Door de boerenacties bij distributiecentra zijn vooral dit soort verse producten hier en daar al op, zien journalisten van het ANP. In totaal bezochten zij aan het begin van de middag zo'n twintig supermarkten verspreid over het land. Overige producten zijn daar nog volop verkrijgbaar.
Kwark wordt namelijk bereid van magere melk, waardoor je magere kwark krijgt.Aan volle kwark wordt nog room aan toegevoegd om het vetgehalte op peil te brengen (Vandaar ook die lekkere romige smaak). Het verschil zit dan ook in het vetgehalte, eiwitten en koolhydraten.
'Volle' kwark uit de supermarkt wordt ook veelal niet meer gemaakt van volle koemelk, maar van magere koemelk en verder aangedikt met room. Op die manier wordt het vetgehalte verhoogd zodat het volgens de Warenwet 'kwark' mag heten.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Kwark is eigenlijk een soort kaas. Van origine werd er naast melkzuurbacteriën, stremsel aan het product toegevoegd. Dit productieproces is echter bewerkelijk en kostbaar en wordt daarom al jaren niet meer op deze manier toegepast. Kwark wordt nu gemaakt van (soms magere)koemelk met toegevoegde yoghurtbacteriën.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft.
Kwark met havermout is niet alleen een heerlijk ontbijt, maar ook een gezonde keuze die je dag een vliegende start geeft. Met zijn eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen is het een ideale brandstof om je lichaam en geest te voeden.
Kwark in de ochtend
Kwark is een fijne maaltijd om mee op te staan. Vooral vanwege de vele manieren waarop je bakje kwark kan aanvullen, kan het een heerlijk ontbijt vormen. Denk aan de combinatie met ontbijtgranen, fruit en verschillende noten, zaden en pitten.
Welke kwark kies je? Kies je nou beter voor magere, halfvolle of zelfs volle kwark? Volle zuivelproducten leveren wel meer calorieën, maar verzadigen ook meer waardoor je er langer op door kunt. Qua eiwitten zit je met halfvolle kwark het beste.
Ook bevat kwark van nature verschillende vitamines en mineralen zoals calcium, fosfor, vitamine B2 en vitamine B12. Calcium draagt bij tot de instandhouding van normale botten en de spieren. Een sterk duo dus. Ook zie je dat kwark bomvol eiwitten zit.
Kwark is net als hangop een geconcentreerd product, gemaakt door karnemelk of zure melk te laten uitlek- ken.Dan gaat de wei eruit en er blijft een eiwitrijke substantie over. Yoghurt is een vorm van gezuurde melk, niet ingedikt of uit- gelekt, dus die heeft in verhouding een lager eiwitgehalte dan kwark.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.
· Magere kwark
Dan kun je gerust een hele bak van 500 gram eten als ontbijt. Dit geeft een verzadigd gevoel en de calorieen blijven beperkt. In een bak magere kwark van 500 gram zitten ongeveer 250 calorieën, waarvan 40 gram aan eiwitten. Is een hele bak te veel, neem dan de helft.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Zuivelproducten zijn, naast erg gezond, goed voor een betere nachtrust. Ze zijn rijk aan calcium wat de productie van melatonine stimuleert. Mensen met een calciumtekort hebben vaker last van slaapproblemen dan mensen die calciumrijk zijn.
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt [30].
Kwark en afvallen
Gezien de lage hoeveelheid calorieën is magere kwark een erg efficiënt middel tijdens het afvallen. Deze kaassoort (ja, het is kaas) staat erom bekend erg vullend te werken op de maag.
Skyr bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten. Maar er zitten juist veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen, in. Het heeft een hoog gehalte aan eiwitten en calcium heeft, maar een laag vetgehalte. Voor de hoeveelheid eiwitten is heel gunstig.
Optimel magere kwark met magere yoghurt is heerlijk fris en vol van smaak. De producten van Optimel bevatten 0% vet en geen toegevoegde suikers. Smaakt lekker, voelt goed.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium.Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam.Toch staat vla niet in de Schijf van Vijf.Het bevat namelijk veel suiker.
Probiotica kunnen daarom een verschillend effect hebben bij mensen. Probiotica zijn te koop in de supermarkt, in de vorm van zuivelproducten. Gewone yoghurt en kwark bevatten ook melkzuurbacteriën.Deze bacteriën overleven het maagzuur niet en behoren daarom niet tot de probiotica.