Bacteriën in tandplak zetten suikers en andere koolhydraten om in zuren.Die zuren tasten het glazuur van je tanden en kiezen aan en veroorzaken zo gaatjes, ook wel cariës genoemd. Tanden en kiezen waar gaatjes in zitten, kunnen gevoelig zijn bij temperatuurwisselingen en het eten of drinken van zoetigheid.
Cariës wordt veroorzaakt door streptokokken van de mutans-groep in de tandplaque, die door produktie van zuren het tandglazuur aantasten.
Tandbederf is niet te genezen, maar met een goede mondverzorgingsroutine kun je proberen het vroegtijdig te stoppen. Denk hierbij ook aan het kopen van een Oral-B elektrische tandenborstel, die helpt bij het beter verwijderen van tandplak en het voorkomen van gaatjes.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Thee bevat van nature fluoride, dat het glazuur versterkt en tandbederf voorkomt.Ook water is een goede keuze, aangezien u hiermee bacteriën wegspoelt. Kies daarnaast voor tussendoortjes met weinig (geraffineerde) suikers, zoals kaas, rauwe groente of fruit.
Het voorkomen van gaatjes bij uw kind begint bij de ouders/verzorgers. De cariës bacterie die gaatjes veroorzaakt, is zeer besmettelijk en is een overdraagbare infectie ziekte.
Als er te lang gewacht wordt, kan cariës het dentine aantasten.Op dat moment is het niet meer te herstellen en zal het behandeld moeten worden. Door een goede mondhygiëne is dit te voorkomen.
Erfelijkheid speelt ook een rol bij cariës. Hoewel gaatjes vaker voorkomen bij kinderen, lopen ook volwassenen risico's. Een paar vormen van cariës zijn: Aantasting van het tandglazuur: deze vorm van cariës komt bij kinderen en volwassenen het meeste voor, doorgaans op de kauwvlakken of tussen de tanden.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Gemiddeld duurt het 6 maanden om van stadium 1 naar stadium 3 te gaan, daarom is het belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. Pas dan wordt de cariës pijnlijk.
De meest voorkomende oorzaak van kiespijn zijn gaatjes (cariës). Wanneer een gaatje net ontstaat en dus nog in het beginstadium is komt de pijn alleen voor bij het nuttigen van koud eten of drinken. Wanneer het gaatje zich verder ontwikkeld zal de pijn ook optreden bij het nuttigen van warm eten of drinken.
Hoe snel groeit een gaatje? Dat verschilt per persoon, maar bij volwassenen duurt het vaak enkele jaren voordat een gaatje zo is gegroeid dat deze behandeld moet worden. Soms lukt het om het cariësproces te stoppen, door bijvoorbeeld extra goed te poetsen of extra fluoride te gebruiken.
Oorzaken tandvleesontsteking
Ontstekingen aan het tandvlees ontstaan door bacteriën die zich in tandplak bevinden. Door deze bacteriën zwelt het tandvlees en ontstaan er holle ruimtes rondom de tanden en kiezen. Hierin kunnen de bacteriën zich ophopen en voor problemen gaan zorgen.
Een daarvan is Porphyromonas gingivalis, een bacterie die betrokken is bij parodontitis. “Een gevaarlijke etterbak”, stelt Van Dijl. Tjakkes: “Het is een van de bacteriën die zich nestelt in de ruimte tussen tand en tandvlees, en tandplaque veroorzaakt. Wat weer leidt tot ontstoken tandvlees.
De vlekjes op de tanden ontstaan doordat het glazuur op die plek poreuzer is geworden. Het licht wordt meer weerkaatst op deze poreuze plek dan de omliggende plekken die niet poreus zijn, daardoor zien deze plekken er wit uit. In een later stadium kunnen de plekken er ook bruiner gaan uitzien.
Deze aandoening wordt meestal behandeld door middel van vullingen. Een tandarts boort in de aangetaste delen van de tand. Het bedorven weefsel in het gaatje wordt verwijderd en uitgeboorde ruimte wordt gevuld met geschikt materiaal.
De aanleg voor gaatjes is erfelijk
Wat deels genetisch is bepaald, is de kwaliteit van het speeksel en het glazuur. Maar die genetische aanleg valt in het niet bij andere zaken. Met goed poetsen met fluoridetandpasta, goede mondhygiëne en de juiste voeding is een gezond gebit behouden voor vrijwel iedereen mogelijk.
Cariës (tandbederf) is een ziekte van het harde tandweefsel, en ontstaat door inwerking van microben op het tandoppervlak. Het is de vaakst voorkomende aandoening van het harde tandweefsel. Eerst wordt tandplak gevormd.
Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen.
Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Kies voor drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit en drink frisdrank en andere zure dranken met mate.
Tijdens het poetsen wordt het opgehoopte tandplak verwijderd.Deze ophoping, indien het zich op de tanden zet, veroorzaakt de vorming van gaatjes. Als tandplak niet verwijderd wordt, dan zal het zuren gaan vormen die het tandglazuur zullen aantasten, met gaatjes maar ook tandvleesontstekingen als gevolg.
Cariës (gaatjes in tanden) blijkt net als in de twee voorgaande onderzoeksjaren nog altijd zeer veel voor te komen onder jongeren: een kwart van de 5-jarigen, 40% van de 11-jarigen, twee derde van de 17-jarigen en vier vijfde van de 23-jarigen hebben cariës tot in het tandbeen.
Vroeger werd cariës of tandbederf, 'wolf in het gebit' genoemd.
Bananen. Bananen zijn niet alleen heerlijk maar bevatten ook gezonde mineralen en vitaminen zoals magnesium, kalium en mangaan. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je tanden sterker worden. Let er wel op dat ook bananen zuren en (fruit)suikers bevatten, dus eet ze met mate.