze vaker en gedurende kortere periodes met iets in aanraking komen. Herhaal een telefoonnummer bijvoorbeeld bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. Tip 2 – Besteed veel tijd aan hetgeen je wilt onthouden, maar niet te lang aaneengesloten.
Je onthoudt informatie doordat je hersenen nieuwe verbindingen leggen tussen zenuwcellen (neuronen). Als je je iets probeert te herinneren spreek je daarmee een heel netwerk van neuronen aan.
Een brein dat nieuwe dingen leert, maakt nieuwe verbindingen. Leer je bijvoorbeeld een muziekinstrument, dan versterk je de hersengebieden die belangrijk zijn voor het verwerken van muziek. Ook de communicatie tussen belangrijke hersengebieden verbetert. Ook het leren van een nieuwe taal heeft veel positieve effecten.
Er bestaat geen toverpil die het geheugen of de gezondheid van de hersenen verbetert. Maar we kunnen verbeteringen tot stand brengen door positieve stappen te nemen. Regelmatig lichaamsbeweging zoals een stevige wandeling of fysieke activiteiten zoals in de tuin werken, kunnen het brein voeden en de batterijen opladen.
Beschadigde hersencellen herstellen niet
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
Oorzaak in de hersenen
Gewone geheugenproblemen zijn vaak tijdelijk en kunnen worden veroorzaakt door spanningen, drukte, ziekte of somberheid. Als de oorzaak wordt aangepakt, heb je daarna geen of minder last van geheugenproblemen. Geheugenproblemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat je ouder wordt.
Lezen is dus niet automatisch onthouden wat je leest. Als je reflexen nog storen en je ogen niet optimaal samenwerken met je hersenen is het lezen al lastig genoeg! Je hersenen hebben geen energie en capaciteit meer over om nog meer te doen, zoals begrijpen en onthouden!
Zorgen en stress: een stressvolle periode kan je zó in beslag nemen dat er in je hoofd als het ware geen plaats meer is voor andere dingen. Te weinig prikkels: wanneer je weinig meemaakt en daardoor te weinig prikkels krijgt, wordt je geheugen te weinig gestimuleerd. Dan kan voor vergeetachtigheid zorgen.
Je gebruikt 100% van je hersenen
Zelfs bij de meest eenvoudige handelingen werkt bijna ieder deel van de hersenen mee. Dus ook als je rustig om je heen kijkt en zelfs als je slaapt. De keerzijde hiervan is dat een kleine beschadiging aan je hersenen al voor ernstige problemen kan zorgen.
De witte stof zit aan de binnenkant van je hersenen en bestaat uit de verbindingen tussen de zenuwcellen. Om deze verbindingen heen zit een wit isolatielaagje (myeline), vandaar de naam witte stof. Dit laagje zorgt ervoor dat signalen tussen zenuwcellen razendsnel worden doorgegeven.
Veel vitamines hebben invloed op het geheugen. Vitamine B1, B3, B6, B8, B11, B12 en C zijn goed voor het geheugen en dragen bij aan de hersenfuncties die betrokken zijn bij het beredeneer vermogen. Ze dragen ook bij aan de leerprestatie.
Meestal komt een wittestofafwijking door zuurstoftekort in de hersenbloedvaatjes. Hoge bloeddruk en aderverkalking kunnen de risicofactoren zijn. Uit een onderzoek bleek dat er een samenhang is tussen aderverkalking (atherosclerose) van grote bloedvaten en het aantal mensen met dementie.
Slaap je hersenen fit
Je voelt je beter en bent scherper. Je kunt tegenslagen beter verwerken en hebt meer energie. Ook op langere termijn heeft het een positief effect op je hersenen. Of eigenlijk andersom: een slechte nachtrust verstoort een aantal belangrijke processen in je hersenen, waardoor ze sneller verouderen.
Goede slaap heeft zowel op de korte- als lange termijn positieve gevolgen voor je hersenen. Op de korte termijn zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je uitgerust voelt en voldoende energie hebt voor de dag. Goed slapen zorgt er ook voor dat je lekkerder in je vel zit en dat je je beter kunt concentreren.
Het levert problemen op met het geheugen, het concentratievermogen, de spraak, de reactiesnelheid en de besluitvaardigheid. Het tast ook het gevoel voor tijd en ruimte aan. Ook heeft slaaptekort een negatieve invloed op onze emoties en fysieke gezondheid.
Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor problemen met denken, zoals problemen met onthouden. Vitamine B vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar je vindt ze ook in groenten, fruit, aardappelen, noten en peulvruchten. Vitamine C en E zijn zogenaamde antioxidanten.
Het dagelijks drinken van drie koppen groene thee is goed voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het drinken van groene thee je bloeddruk en het risico op beroertes en diabetes verlaagt.