Broccoli gaat bijvoorbeeld goed samen met bloemkool, wortels en uien; spinazie gaat goed samen met tomaten, champignons en paprika's; en aardappelen gaan goed samen met erwten, maïs en sperziebonen.
Klassieke smaakcombinatie zijn niet voor niets klassiekers geworden. Vaak weten we al honderden jaren dat ingrediënten samen extra lekker zijn. Denk aan krab met avocado of chocolade met koffie. Klassieke smaakcombinaties kan je prima gebruiken als basis voor jouw gerechten.
Kaneel past goed bij appels, dus de cake is smakelijk, sappig en weelderig. Niet om te zeggen dat dit gerecht feestelijk is, maar het is snel klaargemaakt en daarvoor worden de meest gewone producten gebruikt.
Tomaat – sla, peterselie, prei, radijs, rammenas, spinazie, ui, wortel. Tuinboon – andijvie, kool, sla, spinazie, selderij.
Mango past goed bij fruitsoorten zoals sinaasappel, watermeloen, ananas, banaan en papaja. Mango combineert ook met kaas. Wat dacht u van een zomerse mango-kaassalade? U kunt de mango pureren in een fruit sorbet.
De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen. Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken. Donkere chocolade, bekend om zijn bittere bite, helpt bij het neutraliseren van zeer zoete vruchten, zoals bananen.
Van de mandarijn gebruik je de rasp van de schil en de sap van het vruchtvlees. Naast de gebruikelijke kruiden zoals kaneel, gember, kardemom en kruidnagel zorgt de mandarijn voor een lekker zoetje.
Lekker voor in een marinade of in een salade met feta en walnoten. Andere lekkere smaakcombinaties: witte chocolade, vanille, aardbeien, champagne, mint, slagroom, pistache, kaneel.
Koffie is veel meer dan een warme drank op basis van vers water en gebrande koffiebonen. Koffie is fruit. Het is een bes dat aan een plant groeit. De koffieplanten groeien op plantages verspreid over zo'n 72 koffieproducerende landen.
Koffie is een soort fruit – en geen groente. De koffieplant produceert wel vruchten, meestal koffiekersen genoemd. Het centrum van de koffieboon zijn de zaden.
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.