Jij geeft het beste van jezelf en je wilt ook nog het beste voor anderen. Je bent altijd bereid om mee te denken over hoe we dingen beter kunnen doen, en dat respecteer ik enorm! Jij verbaast me steeds weer met jouw mooie en inspirerende acties. Je bent een fantastisch persoon.
Complimenteren is een vorm van feedback geven. Er zijn 2 soorten complimenten, resultaatgerichte en procesgerichte complimenten: Resultaatgerichte complimenten (ook wel productgerichte feedback genoemd) die gaan over het resultaat, de prestatie.
Een effectief compliment is een vorm van feedback. Als niet alleen het huidige gedrag maar ook het gewenste gedrag wordt benoemd, spreken we van constructieve feedback. Persoonsgerichte feedback zorgt vaak voor een toename van afhankelijk gedrag van leerlingen en leidt niet tot betere leerresultaten.
Een direct compliment betekent dat je tegen de ander zegt wat je goed vindt. En indirect compliment betekent dat je een vraag stelt aan de ander, die hem uitnodigt om in positieve termen te antwoorden.
Officieel is het nog altijd 'bijzonder', maar veel schrijvers en vertalers, vaak niet de minste onder de broederen, schrijven 'bizonder' in de geest van de Middelburgse leraar Hasselbach, die in open lettergrepen vaker de enkele i wenste.
Wil je echt goed complimentjes geven, maak het dan zo specifiek mogelijk: vertel wat er precies goed is gegaan, waarom jij dit vindt en maak het persoonlijk. Daarmee maak je een persoon niet alleen heel blij, jouw compliment krijgt ook veel meer waarde en betekenis.
Wanneer je een gemeend compliment geeft is het belangrijk om het persoonlijk en concreet te maken. Geef je “goed gedaan” als compliment, dan is dat wel gemeend maar niet heel specifiek. Zeg bijvoorbeeld “wat heb je dit project goed opgezet” of “wat heb je dat moeilijke telefoongesprek goed opgepakt”.
“Ik moest aan je denken…” Iedere man vindt het leuk om te horen dat een vrouw aan hem denkt. Als je aan hem denkt, betekent dat namelijk dat je emotioneel in hem investeert. Het leuke aan dit specifieke zinnetje is dat je er ook nog eens een seksuele lading aan kan geven.
Het beste is het wanneer een kind tenminste tien complimenten op een dag krijgt. Van complimenten leert een kind enorm veel en het geven van complimenten leidt tot een heel positieve manier van opvoeden.
Ook uit Nederlands onderzoek kwam al naar voren dat te veel (en vooral de 'foute') complimenten meer kwaad dan goed kunnen doen. Vooral als kinderen weinig zelfwaardering hebben, hebben ouders de neiging te overdrijven en meer de persoon te complimenteren dan het gedrag.
Wees oprecht en specifiek
Complimenten zijn belangeloos en dienen niet om iets gedaan te krijgen. Pas dan worden ze positief onthaald en voorkom je dat mensen gaan denken dat je iets van hen nodig hebt. Wees ook concreet met je complimenten. Zeg precies wat je in of aan hem/haar waardeert en waarom.
Er zijn veel manieren om iemand te laten weten dat je van ze houdt. Vertel het ze, vertel ze waarom je ze waardeerd, dat je aan ze denkt en dat je er voor hem of haar bent. Zeg het face-to-face of schrijf het in een brief, of soms zijn acties luider dan woorden.
Schatje, lievie, liefje, poepie, toetie, beertje, lekkertje, knapperd, lieverd, lekker ding, honey, bloempje, duifje...
De beste manier om iemand te vertellen dat je hem leuk vindt
Het liefste zeg je misschien tegen hem: “Ik vind je leuk en ik wil graag een drankje met je doen!” Flirten betekent dat je op een speelse en indirecte manier interesse toont. Je gooit een lijntje uit en kijkt of hij hapt: gaat hij mee in het geflirt of niet?
' Een indirect compliment heeft de vorm van een vraag: 'Hoe lukt het jou om zo geduldig vol te houden?' Doordat de ander hier even over na moet denken, geeft hij eigenlijk zichzelf een compliment.
Onbewust van de positieve effecten
Onderzoek onthult dat mensen zich vaak niet bewust zijn van het positieve effect dat complimenten teweegbrengen en hoe ze iemand kunnen laten voelen. Tevens blijkt dat mensen vaak overschatten hoe ongemakkelijk het is om een compliment te ontvangen.
Door het geven van een compliment, spreek je waardering uit over de ander. Een compliment op z'n tijd geeft medewerkers het gevoel dat ze gezien en erkend worden (én het levert een goed gevoel op). Door te uiten dat je het werk dat iemand doet belangrijk vindt en waardeert, motiveer je werknemers.