Jonge zonnebloemenplantjes zijn een lekker hapje voor slakken. Bescherm ze daarom tegen slakken, bijvoorbeeld met koperfolie. Ook kun je ervoor kiezen om de zonnebloemen voor te zaaien en uit te planten als ze al wat ouder zijn. Zaai ze in april in potjes, en plant ze uit na IJsheiligen.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
Wanneer de zonnebloem langer dan één meter wordt, is het verstandig om deze te ondersteunen door middel van een stok anders kunnen bloemen vanwege de zwaarte omwaaien. Zonnebloemen kunnen wel 3 meter hoog worden.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Slakken hebben een hekel aan koper omdat het slijm dat ze afscheiden bij koper voor electrische schokjes zorgt. Koperen ringen kunnen dus helpen. Zaagsel is ook iets waar slakken niet dol op zijn omdat dit hen uitdroogt. Hetzelfde geldt voor koffiegruis, roet, etc.
Oma weet raad
Maak een lokdoos van bijvoorbeeld een leeg botervlootje. Graaf dat tussen de planten in zodat de bovenkant van het bakje op gelijke hoogte is met de aarde. Vul het bakje met een restje bruin bier. Elke ochtend kun je slakken verwijderen.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Er zijn verschillende manieren om slakken natuurlijk te bestrijden; ~barriéres maken van bv.aluminiumfolie of koper.van koper krijgen ze een lichte schok.
Wist je dat je heel eenvoudig van je slakken af kunt komen door regelmatig een beetje koffiedik te strooien? Die koffieresten zijn namelijk giftig voor slakken. Dus heb je een aangevreten plant, strooi er dan een beetje koffieprut omheen en de slakken zullen de plant met rust laten.
Slakken kunnen niet tegen zout of azijn en zullen hierdoor ook doodgaan. Wij raden het echter af om deze middelen in je (moes)tuin te gebruiken. Zout en azijn zijn namelijk ontzettend slecht voor de bodem en planten.
Kies voor F1 zaden.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Zonnebloemen zet je vooral in je tuin omdat je er zo vrolijk van wordt, en omdat er veel bijen en hommels op afkomen. Daarnaast zijn het prima buurplanten, onder andere voor bonen. En met de uitgebloeide bloemen en de zaden maak je weer veel vogels blij.
Zonnebloemen hebben licht, voeding, water, ruimte en soms ondersteuning nodig. Eigenlijk is dit in basis wat elke plant nodig heeft om te groeien en tot bloei te komen. Specifiek zijn zonnebloemen gek op zon en water. Hou hier rekening mee bij het verzorgen van de zonnebloemen voor het perfecte resultaat.
Koffiegruis in de tuin
Meng het koffiegruis met evenveel potgrond en strooien maar. Slakken haten cafeïne, strooi dus wat koffiegruis rond je planten om ze weg te houden. Jij bent misschien niet dol op wormen, maar je tuin wel! Strooi wat koffiegruis in je moestuin om ze aan te trekken.
Lekker ruikende planten kunnen dus wel eens de slakken aantrekken in jouw tuin! Je kunt ze afschrikken door anti-slak planten in je (moes)tuin te zetten met geuren waar slakken niet zo dol op zijn, zoals de goudsbloem, ezelsoor, het vingerhoedskruid, geel duizendblad en verschillende kruiden en gewassen.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
Cacaodoppen zijn een veelzijdige bodembedekker. Naast slakken, houden cacaodoppen ook katten op afstand vanwege de geur. Daarnaast remmen cacaodoppen de groei van onkruid af en gaan ze wortelrot tegen.
Samenvatting De meest gebruikte slakkenkorrels in privétuinen bevatten metaldehyde. Van deze chemische stof is bekend dat het voor veel dieren toxisch (giftig) is als het in voldoende hoge concentraties wordt ingenomen.
Afrikaantjes, goudsbloem, bernagie en mosterd vermijdt de slak liever. Ook de sterke geur van knoflook, munt, tijm, lavendel en venkel zijn weerzinwekkend voor de slak. Geef deze smaakmakers dus zeker een plaatsje in of rond jouw moestuin. Slakken voelen zich thuis in een vochtige omgeving.
Slakken houden niet van de knoflookgeur
Ze zullen de ingespoten planten vermijden. De geur is inderdaad heftig aanwezig. Gebruik de spray en je tuin ruikt al snel naar een Franse keuken ;-).
Zowel huisjesslakken als naaktslakken houden vooral van kruidachtige vaste planten met lekker sappig blad, zoals de meeste hosta's (hartlelie, funkia). Verder vreten ze ook aan jong blad, jonge scheuten, kiemplanten en zachte vruchten van allerlei plantensoorten.
Slakken trekken er massaal op uit
Hij beaamt dat er op het moment inderdaad heel veel slakken zichtbaar zijn, zowel naaktslakken als huisjeslakken. Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij.