Een ondergrondse stookolietank moet om de 5 jaar gecontroleerd worden. Een ondergrondse stookolietank die vóór 1 augustus 1995 in gebruik genomen werd, moest vóór 1 augustus 2002 een eerste keer een periodieke controle ondergaan.
Controle en keuring voor mazouttanks meer dan 6.000 liter
Ondergrondse stookolietank: er is een verplichte 'beperkte controle' om de 2 jaar en een 'grondig algemeen onderzoek' om de 15 jaar. Ondergrondse mazouttanks gemaakt uit gewapende, thermohardende kunststof zijn vrijgesteld van dit grondig algemeen onderzoek.
Keuring bovengrondse stookolietank: 95 à 110 euro (incl. btw) Keuring ondergrondse stookolietank: 120 à 160 euro (incl. btw)
Je bent niet wettelijk verplicht om een keuringsattest te laten opmaken voor je centrale verwarming en/of stookolietank als je je woning verkoopt. De eigendomsoverdracht van je woonst en de (her)keuring van je cv-installatie en stookolietank staan los van elkaar.
Voor slechts 121 euro kunt u uw ondergrondse tank al laten keuren door onze specialisten. Hebt u een bovengrondse tank? Dan betaalt u slechts 121 euro. Contacteer ons nu voor tankcontrole en tankkeuring in Limburg, Antwerpen & Vlaams-Brabant aan een goede prijs!
Gemiddelde levensduur van een tank is 30 à 40 jaar, maar het kan dus nog oplopen. Als je tank gekeurd is en de keurder heeft niets gezegd over slijtage of hij heeft er niet op gewezen dat je moet oppassen, dan hoef je je in principe geen zorgen te maken.
Je mazouttank laten keuren is belangrijk om bodemverontreiniging te voorkomen. Een lekkende mazouttank kan namelijk heel wat schade berokkenen aan het milieu. Laat je mazouttank dus tijdig keuren. Zo ontvang jij een officieel keuringsattest dat aantoont dat jouw mazouttank voldoet aan de technische vereisten.
Als er niets bijzonders in de koopovereenkomst stond die je afsloot met betrekking tot het onroerend goed, dan is de mazout die zich nog in de tank bevindt niet inbegrepen in de koopprijs. De mazout is dan dus nog eigendom van de verkoper. De verkoper kan je evenwel niet verplichten om de mazout van hem over te nemen.
Vanaf 1 januari 2022 mag je een stookolieketel in je bestaande woning nog vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel op stookolie op voorwaarde dat die woning niet aansluitbaar is op het bestaande aardgasnet.
Om die reden ontvang je na elke keuring van ons een conformiteitsattest: het officiële document dat bewijst dat jouw mazouttank voldoet aan de technische vereisten. Wanneer jouw mazouttank wettelijk in orde is, dan ben je ook verzekeringstechnisch gedekt.
Ondergrondse stookolietank buiten gebruik stellen? Een ondergrondse mazouttank tot 6.000 liter moet je bij definitieve buitengebruikstelling binnen de vijf jaar laten leegmaken, reinigen en verwijderen. Voor tanks van meer dan 6.000 liter is de termijn drie jaar (te rekenen vanaf de buitengebruikstelling).
De prijs voor een mazoutketel onderhoud bedraagt gemiddeld 150 à 250 euro, excl. btw. Die kosten omvatten de volledige controle van je ketel, de correcte afstelling ervan en het opstellen van de 2 vereiste attesten.
Een maatstok om het resterende brandstofniveau te meten
De eerste, eenvoudigste en goedkoopste oplossing: meet zelf het resterende stookolieniveau in uw tank. Daartoe volstaat een meter of een maatstok. Laat die in het reservoir zakken om de hoogte van de resterende stookolie in de tank na te gaan, in centimeter.
Mazouttanks te koop: bestel online
Via onze website www.mazouttank.be kan u ook alle beschikbare tanks bezichtigen, en de volumes en afmetingen controleren die het best voor u geschikt zijn.
Een mazoutketel zet stookolie (mazout) om in warmte. De ketel zal de mazout verbranden om zo water te verwarmen. Dat water stroomt vervolgens door de radiatoren of vloerverwarming om je huis te verwarmen. Recente mazoutketels kennen een rendement tot 98%, waardoor je weinig warmte en energie zal verliezen.
De aankoopprijs van een stookolietank varieert van ongeveer €450 tot €3.500 en meer. Afhankelijk van de opstelling, materiaal en capaciteit. Uiteraard zal uw installateur u hierover adviseren naargelang uw situatie en budget.
Mazoutketel prijs
De kostprijs van een nieuwe mazoutketel hangt vooral af van het vereiste vermogen, de complexiteit van de regelingen en optionele domotica. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van ongeveer 7.500 euro (incl. btw en installatie).
Aardgas is als brandstof doorgaans iets duurder dan stookolie, maar de installatiekosten liggen een stuk lager dan bij een verwarming op stookolie. Daarnaast is aardgas milieuvriendelijker bij de verbranding.
Als er nog bruikbare brandstof in je mazouttank zit, pompen we de tank eerst leeg en slaan het overschot op in een tankwagen. Daarna gebruiken we een vacuümpomp om het nog aanwezige vloeibaar afval (mazout en slib) op te pompen.
De goedkoopste mazoutleverancier
Mazoutvoordeel.be is al meer dan 5 jaar dé referentie voor de goedkoopste mazoutprijzen. Naast de scherpste mazoutprijs, profiteert u ook van al deze voordelen. Mazout leveren vanaf 600L Wij vullen uw mazouttank reeds vanaf 600 liter.
Ook de plaatsing van een nieuwe stookolietank dient door een erkend technicus uitgevoerd te worden. Er volgt dan een verplichte keuring vóór de eerste ingebruikname. Zowel nieuwe ondergrondse mazouttanks als nieuwe bovengrondse tanks dienen verplicht gecontroleerd / gekeurd te worden voor ze in gebruik genomen worden.
Wie kan de toelage aanvragen? Elk gezin aan wie een leverancier tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 huisbrandolie (stookolie) of propaan in bulk heeft geleverd voor de verwarming van het hoofdverblijf, kan de toelage van 225 euro netto aanvragen.
Heb ik recht op een toelage? Elk gezin dat tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 stookolie of propaan geleverd kreeg om zijn hoofdverblijf te verwarmen, heeft recht op een toelage van 225 euro netto.