Door voldoende vitaminen in te nemen kun je natuurlijke immuunsysteem helpen. Voor vitamines A, B6, foliumzuur (B11) en C zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen.
Minder dan 400 gram groenten en fruit (250 gram om 150 gram) per dag eten kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht vergroten. Best heftig!
Bij een groente aversie kan een voedingsmiddel of gerecht dat groente bevat, ook geheel vermeden worden. Zo zijn er genoeg mensen die bijvoorbeeld geen spruitjes of spinazie eten, omdat ze hier niet van houden.
In groenten zitten een veel belangrijke voedingsstoffen, welke goed zijn voor je gezondheid. Een groot deel van deze voedingsstoffen zijn essentieel voor je lichaam, wat betekent je lichaam deze voedingsstoffen niet zelf aan kan maken. Je kunt dus simpelweg niet zonder deze nutriënten.
Extra vitamines zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Sommige groepen krijgen niet voldoende vitamines binnen via de voeding en krijgen het advies om extra vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Nee, groente en fruit kunnen elkaar niet vervangen. Ze bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Kees de Graaf (hoogleraar Sensoriek en eetgedrag aan de universiteit van Wageningen) kan niet anders dan concluderen dat honderd procent fruit eten heel ongezond is. ,,Daar leef je niet lang op. Je krijgt onder meer een eiwittentekort, waardoor je spieren afbreken.
Zonder groente en fruit ben je vatbaarder voor klachten zoals constipatie en ontstekingen. Samen met de vitaminen en mineralen in groente zorgen de vezels ervoor dat je darmkanaal goed blijft. Een tekort aan vitamine A is een grote oorzaak van blindheid.
Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermen ze tegen hart- en vaatziekten.
Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde soorten vitaminen zonder dat ze daar iets van merken. Op den duur kunnen klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid optreden. Langdurig vitaminegebrek kan tot heel specifieke ziektes leiden.
Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dat staat dan op het etiket. In lever zit veel vitamine A.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 300 g groenten per dag te eten of minstens 400 g groenten inclusief peulvruchten. Je varieert daarbij best in soorten groenten. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur groenten van het seizoen.
Om genoeg verschillende soorten groente binnen te krijgen, adviseert Lambert om broccoli, paprika, tomaten, kool, courgette, wortel en aubergine te mixen in je dagelijkse dosis veggies. 'Je krijgt dan meer dan genoeg vitamines en mineralen binnen,' voegt ze toe.
Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.
Je hebt niet alleen energie nodig om te overleven, maar ook vitamines en mineralen, die niet in je lichaamsvet zijn opgeslagen. Vooral een tekort aan zout wordt je vrij snel fataal (schattingen lopen uiteen van één tot 3 weken). Water bevat in het algemeen wel een klein beetje, maar niet genoeg om op te overleven.
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Je hoort populaire voedselgoeroes wel eens beweren dat als je fruit eet na de maaltijd je verteringstelsel dan al zo druk is met voedingsstoffen uit de maaltijd halen, dat het lichaam geen tijd meer heeft om het fruit te verwerken.
Soep. Eén van de makkelijkste manieren om makkelijk veel groenten binnen te krijgen is het maken van soep. Ook daar kun je oneindig mee variëren, en je kunt er al je restjes in verwerken. In een goede thermosbeker blijft je soep goed heet en heb je een prima lunch.
De richtlijn van de Gezondheidsraad is "Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit". Het Voedingscentrum beveelt aan om 250 gram groente per dag te eten.