Jan z'n boek, Jan zijn boek, Jans boek en het boek van Jan zijn alle vier correct.
TAALWEETJE | Jans of Jan's
De bezits-s wordt in principe gewoon aan het woord vast geschreven: Henks auto, Werners fiets, Samirs huis, Ayguls adres, Esthers kinderen, Annies huiswerk, Aafkes hulp, en dus ook: Jans hond. Er zijn twee uitzonderingen: Namen die eindigen op een lange klinker.
Wat is het best: Jans fiets of Jan z'n fiets? In gesproken taal en informele berichten (appjes, tweets) is Jan z'n fiets heel gebruikelijk, net als Emma d'r fiets. In de neutraal-zakelijke geschreven taal vind je deze informele constructie veel minder. Op schrift komen Jans fiets en Emma's fiets vaker voor.
Er is geen regel die bepaalt in welke volgorde de personen in een nevenschikking genoemd worden. Wel geldt het als een teken van beleefdheid dat men zichzelf niet als eerste noemt. De persoonlijke voornaamwoorden ik, mij, wij en ons komen daarom bij voorkeur aan het einde van de nevenschikking.
"Zo'n" was vroeger "zo een", maar tegenwoordig klinkt zo een erg formeel (en een beetje raar). Je kunt ook zo'n gebruiken om een schatting te maken. Er waren zo'n honderd mensen op het feest.
Combinaties met zulk of zulke zijn standaardtaal in het hele taalgebied.
Vergelijkbare voorbeelden zijn: Jan en alleman, Koning Winter, Magere Hein, Moeder Aarde, Moeder Natuur, Vadertje Tijd.
Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is ik de correcte vorm.Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is mij correct. Die dubbele analyse is bijvoorbeeld mogelijk bij werkwoorden die een oordeel of waardering uitdrukken (zoals vinden, appreciëren, achten).
Zo'n is standaardtaal in het hele taalgebied in combinatie met een meervoudig zelfstandig naamwoord, als het betrekking heeft op een daarbij horend telwoord en betekent 'ongeveer'. (8) Er waren zo'n veertig leden aanwezig.
Jan, Jans en de kinderen is een wekelijkse gagstrip van telkens één pagina, oorspronkelijk van de hand van Jan Kruis (1933-2017). De eerste aflevering verscheen eind 1970 in het damesblad Libelle. Centraal in de strip staan de dagelijkse belevenissen van de fictieve Nederlandse familie Tromp en hun huisdieren.
Deel 47. In 1970 verscheen hij voor het eerst in het blad Libelle. Al gauw was de familie Tromp, bestaande uit vader Jan, moeder Jans, dochters Karlijn en Catootje, de Grote Rooie Kater, Lotje de teckel en Loedertje de Siamees, velen dierbaar geworden.
Fiets komt van het Franse vitesse of vite.
Vite betekent snel.
De strip Jan, Jans en de kinderen is bedacht en oorspronkelijk getekend door Jan Kruis (1933-2017). De allereerste Jan, Jans en de kinderen-strip verscheen op 12 december 1970 in Libelle. Centraal in de strip staan de dagelijkse belevenissen van de fictieve Nederlandse familie Tromp en hun huisdieren.
Samenvatting. Het nieuwste album van Jan, Jans en de kinderen is er! Juf Ank uit de TV serie Luizenmoeder komt een dagje als inval juf bij Jeroentje en Catootje op school.
Jan Jans en de kinderen is een populaire wekelijkse strip over een doorsnee Nederlands gezin dat eerst in Rotterdam woonde en later in Drenthe. De verhaaltjes verschijnen eerst in Libelle en later gebundeld in albumvorm.
De persoonlijke voornaamwoorden ik, mij, wij en ons komen daarom bij voorkeur aan het einde van de nevenschikking. Bij ik en mij is die voorkeur het sterkst. Sara, Piet en ik doen niet mee aan de wedstrijd. Die cadeautjes zijn voor jou en mij.
In sommige gevallen is zowel hij als hem mogelijk na dan, maar dan is er een betekenisverschil. Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is hij de correcte vorm.Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is hem correct.
Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is jij de correcte vorm.Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is jou correct.
Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is jij de correcte vorm.Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is jou correct.
Of je de uitroep als o of als oh schrijft, hangt van de uitspraak af. De spelling o past bij de uitspraak met een 'open' o-klank, net als in zo en hallo. Oh heeft een 'doffere' o-klank, ongeveer als in door. De uitroepen o en oh bestaan allebei; ze kunnen onder meer vreugde, verdriet, verwondering en schrik uitdrukken.
Fictief persoon.Aanduiding voor de 'gemiddelde arbeider', lagere inkomensgroep, de 'kleine' man of de gewone man. Soms ook met enige minachting gebruikt: iemand met een laag ontwikkelingsniveau of een gebrek aan beschaving.
Na is een bijwoord of voorzetsel dat “volgend op” of “later dan” betekent. Ook kun je er een reeks mee aangeven (bijvoorbeeld: uur na uur). Naar wordt gebruikt om een richting aan te geven. Daarnaast komt naar voor in verschillende vaste constructies, zoals “naar aanleiding van” en “naar mijn mening”.
Het meervoud van woorden met een s of z: regelwoord
Zo krijgen woorden die in het enkelvoud op een s eindigen in het meervoud een z na een lange klinker of een tweeklank: neus – neuzen. kaas – kazen. bewijs – bewijzen.