Bij het vak aardrijkskunde leer je over veranderingen in gebieden, verschillende processen op aarde en maatschappelijke thema's. Het bestaat uit veel leerstof - wat je vast al hebt gemerkt - en ook uit veel begrippen. Daarnaast moet je óók nog eens kaarten en grafieken kunnen aflezen.
Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 65 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een goed antwoord behaald kunnen worden.
Aardrijkskunde is een moeilijk vak, waar je vaak veel stof voor moet leren. Toch weet je meestal al meer dan je zelf denkt. Het vak gaat ten slotte over de wereld waar we in leven. Maar ja, jij ziet alleen die lange hoofdstukken onder je neus en die moeilijke figuren door je hoofd duizelen.
Het biedt leerlingen de vaardigheden om de wereld, dichtbij en veraf, te ontdekken. Ze verwerven de kennis die nodig is om de aarde en haar bewoners te kunnen begrijpen. Aardrijkskunde gaat niet alleen over de wereld zoals die nu is, maar ook over de wereld zoals die zou kunnen worden.
Aardrijkskunde gaat over gebieden in verandering en complexe thema's en processen op aarde. Aardrijkskunde maakt leerlingen ook bewust van het feit dat ze verantwoord moeten omgaan met de planeet aarde. Zo draagt aardrijkskunde bij aan burgerschapsvorming en duurzame ontwikkeling.
In dat geval wordt één van de andere keuzevakken gekozen. Ook moet iedere havo-leerling verplicht het profielwerkstuk maken. Uiteindelijk doen havo-leerlingen in 7 vakken eindexamen.
1.1 Wat is aardrijkskunde? geografie: 1 Fysische geografie is de bestudering van natuurlijke verschijnselen.2 Sociale geografie bestudeert de rol van de mens op de aarde.
geography zelfst. nw.
Ze studeert natuurkundige aardrijkskunde aan de universiteit. She is studying physical geography at university.
Geografie kun je als een universitaire opleiding volgen aan verschillende universiteiten in voornamelijk Utrecht en Amsterdam. Als je leraar Aardrijkskunde wilt worden dan kun je terecht op een aantal hogescholen voor een lerarenopleiding.
De meeste Docenten Aardrijkskunde hebben een 1e of 2e graads HBO opleiding Aardrijkskunde gevolgd (tegenwoordig Bachelor / Master of Education in Geography). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Aardrijkskunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding).
Aardrijkskunde is bovendien een heel breed vak. Je leert over thema's die ons dagelijks bezighouden zoals klimaatverandering, natuur- en milieurampen, water, energie, Europa, mobiliteit, ruimtelijke inrichting, migratie en globalisering.
Het Centraal Eindexamen Aardrijkskunde examen vwo vindt plaats op vrijdag 12 Mei 2023. Het examen start om 13:30 uur en duurt tot 16:30 uur. Je hebt dus 3 uur de tijd voor dit examen.
Slagingspercentage
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).