Kosher heeft met name betrekking op dierlijke voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis en zuivel afkomstig van dieren.
Eieren en melk van koshere dieren zijn toegestaan. Melk dient onder toezicht van een toezichthouder gemolken te worden. Kaas is altijd een melkproduct. Alleen kaas met een kosher certificering symbool mag worden gegeten, om er zo zeker van te zijn, dat er kosher gecertificeerd stremsel is gebruikt bij de productie.
Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat kunnen hun producten herkenbaar maken met het ORT-stempel: Onder Rabbinaal Toezicht.
Kaas mag alleen gegeten worden, net als wijn en brood, als het door een jood is gemaakt. Het voor de kaasbereiding gebruikte stremsel, afkomstig van de lebmaag van een kalf, wordt niet als vlees gezien, en mag daarom aan de melk worden toegevoegd om het te laten stremmen. Bier mag van alle merken gedronken worden.
Koosjer is voedsel dat afkomstig is van planten of geoorloofde dieren en bereid is volgens de regels van de Joodse religie: Vis met zichtbare schubben en vinnen is koosjer. Vlees (o.a. runderen, schapen) en gevogelte (o.a. kip, eend, gans, kalkoen) uit ritueel geslachte dieren is koosjer.
Vissen: Serveer geen vissen die geen schubben hebben (denk aan zwaardvis en paling) en geen schaal- en schelpdieren (dus geen garnalen, kreeft, mosselen, coquilles of krab). Wat wel? Alle vissen met vinnen schubben, zoals zalm, tonijn, tong, makreel, enzovoorts. Zoogdieren die in het water leven zijn niet kosjer.
Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd worden door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Dat geldt niet alleen voor geslachte dieren en het vlees daarvan, maar ook voor producten als brood en boter.
Feitelijk is het predicaat een lege huls want bijna elk bier dat volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan koosjer genoemd worden, omdat het slechts water, hop en graan en gist bevat, meldt de Telegraaf.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Er worden verschillende soorten geitenkaas koosjer geproduceerd. De chalav geitenkaas wordt volgens de reguliere koosjer geproduceerd. Deze lekkere jonge natuurgerijpte kaas wordt onder het merk Jacks Cheese verkocht in supermarkten in Israël. Er wordt ook superkoosjer geitenkaas geproduceerd, een hoog niveau koosjer.
Garnalen, kreeft, paling, schaal- en schelpdieren zijn niet koosjer. Gevleugelde insecten zijn onrein evenals dieren die over de aarde krioelen zoals muizen, hagedissen en slangen. Dood aangetroffen dieren mogen niet gegeten worden. Zoogdieren en vogels moeten op rituele wijze geslacht worden.
In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
Het woord koosjer betekent 'toegestaan'. Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet.
Kosjere Franse en Italiaanse kazen als roquefort en grana padano zijn per defi nitie dierlijk gestremd, een vereiste om überhaupt zo te mogen heten. Omdat het gebruikte dierlijke stremsel in niets meer lijkt op vlees staan de rabbijnen het toe. Het stremsel is parve geworden en mag met melk worden gemengd.
Een van de bekendste is de gemberbolus, waarvan het recept hieronder. Maar ook kunnen we denken aan de Zeeuwse bolus, boterkoek, latkes (aardappelkoekjes), bagel, charoset, gefilte fisj, hamansoren, maror, pom, challe (gevlochten brood), ossenworst, matzes (tijdens de Pesach) en knishes.
Volgens de islamitische spijswetten mogen moslims ook Koosjer vlees consumeren.
Koshere wijn wordt gezien als het 'geschenk van God' en is bedoeld voor het Joodse volk tijdens bijzondere en heilige momenten. Wijn is alleen kosher wanneer er geen niet- orthodoxe Joodse mensen in aanraking zijn gekomen met de wijn; van de productie tot aan het uitschenken.
Kreeft, garnalen, inktvis, haai, of mosselen zijn niet kosjer. Toch is het niet altijd duidelijk wat men onder schubben verstaat. Paling bijvoorbeeld heeft wel kleine schubben, maar die zitten onder een slijmlaag. Omdat het dier verder weinig op een vis lijkt, keuren rabbijnen paling toch af.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Alleen vissen met vinnen en schubben zijn koosjer. Garnalen, kreeft, paling, schaal- en schelpdieren zijn niet koosjer. Gevleugelde insecten zijn onrein evenals dieren die over de aarde krioelen zoals muizen, hagedissen en slangen. Dood aangetroffen dieren mogen niet gegeten worden.
De hedendaagse betekenis heeft in feite niets (of weinig) meer te maken met gebruiken uit de Joodse keuken, met regels zoals de Torah dat voorschrijft. Koosjer zout is in feite een vorm van klassiek keukenzout met een grotere kristalstructuur en met een minimum aan eventuele additieven.
Zeevruchten zijn niet Kosjer voor de Joden.
Wat gevogelte betreft zijn kippen, eenden, ganzen en kalkoenen toegelaten. Alle andere dieren, zoals kikkers, slakken, garnalen, schaaldieren en kreeften, zijn niet koosjer. Dieren mogen tot slot niet dood gevonden of geschoten worden, en moeten dood zijn voor ze versneden worden.
Er is veel terefah (verboden): varkens- en paardenvlees, schaal- en schelpdieren, vis zonder schubben en vinnen als paling en zeeduivel.