Bekleed je alleen de bodem met bakpapier, dan hoeft dat niet. Het papier op de bodem kan namelijk niet schuiven. Voor een vierkante vorm neem je een stuk bakpapier dat dubbel zo groot is als het bakblik.Zet het bakblik op het papier en knip haaks op het bakblik(richting alle vier de hoeken) het papier in.
Vet het cakeblik goed in en zorg dat het bakpapier de gehele vorm omvangt. Invetten én bakpapier? Jazeker.Door de pan eerst in te vetten blijft het bakpapier 'plakken'.
Neem een stuk bakpapier, knip de lengte afhankelijk van de maat vorm die je gebruikt en rol het bakpapier op. Keer de vorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de bakvorm. Vet de vorm in en leg het bakpapier erin; twee zijden van de bakvorm blijven onbedekt.
Je bakvorm invetten voorkomt dat je bakpapier terug oprolt
Niks is vervelender dan dingen ontrollen die vervolgens maar al te graag terug in hun cocon willen. Dat geldt voor placemats, posters en ja, ook voor bakpapier. Zie jij maar eens een laag beslag op een bakpapiertje te krijgen als dat constant oprolt.
Als je een taart of cake bakt, gebruik je bakpapier óf vet je een bakvorm in met boter om te voorkomen dat je baksel blijft plakken. Een combinatie van die twee klinkt overdreven, maar is eigenlijk een stuk handiger.
Maak van het bakpapier een vochtige prop
Hij maakt het vel bakpapier vochtig. Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.
In principe doe je de gladde kant richting voedsel. Je wilt immers dat je eten niet aan het papier blijft plakken. M.a.w. meestal is de gladde kant dus bovenaan, tenzij je papillot of iets dergelijk maakt. Maar meestal maakt het zéér weinig uit.
Bakpapier kun je gebruiken voor het bekleden van bakspullen, zoals ovenschalen, bakplaten en bakvormen. Het maakt invetten overbodig en voorkomt dat eten blijft plakken of aanbakt. Bakpapier bestaat uit cellulose. Vaak heeft het papier een coating van siliconen.
Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven gebruikt wordt om voedsel niet aan de bakplaat of springvorm te laten kleven. Het wordt in de supermarkt verkocht als losse vellen, of op een rol, zodat de benodigde lengte kan worden afgescheurd. Na gebruik kan het in de vuilnisbak.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee. Want zo'n stuk donker en verbrand papier kan dus wel schadelijk zijn.
Het kan handig zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat de lucht niet meer goed kan circuleren. Hierdoor kan het zijn dat je voedsel niet meer even knapperig is dan wanneer je geen bakpapier gebruikt. Kortom, bakpapier gebruiken in de airfryer is mogelijk en kan zelfs handig zijn.
Temperatuur. Toch moet je goed opletten als je bakpapier in de oven gebruikt, het papier is namelijk brandbaarder dan je denkt. Gebruik het daarom niet als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt. Het papier is namelijk maar bestand tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius.
Maak de zijkant van de cake los met een dunne metalen spatel. Je zou ook een dun mesje kunnen gebruiken. Deze methode werkt natuurlijk enkel bij rechthoekige bakvormen, zonder antiaanbaklaag. Voor een vorm met antiaanbaklaag kun je beter een flexibele plastic spatel gebruiken.
Een springvorm is een bakblik waarbij de rand met een veersysteem kan worden verwijderd. Hiertoe wordt een hendel losgeklapt, waardoor de rand openschuift en de bodem loskomt. In omgekeerde volgorde kan de vorm weer worden gesloten. Met dit systeem kan de taart gemakkelijk uit de vorm worden gehaald.
2 Help!
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Vet de vorm goed in met boter of bakspray. Met bakspray kun je elk hoekje en gaatje bereiken van de cakevorm. Heb je geen bakspray? Gebruik dan een beetje gesmolten boter en smeer dit goed uit met een bakkwast.
Wanneer je iets op het rooster bakt of plaatst kun je ook bakpapier op de bodem van de oven leggen. Tenslotte maak de oven na gebruik altijd direct schoon, dan voorkom je inbranden.
Groenten roosteren
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Je kunt het bakrooster natuurlijk ook gebruiken om gerechten te laten uitlekken. Leg dan bakpapier onder het rooster. Dit is bij voorbeeld handig als je oliebollen of appelflappen bakt. Ook vlees of groenten kun je op een rooster laten uitlekken.
Aluminiumfolie. Deze heb je waarschijnlijk nog wel in huis. Aluminiumfolie is een ideale vervanger voor bakpapier als je voorraad op is. Het kan wel wat makkelijker afbladderen als het heel warm wordt, maar voor een keer is het een prima alternatief.
Oplossing. Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Misschien heb je het beslag te lang geklopt, te veel bloem gebruikt of heb je het beslag te lang laten staan voordat je het in de oven zette. Of de oven was nog niet op temperatuur toen je de cake erin zette.