Hoewel aanhoudend opgezette voeten en enkels kunnen wijzen op ernstige hartproblemen, nemen mensen deze klacht vaak niet serieus. Mensen schrijven dit eerder toe aan het warme weer, leeftijd, stress of een aandoening die ze al hebben, meldt de Hartstichting na onderzoek.
Als de bloedvaten in uw benen het bloed niet goed afvoeren naar uw hart, kan zich vocht ophopen in uw voeten, enkels en onderbenen. Het verzamelt zich door de zwaartekracht op de laagste plek. Ook een verminderde pompfunctie van het hart, of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
Ook regelmatig bewegen kan helpen om gezwollen voeten te voorkomen. Je hoeft niet gelijk hele kilometers te gaan wandelen, maar af en toe een rondje door het kantoor of om je huis heen helpt zwelling tegen te gaan. Bewegen is namelijk goed voor je doorbloeding en stimuleert tegelijk je beenspieren.
Door het gebrek aan beweging circuleert het bloed niet goed en blijft het in je voeten. Daardoor gaan deze opzwellen. Mensen die niet zo mobiel zijn, zoals sommige ouderen, zijn gevoeliger voor dikke voeten. Ook mensen met een staand beroep krijgen sneller last van opgezette voeten.
Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges. Ze bevatten veel water, waardoor ze je dagelijkse vochtinname verhogen. Verder behoren onder andere verse vis, eieren, peulvruchten en noten tot vochtafdrijvende voeding.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Hoe herken ik Oedeem? Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als u uw vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, ziet u een putje in het been. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen.
Als het op een warme dag 's avonds afkoelt, vernauwen uw aderen zich weer. Het bloed stroomt moeilijker terug uit uw benen naar uw hart. Daardoor hoopt vocht zich nog meer op en krijgt u sneller last van dikke voeten en enkels.
Het masseren van de voeten kan helpen om het overtollige vocht te verplaatsen en om zo de klachten van uw benen te doen verminderen. Het afwisselen van warm en koud water onder de douche stimuleert de doorbloeding. Een goede doorbloeding helpt bij het afdrijven van vocht.
U kunt geneesmiddelen nemen als aanvulling op de behandeling van oedeem – uw arts zal bepalen of dat nodig is. Samengevat kunnen we stellen dat lymfoedeem niet volledig te genezen is. Er kunnen echter goede resultaten worden bereikt met complexe fysieke ontstuwingstherapie.
Voeding bij oedeem
Eet minder zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt de bloeddruk. Zorg ook voor voldoende beweging . Dit stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Ga afwisselend op uw tenen en op uw hielen staan.
Steun tegen een muur of een stoel om uw balans te houden. Kom omhoog op uw tenen, houd uw benen gestrekt en kom terug naar de startpositie. Herhaal deze oefening. Steun tegen een muur of een stoel om balans te houden.
Bij hartfalen is de pompfunctie minder goed: uw hart kan het bloed niet goed meer rondpompen. Organen krijgen hierdoor minder bloed, bijvoorbeeld de nieren. De nieren gaan als reactie zout en vocht vasthouden. U kunt hierdoor bijvoorbeeld dikkere buik of enkels krijgen.
Oedeem wordt meestal herkend aan een opzwelling in de voeten of enkels. Misschien zitten hierdoor uw schoenen niet meer lekker. U kunt oedeem onderscheiden van voeten die gewoon zijn opgezet door even stevig op de zwelling te drukken. Als er een deukje ontstaat, houdt u vocht vast.
Drink water en vochtafdrijvende thee
Hoe gek het ook klinkt, door meer water te drinken houdt je lichaam minder vocht vast [3]. Drink in ieder geval 2 liter water per dag.
Angio-oedeem ontstaat vaak plotseling en verdwijnt vaak vanzelf binnen twee dagen. Bij een grote zwelling van de tong of het zachte verhemelte kan uw ademweg verstopt raken en kunt u een verstikkend gevoel krijgen.
Door de trombose is het been vaak dik door vocht.Dit noemen we een oedeem. Als het nodig is dan krijgt u verbanden aangelegd om het been zo slank mogelijk te krijgen. Als uw been weer normaal is (oedeemvrij) meten we meestal een elastische kous aan.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie.En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.
De geneesmiddelengroepen waarvan het uitgebreidst is vastgesteld dat ze gewichtstoename kunnen veroorzaken, zijn psychofarmaca (antidepressiva, antipsychotica en dan met name de atypische, lithium), anti-epileptica, antidiabetica en geslachtshormonen.
U kunt last krijgen van dikke enkels en onderbenen, hoofdpijn, blozen, duizelig gevoel en maagdarmklachten.Ook kunt last hebben van opvliegers. U krijgt het dan opeens heel warm, waardoor u bijvoorbeeld veel moet zweten. De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen een paar weken.