Heb je last van pijn in de voet die snel komt opzetten tijdens belasting, hevig is en gepaard gaat met lokale zwelling en roodheid? Dan bestaat de kans dat je een stressfractuur hebt. Deze kan niet goed genezen indien geen goede behandeling plaatsvindt.
Als een stressfractuur niet wil genezen of zich op een specifieke locatie bevindt, dan kan een operatie nodig zijn. De herstelduur van een stressfractuur is dus sterk afhankelijk van ernst en locatie en duurt over het algemeen minimaal een paar weken tot enkele maanden.
De belangrijkste symptomen van een stressfractuur zijn: Pijn tijdens en vaak ook na het sporten. Pijn bij dagdagelijkse activiteiten bij ernstige breuk.
Een stressfractuur: is een breuk die ontstaat door overbelasting van je botten; komt meestal voor in je onderbenen, voeten en bekken.
Een vermoeidheidsbreuk, ook wel stressfractuur, is een breukje in het bot dat ontstaat door overbelasting. Stressfracturen ontstaan uitsluitend in botten die veel belast worden, zoals het onderbeen en de voetbotjes.
Indien de activiteit te snel hervat wordt, dan kunnen de klachten snel terugkeren. Op termijn kan zelfs een stressfractuur ontstaan die enkel chirurgisch nog kan geheeld worden.
Stressfractuur (Vermoeidheidsbreuk)
In de voet is het vaak een middenvoetsbeentje dat een stressfractuur heeft, maar in principe kan zo'n breuk zich in elk bot van de voet voordoen. De pijn van een stressfractuur komt vrij snel op, is hevig en gaat vaak gepaard met lokale zwelling en roodheid.
Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Oefen om weer een normaal looppatroon te krijgen, dan is iedere stap een oefening.
Marsfractuur symptomen zijn een doffe, zeurende pijn in de voorvoet, meestal ter hoogte van het tweede middenvoetsbeentje. Doorgaans ontwikkelt een marsfractuur zich geleidelijk. De pijn wordt erger bij belasting en neemt af in rust. Lokale symptomen bij een marsfractuur zijn roodheid, zwelling en warmte.
Spondylolyse is een stressfractuur van een deel van de onderrug; het betreft meestal de vijfde wervel. Het letsel kan zich aan de linker- of rechterkant, of aan beide zijden van de wervel voordoen. Spondylolyse komt voor bij ongeveer 11% van de algemene bevolking van Nederland en wordt vooral gezien bij jonge mannen.
Duur van breukgenezing
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer.
Een marsfractuur geneest vaak vanzelf. U kunt de genezing helpen door extra stevige schoenen te dragen. Soms kan een loopgips helpen. Hierdoor krijgt het gebroken bot extra rust.
Gebroken voet herkennen
Een gebroken voet is pijnlijk, met name als er gewicht op komt te staan. De symptomen van een gebroken voet zijn onder andere pijn, zwelling, mank lopen, gevoeligheid op de plek van de breuk en mank lopen. In sommige gevallen kan lopen zelfs te pijnlijk zijn, waardoor het niet mogelijk is.
Als de pijn het toelaat, is het belangrijk om te oefenen met het been waarvan de middenvoetsbeentjes zijn gebroken. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken.
Bij een gebroken of gescheurd middenvoetsbeentje is er vaak een moeilijk te beschrijven pijn aanwezig in de middenvoet. Meestal is de pijn plotseling ontstaan tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel lopen en staan. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen.
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
De kneuzing zelf en de plek eromheen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger als je op de kneuzing drukt of beweegt. Rondom de kneuzing kan een zwelling ontstaan. En de plek waar het pijn doet voelt warm aan en kan (een beetje) rood zijn.
Ervaart u pijn onder de bal van uw voet, dus tussen de boog van uw voet en uw tenen? Dan heeft u zeer waarschijnlijk last van uw middenvoetsbeentjes. We noemen pijn aan de middenvoet ook wel metatarsalgie.
De pijn bij kraakbeenletsels komt door overdruk op het onderliggende bot. Hierbij treedt vaak botoedeem (beenmergzwelling) op, wat pijnlijk is. Voor kraakbeenletsels bestaan veel verschillende behandelingen. Dit gaat van kinesitherapie en infiltraties tot kraakbeentransplantaties.
Een gebroken middenvoetsbeentje wordt ook wel een metatarsale fractuur genoemd. Een voet bestaat uit een voetwortel, een middenvoet en de tenen. De middenvoet bestaat uit vijf middenvoetsbeentjes (ook wel ossa metatarsalia genoemd).
Een botbreuk kan variëren van een scheurtje in het bot, tot een volledige verbrijzeling van het bot. De meeste botbreuken ontstaan bij ongelukken, valpartijen en tijdens het sporten.
Omdat het scheenbeen een erg sterk bot is, is er vaak veel kracht nodig om het onderbeen te breken. Vaak gaat het om een verkeersongeval, een val van hoogte of een harde directe trap tegen het onderbeen. Bij een breuk van het onderbeen zijn bijna altijd zowel het scheenbeen als het kuitbeen gebroken.
Een Jones fractuur is een breuk in uw vijfde middenvoetsbot. Dit bot zit aan de buitenkant van uw middenvoet, aan de kant van de kleinste teen. Doordat uw voet is dubbelgeklapt of ergens hard tegenaan is gestoten, kan dit bot breken. Uw voet doet pijn als u loopt.