Wanneer een banaan beschadigd raakt (in je tas of door het fruit te snijden bijvoorbeeld) gaan de cellen kapot en wordt de inhoud van de twee gedeeltes direct gemengd. Op deze manier ontstaat de bruine kleur. Dat is ook de reden dat een appel bruin wordt na het snijden.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Bananen blijven langer goed als je ze aan de tros laat zitten. Misschien herken je het wel: wanneer je een banaan de hele dag in je tas laat zitten, wordt-ie helemaal bruin. Haal dus niet gelijk alle bananen van elkaar af, maar laat ze lekker aan de tros zitten.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap.
Wat je nodig hebt, is een afsluitbare plastic zak, wat rijstkorrels en een uurtje geduld alvorens je met je föhn langs de banaan strijkt. Voor je het weet, heeft hij zijn goudgele glans weer terug!
We zochten het uit. Laten we allereerst vertellen dat je moeder weer gelijk had. Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar.Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was. Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten.
Zolang ze in de koelkast liggen, is er meestal nog weinig schade te zien. Maar na het opwarmen kan de schil dof en grijsachtig verkleuren." Buiten de koelkast zijn bananen drie tot zeven dagen goed te houden, aldus Lutgerink.
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden. '
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Bananen die al rijp zijn kunt u het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. De koelkast is voor deze exemplaren een goede plek. Leg ze onderin in de groentelade, dan houdt u ze nog enige tijd goed. De wat groenere exemplaren bewaart u het beste op kamertemperatuur, dan rijpen ze verder.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Manieren om bananen sneller te laten rijpen
Leg de bananen in een papieren zak: Doe de bananen in een papieren zak en vouw de bovenkant dicht. Het gas ethyleen, dat van nature door de bananen wordt afgegeven, zal in de zak blijven en het rijpingsproces versnellen.
Wie de Bananenbar bezoekt betaalt een bedrag voor een uur waarbij dan drank wordt geserveerd door topless serveersters of animeermeisjes. Als er extra wordt betaald krijgt men een erotisch "showtje", waarbij bananen een grote rol spelen.
Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
De beste momenten voor je lichaam om een banaan te eten zijn 's ochtends na het opstaan, zo'n zestig tot dertig minuten voor een intensieve loop en meteen na een intensieve loop.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Conclusie. Bananen zijn rijk aan fermenteerbare vezels en kunnen juist obstipatie helpen voorkomen: de werking op je stoelgang is dus niet stoppend. Vezels in bananen kunnen juist zorgen voor een betere stoelgang.
Banaan is een van de fruitsoorten met het meest aantal vezels. Dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Vezels zorgen voor een goede, evenwichtige stoelgang, ze zorgen voor een verzadigd gevoel en ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor heb je na het eten van een banaan minder snel weer trek.
Bananen houden het spijsverteringssysteem gezond
Vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel en vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Bakken maar! Overrijpe bananen zijn veel smeuïger en zoeter van smaak.Daarom zijn ze erg geschikt om in bakrecepten te verwerken. Dit luchtige bananenbrood is makkelijk om te maken en lekker als ontbijt, snack of tussendoortje.