Prik de tomaat op een vork en hang 'm in het kokende water totdat ergens het vel begint om te krullen. Vervolgens dompel je de tomaat in ijswater om de garing te stoppen. Daarna kun je met een puntig mesje makkelijk stukjes vel lostrekken tot de tomaat schoon is.
Tomaten ontvellen
Maak een kruisvormige inkeping in de tomaten onderaan en bovenaan, maar snijd niet te diep. Dompel de tomaten onder in het kokende water (niet langer dan 10 seconden). Haal de tomaten uit het water zodra hun vel begint te barsten en spoel ze meteen af onder ijskoud water.
Het ontvellen – of sjieker gezegd: pliceren– van tomaten is vooral nodig bij het bereiden van tomatensoepen en -sauzen. De schil van de tomaat lost namelijk heel slecht op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten (zelfs als je ze pureert). Het is dus beter om ze te ontvellen.
Leg de tomaten in een kom of pan en giet er kokend water overheen tot de tomaten helemaal onder staan. Giet, na 10 seconden, de tomaten af en dompel ze vervolgens onder in ijswater of hou ze even onder een koude kraan. Het vel van de tomaten komt nu los bij de inkeping. Laat de tomaten afkoelen en trek het vel los.
In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is. Daarom is het beter om naast het kroontje ook sowieso de groene aanhechting uit de tomaat de snijden. Dus: feit.
Zowel rauw als gekookt smaken ze goed, en je kunt ze aan tal van salades, sausjes en soepen toevoegen. Maar er zijn nog meer redenen om van tomaten te houden: ze zijn namelijk ook ontzettend gezond!
Rijke bron van vitaminen en mineralen
Tomaten bevatten veel verschillende vitamines en mineralen. Vooral vitamine C vind je in flinke hoeveelheden in deze groente. Zo krijg je met één enkele tomaat ongeveer 20 procent van de hoeveelheid vitamine C binnen die je iedere dag minimaal nodig hebt om gezond te blijven.
Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Tomaten invriezen is niet moeilijk, maar je moet je ze wel eerst spoelen en drogen. Je verwijdert best ook het groene steeltje en je kunt eventueel het hardere kroontje in het midden ook uit de tomaat snijden. Grote, rijpe tomaten zijn het meest geschikt om in te vriezen.
Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec.in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit. Het is niet de bedoeling dat de tomaten al garen, we willen ze alleen gemakkelijk kunnen pellen.
Vries overrijpe tomaten in
Je kan de tomaat nadien nog perfect gebruiken om in een heerlijke tomatensaus te verwerken. Eerst laten ontdooien is wel een must.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Je kan tomaten makkelijk ontvellen door ze 12 tot 15 tellen in kokend water te dompelen. Spoel ze na het warmwaterbad meteen af onder koud stromend water.
Kaneel? Jazeker: kaneel! De Grieken weten het al langer en gebruiken deze specerij in tal van gerechten met tomaat, moussaka bijvoorbeeld. Kaneel laat de natuurlijke zoetheid van de tomaat beter uitkomen en zorgt er tegelijk voor dat het zuur beter uitgebalanceerd wordt.
Plaats de tomaat in de microgolfoven en verwarm deze 30 seconden op gemiddelde stand.Laat de tomaat 2 minuten staan. Het vel zal er daarna moeiteloos afglijden.
Hoe weet ik of tomaten niet goed meer zijn? De tomaten zijn dan beschimmeld, verspreiden een zure geur of worden slap. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven. Was de tomaat.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Voor de botopbouw en een evenwichtige darmflora is de tomaat eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium, waar het eveneens rijk aan is. Tot slot bevat het de bioactieve stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidant die een positief effect heeft op de gezondheid.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Tomatensoep is een waar cadeautje voor je weerstand: Het is een rijke bron van vitamine C en ondersteunt daarmee je immuunsysteem (1). Verder bevat onze tomatensoep veel vitamine A, mangaan en koper, welke ook bijdragen aan een goede weerstand.
De alkalöide in nachtschades zou de symptomen van mensen met een auto-immuunziekte kunnen verergeren. Vooral mensen met darmproblemen zouden hier last van hebben. Zij hebben er daarom baat bij om de aardappelen, paprika's en tomaten zo min mogelijk of helemaal niet te eten.
Dat de nachtschade familie giftig is, is een feit. Zo is de meest giftige variant 'wolfskers' (belladonna) dodelijk voor mensen als je 10-12 bessen zou eten. De alkaloïden (chemische samenstellingen) in nachtschade groenten zijn de stoffen die voor irritatie en gevaar kunnen zorgen.
Wat opmerkelijk is bij tomaten: bereide tomaten zijn gezonder dan rauwe. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen.