De elasticiteit van je haar meet je door een krul uit te rekken en te observeren hoe snel de krul terugveert. Veert de krul niet – of niet snel – terug, dan is dat een teken van te weinig vocht.
Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is één haar tussen je duim en wijsvinger vasthouden. Wanneer je je haar tussen je vingers rolt en je hem niet voelt is je haar dun, voel je de haar wel dan heb je medium haar en voel je de haar duidelijk zitten dan heb je dik haar.
Haar met normale elasticiteit kan tot wel 30% rekken en herstelt zich snel. Haar met een lage elasticiteit rekt vaak minder dan 30% en zal niet terugkeren naar zijn originele lengte. Weet je niet of je haar proteïne of juist vocht nodig heeft?
Pak een haartje tussen je duim en wijsvinger en glij met je vingers naar boven over het haartje (van punt naar hoofdhuid). Als je makkelijk naar boven glijd zonder dat je bobbeltjes voelt, duidt dit vaak op low porosity haar. Als je wel bobbeltjes voelt, en ze zitten niet vlak na elkaar heb je medium porositeit.
Ongeveer 95% van het haar bestaat uit proteïne (ook wel keratine genoemd). De balans tussen proteïne en vocht bepaalt onder andere de elasticiteit van je haar, dus hoeveel rek er in je haar zit. Bij te veel vocht en te weinig proteïne, rekt je haar te veel mee. Je krullen zakken uit en kunnen droog aanvoelen.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Heb je last van haar dat droog en futloos is, niet glanst en aanvoelt als stro? Dan heb je waarschijnlijk een proteïne overload, ofwel een tekort aan hydratatie. De balans tussen proteïne en vocht is erg belangrijk voor gezonde krullen.
Doe de test!
Als je haar naar de bodem zakt, is het hoog poreus (het neemt snel water op en zinkt daardoor). Als je haar blijft drijven, is het laag poreus, en als je haar in het midden van het glas blijft hangen, is het normaal poreus.
Nadat je snel onder douche bent gesprongen en je haar keihard hebt lopen boenen met de handdoek, nog even snel op het maximale standje föhnen. Lekker snel droog en mooi in model. Dat zou je denken, maar nee toch niet. Misschien wel ideaal, maar het is op den duur beschadigend voor je haar.
Als ze snel breken, heb je hydratatie nodig. Als je haar ongeveer 20% oprekt en dan breekt, heb je vocht én proteïne nodig. Als je haar nog iets verder uitrekt, niet afbreekt, maar ook niet terugveert in de oorspronkelijke staat, dan heb je extra proteïne nodig.
Vet en droog haar zegt iets over de hoeveelheid talg (huidolie) je huid aanmaakt. Als je je haar elke 1 à 2 dagen moet wassen heb je vet haar, terwijl je haar droog is als je minder dan 1 keer per week hoeft te wassen. Je kunt vet haar, maar tegelijkertijd droge punten hebben.
Glanzend haar
Je herkent gezonde krullen niet per definitie aan glans. Glans ontstaat wanneer de haarschubben een fijne structuur hebben en het haar goed is gevuld – met huidcellen en talg die de haarschubben aan elkaar plakken. Een soort 'kit' voor het haar.
Een beetje oneerlijk, maar dik haar heeft gewoon iets meer verzorging nodig dan dun haar. Het is belangrijk dat je regelmatig je puntjes laat knippen, zodat het mooi gezond blijft. Gespleten puntjes kunnen – zeker bij dik haar – heel lelijk worden. Wees er dus op tijd bij!
4C – kroeshaar met zeer kleine krullen
4C heeft nóg kleinere krullen. Deze krullen zijn vaak zo dicht, dat je ze bijna niet kunt onderscheiden. Ook is krultype 4C nog wat meer vatbaar om te krimpen.
De structuur van je haar ontstaat al bij het haarzakje (onder je huid dus). Door een klein gangetje komt je haar naar buiten. En afhankelijk van de vorm van dát gangetje, wordt je haarstructuur bepaald: steil, golvend, krullend of kroezig.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
Voelt mijn haar heel droog, stug en zelfs een beetje touwerig? Dan heeft het moisture (vocht) nodig en gebruik ik dus even alles zonder proteïne. Voelt het juist slap en krult het niet goed meer, dan voeg ik weer proteïne toe.
Lage porositeit is bijna altijd natuurlijk haar waar verder weinig mee is gedaan, echter voelen je krullen vaak wel droog aan omdat de absortie slecht is. Haar met een lage porositeit is erg gezond en sterk haar. Het haar heeft meestal voldoende proteïne maar te weinig vocht.
Heb je hoog poreus haar, gebruik castorolie dan alleen als onderdeel van de LCO methode.
Heb je laag poreus haar? Dan gebruik je proteïnen met kleine moleculen zoals Amino Acids, Peptides, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Keratin of Hydrolyzed Collagen. Door een warme handdoek of heat cap te gebruiken bij je masker, gaan de haarschubben nog wat meer openstaan en kan de proteïne nog beter opgenomen worden.
Keratine is een lichaamseigen bouwstof, een proteïne, dat voorkomt in bijvoorbeeld ons haar, huid en onze nagels. Ons natuurlijke haar bestaat uit een haarwortel en de haarschacht. Deze haarschacht, het zichtbare deel van het haar, bestaat voor ongeveer 89% uit keratine.
Is je haar steeds droog, hoe goed je het ook verzorgt? Dan is dit de moisturizer die je nodig hebt. Hiermee krijgt je haar gehydrateerd zoals nooit voorheen. En dit met 100% natuurlijke en organische ingrediënten.