Een ingegroeide haar is niet gevaarlijk, maar ook niet mooi. Het begint als een rode stip op de huid die roodheid, een branderig gevoel en jeuk kan veroorzaken. Vaak lijkt het op en kun je het misschien verwarren met een puistje. Het is vervelend, vooral als het op een zichtbare plaats zit.
Een ingegroeide haar kan leiden tot een ontsteking van het haarzakje. Een haar die onderhuids groeit kan namelijk de talgproductie in de talgklier blokkeren. Hierdoor komt het haarzakje onder druk te staan en kan er een ontsteking ontstaan. Het haarzakje wordt rood, gezwollen en kan pijnlijk aanvoelen.
Het kan gebeuren dat ingegroeide haartjes vanzelf weer weggaan, maar ze kunnen zich ook ontwikkelen tot een pijnlijke ontsteking. Op de plek van het ingegroeide haartje zal een roodachtig bultje vormen, vergelijkbaar met een puistje.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid. De puistjes gaan meestal vanzelf weg in 1 tot 2 weken.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid. De puistjes gaan meestal vanzelf weg in 1 tot 2 weken. Smeer niets op uw huid.
Ingegroeide haren liggen horizontaal onder het huidoppervlak of door hun structuur terug krullen in de huid. Dit kan klachten geven als rode bultjes, puskopjes, pijn en jeuk. Doordat de ontstekingsreactie vaak herhaaldelijk optreedt en langdurig kan aanhouden, kan op langere termijn huidschade optreden.
Een ingegroeide haar ziet er vaak uit als een geïrriteerd rood bultje met pus op het huidoppervlak. Als het erger wordt, kunnen de rode bultjes veranderen in steenpuisten of cysten. Het wordt sterk afgeraden om aan de huid te krabben om het haartje eruit te krijgen want dan krijg je gegarandeerd littekens.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet.
Hoe ziet het eruit? Typisch voor een folliculitis zijn de kleine puskopjes in de opening van de haarfollikel. Puskopjes kunnen stuk gaan waardoor oppervlakkige wondjes ontstaan die geel wondvocht kunnen produceren.
Als de hoofdhuid meedoet, kan men deze wassen met een jodium shampoo. – Indien gisten betrokken zijn, wordt door uw arts meestal Nizoral creme of shampoo of Selsun shampoo voorgeschreven.
Het haarzakje kan een ronde rechte tunnel zijn of een platte tunnel met een bocht. Steil haar groeit door een rechte tunnel naar buiten. Krullend haar groeit uit een plat tunneltje met een bocht. Omdat dit haar een bochtje moet maken, krijgt het aan de buitenkant een krul.
Draag kleding die niet strak zit of schuurt op de huid en kies voor stoffen die luchtig zijn, zoals katoen of linnen. Stop met roken als u rookt. Was uw lichaam dagelijks met water en zeep en zorg ervoor dat u zichzelf goed afspoelt en afdroogt, zodat er geen zeepresten op uw lichaam achterblijven.
Een ontstoken haarzakje wordt doorgaans veroorzaakt door gisten, bacteriën of schimmels. Symptomen zijn onder andere rode bultjes of puistjes en een jeukende, pijnlijke huid. Meestal verdwijnt een ontstoken haarzakje vanzelf.Antibiotica kan helpen als de ontsteking lang aanhoudt of steeds terugkeert.
Waxen of harsen zorgt ervoor dat de haartjes zachter worden.Het gevolg hiervan is dat de haartjes moeilijker door het huidoppervlak heenkomen, waardoor ze vaker ingroeien. De een is hier gevoeliger voor dan de ander.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Een abces geneest vaak niet uit zichzelf zonder behandeling. Ook als het niet wordt behandeld kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.
Wanneer je een steenpuist uitknijpt, kan hij namelijk naar binnen opengaan, waardoor de infectie juist erger kan worden. Als je de steenpuist met rust laat, zal de huid vanzelf openbarsten. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot bloedvergiftiging.
Probeer één keer per week te scrubben om ingegroeide haartjes te voorkomen - het helpt om dode huidcellen te verwijderen en 'maakt de weg vrij' zodat je haartjes kunnen groeien zoals dat zou moeten. Het beste is om 2 dagen voordat je je epileert te scrubben.
Hoelang blijven rode bultjes na het scheren? Scheerbultje ontstaan meestal vrij snel na het scheren, vaak al op dezelfde dag. Maar gelukkig verdwijnen ze meestal weer net zo snel, soms zelfs binnen een dag. Na uiterlijk enkele dagen is je huid weer gekalmeerd en zijn de irritaties verdwenen.
Je huid tijdens en nadien verzorgen
Vergeet nadien niet om een hydraterende crème te smeren, ook na het epileren of scheren; eucalyptus, rozemarijn of tijm in combinatie met jojobaolie en sheaboter zorgen voor het beste resultaat met de minste rode puntjes.
Exfoliëren voor het scheren helpt om scheerbultjes te voorkomen. Het verwijdert al het vuil en dode huid dat kan leiden tot verstopte poriën, die op hun beurt scheerbultjes veroorzaken. Het zorgt ook voor een gladdere scheerbeurt, waardoor de kans op scheerbultjes en scheerbrand als gevolg van huidirritatie afneemt.
Als de scherpe haar lang in de huid blijft zitten, is dat van buitenaf te zien als een zwart streepje. De splinter kan zorgen voor een ontsteking, maar vaak gebeurt dat niet en is het gebied alleen pijnlijk. ,,Die pijn ontstaat door de punt van de haar die al prikkend zenuwen in de bovenste huidlaag stimuleert.''