Om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren is het goed om gelijk na een maaltijd te bewegen. 15 of 20 minuten wandelen is al voldoende om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Na het eten bewegen heeft een positief effect op de regulering van je bloedsuikerspiegel. Het voorkomt grote pieken in je bloedsuiker en zorgt ervoor dat de glucose vanuit je gegeten maaltijd gebruikt wordt voor je spieren en niet als vetopslag.
Goed voor de spijsvertering. Bewegen en dus ook wandelen stimuleert de spijsvertering en voorkomt verstopping van de darmen. Door eenmalig een wandeling te maken treden deze effecten op de gezondheid natuurlijk niet meteen op. Pas als je regelmatig gaat lopen en wandelen zul je de voordelen ervan merken.
Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest
Je hart, bloedvaten, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, spieren en gewrichten, spijsvertering en hersenen hebben er geweldig baat bij. Je wordt er ook creatiever en gelukkiger van. Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen.
Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Daarnaast komt er door bewegen endorfine vrij, hier krijg je een gelukkig gevoel van.
Volgens de gezondheidsrichtlijnen is het belangrijk om dagelijks (of de meeste dagen van de week) minstens 30 minuten te wandelen – meer is natuurlijk nog veel beter. Hoe en waarheen je wandelt, maakt verder niet uit.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Ten eerste worden je darmbewegingen gestimuleerd tijdens het hardlopen, waardoor verstoppingen worden voorkomen, maar waardoor je ook naar de wc moet. Ten tweede stroomt je bloed tijdens een langere duurloop naar je actieve spieren, waardoor je spijsverteringsorganen minder bloed, zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
Even uitbuiken
Allemaal erop gericht dat je lichaam het eten verteert en afbreek tot deeltjes van voedingsstoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Maar ook verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het parasympatische zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam passief is.
Probeer na afloop per half uur zo'n 40 gram gemakkelijk verteerbare en goed opneembare koolhydraten te gebruiken. Denk hierbij aan: pasta, rijst, aardappelen, bananen, brood, suiker, zoet beleg en koolhydraatsupplementen. Probeer per kwartier ook kwart liter te drinken.
Maak een wandelingetje na het eten
Hier zal je misschien niet meteen zin in hebben als je last hebt van een zwaar, opgeblazen gevoel. Maar het helpt wel degelijk om komaf te maken met het misselijke gevoel. Door te bewegen, breng je namelijk ook je spijsvertering weer op gang.
Toch is aan te raden om na het eten niet meteen op de bank te ploffen, want juist als je teveel gegeten hebt kom je sneller van het volle gevoel af door rustig te bewegen. Als we eten gaat onze bloedsuikerspiegel omhoog en door te wandelen na het eten breng je deze juist weer in balans.
Hoeveel drinken tijdens een wandeling. De vuistregel voor drinken tijdens wandelingen luidt: 1 liter water per 2 uur wandelen per persoon. Dat is veel.. Onze eigen ervaring is iets minder indrukwekkend. Wij adviseren en gebruiken 1,5 liter water per persoon voor een wandeling van 5 uur.
“En bij lange afstanden ook vaak een energiereep. Vaak krijg je bij een georganiseerde tocht onderweg een pastamaaltijd of pannenkoek, dat gaat er altijd in.” Het drinken tijdens lange tochten bestaat voor beiden vooral uit water, koffie en thee en af en toe een blikje frisdrank, soep of yoghurt.
Sommige mensen zijn volledig incontinent en poepen in hun broek zonder het te merken. Maar ook als u maar een klein beetje ontlasting verliest, ongewild windjes laat of wanneer u alleen remsporen in uw onderbroek heeft, is sprake van een lichte vorm van fecale incontinentie (ontlastingsverlies).
Wandelen verbetert je spijsvertering
Bewegen verbetert de spijsvertering en is dus goed voor je darmen. Jij én je darmen komen namelijk in beweging, wat de vertering van het eten stimuleert. Zo voorkom je verstoppingen.
Bewegwijzerde wandeling. Wandel dwars door de prachtige vallei van de Pallitsebeek, een langgerekt natuurgebied. Eet je picknick op langs de groenzone Bosland, de ideale stopplaats. Stap door Liedekerkebos een restant van het vroegere Kolenwoud.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden.
Higgins raadt aan om zeker eens per week je korte wandeling in te ruilen voor een lange wandeling. Een lange wandeling levert qua voordelen voor het hart ongeveer hetzelfde op, maar daarnaast heb je met een lange, matig intensieve wandeling minder kans op blessures en vergroot het jouw uithoudingsvermogen.
Met wandelen verbrand je kilocalorieën. Een gemakkelijke rekensom is dat je per kilometer ongeveer 60 kcal verbrandt. Wandel je een uur met een snelheid van 5 km per uur dan verbrand je dus plusminus 300 kcal. Het is trouwens zo dat het niet heel veel uitmaakt of je de kilometers wandelend of hardlopend aflegt.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.