Van vrijwel elke vissoort zijn duurzame en wat minder duurzame varianten te koop. Koop duurzamere soorten: dit zijn haring, forel, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting. Koop vaker bijvangst-vis: namelijk grauwe poon, schar of steenbolk (steenwijting).
Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden. Bekijk welke vis veilig is om te eten tijdens de zwangerschap. Als het je niet lukt om 2 keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Het eten van gekookte schaal- en schelpdieren, zoals gekookte mosselen of kreeft of gebakken scampi, is veilig. Rauwe oesters kan je beter vermijden. Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden.
Welke vis kan ik eten tijdens mijn zwangerschap? Het advies aan zwangere is om 1 keer per week een portie vette vis te eten, zoals zalm en forel, en 1 keer per week een portie magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram.
Ook forel, vissticks, kibbeling, garnalen, mosselen en kabeljauw zijn goede opties.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.
Haring verhitten
Zure haring wordt ook wel rolmops genoemd. Deze haring is verhit en daardoor kun je wel zure haring uit pot eten. Ook als je zelf haring verhit kun je de vis met een gerust hart eten.
Makreel is een roofvis en bevat verontreinigingen zoals zware metalen en dioxinen. Door deze schadelijke stoffen in makreel kun je makreel het beste laten staan als je zwanger bent.
Tilapia's zitten boordevol antibiotica en worden soms genetisch gemanipuleerd om sneller te groeien. Tilapia zou kanker kunnen veroorzaken: de vis kan tot 10 keer meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan andere vissoorten, waaronder dioxine.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
Het advies van het voedingcentrum is als volgt: “Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm".
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Rolmops zit vol met gezonde vetten en vitaminen. Net als bij de Zoute Haring is het verstandig om de Rolmops even uit de verpakking te halen en te laten “rusten” alvorens je gaat beginnen met eten. Doordat er zuurstof bij de Rolmops komt, wordt deze zachter en krijgt het meer smaak.
,,Het enige nadeel van haring is het zoutgehalte", vindt Velzeboer. ,,Dat ligt boven de 2 procent. Daar moet je wel voor oppassen. Als je last hebt van een hoge bloeddruk moet je dus zeker niet te veel haring eten.”
Ondanks dat het nu lijkt alsof je het best elke dag dit heerlijke visje kunt eten, wordt dit toch afgeraden. Dat zit zo. Naast dat de vis veel goede vetten bevat, is het zoutgehalte erg hoog. Daarom wordt geadviseerd om het te houden bij één keer per week vette vis.
Zure haring is haring die is ingelegd in azijn en kruiden, wat zorgt voor de typische zure smaak. En een rolmops is eigenlijk niets anders dan een zure haring die is opgerold en waar een stukje augurk en wat uien in zitten.
Mosselen eten
Dat je als zwangere geen mosselen, scampi's of andere schaaldieren mag eten is een fabel. In het slechtste geval loop je een voedselvergiftiging op en heb je een tijdje last van misselijkheid, braken en diarree. Daarmee veroorzaak je geen schade aan je ongeboren kindje.
Tonijn eten als je zwanger bent. Het wordt afgeraden om veel tonijn te eten als je zwanger bent, want deze vissoort bevat veel dioxines en zware metalen als kwik, net als in andere vissoorten. En deze zware metalen zijn niet gunstig voor de hersengroei en het zenuwstelsel van je baby.
Als je een liefhebber bent van filet americain, tartaar, ossenworst of carpaccio is het even slikken. Maar dit kun je echt de komende maanden beter niet eten. Het eten van rauw vlees kan allerlei voedselinfecties opleveren.Maar vooral de infectie toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.
Kweekzalm is plofzalm
Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan. Ze hebben moeite met zwemmen, hebben meer stress en sommige sterven voortijdig. Een gedeformeerde zalm.
Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet helemaal gaar. Dat komt door de lage temperatuur die bereikt tijdens het rookproces. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent. Koud gerookte zalm op een stuk roggebrood.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan Listeria bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.