Het expliciet geheugen: bewuste herinneringen. Het emotioneel geheugen: emoties en gevoelens. Het impliciet geheugen: onbewuste herinneringen en de rest van het geheugen, bijvoorbeeld gewoonten en vaardigheden.
Vanuit het korte termijn geheugen kan de informatie door worden gelaten naar het lange termijn geheugen, waar het voor langere tijd wordt opgeslagen. Het werkgeheugen is een onderdeel van het korte termijn geheugen. Het werkgeheugen gaat meer over de actieve verwerking van de informatie in het korte termijn geheugen.
Het langetermijngeheugen is het geheugen voor informatie die permanent in de hersenen is opgeslagen, maar die niet altijd bewust wordt ervaren. Het heeft een zeer grote capaciteit. Ook kennis en vaardigheden worden tot het langetermijngeheugen gerekend.
In het semantisch geheugen in je hersenen worden feiten, begrippen en betekenissen opgeslagen. Bij SD beschadigt dit taalgebied. Hierdoor vergeet je naaste de betekenissen van woorden en dingen. Communiceren wordt daardoor steeds lastiger.
Het geheugen van een mens is erg belangrijk. Het geheugen kun je opdelen in een kortetermijngeheugen en een langetermijngeheugen. Die laatste vorm is weer op te delen in een expliciet geheugen en een impliciet geheugen. Alle vormen worden behandeld.
Dat zijn functies van de hersenen die zorgen dat we informatie kunnen verwerken en leren van onze ervaringen. Zoals onthouden, plannen, redeneren en beslissen.
Het emotionele geheugen is een sterk geheugen, dat andere geheugens (zoals het semantisch en het episodisch geheugen) zo aan de kant kan zetten. Ons brein geeft altijd voorrang aan emoties. Dat helpt ons bij het kiezen tussen vluchten of vechten. Zelfs in het onderwijs speelt dit een rol.
Het expliciet geheugen: bewuste herinneringen. Het emotioneel geheugen: emoties en gevoelens. Het impliciet geheugen: onbewuste herinneringen en de rest van het geheugen, bijvoorbeeld gewoonten en vaardigheden.
Om bij het episodisch geheugen in de hersenen te kunnen komen, moet men langs de hippocampus, wat de opslagplaats is voor feitelijke informatie. Emotionele informatie wordt daarentegen opgeslagen in de amygdala, wat al vanaf de geboorte operationeel wordt.
Wat is visueel kortlopend geheugen? Visueel korte-termijn geheugen (VSTM) wordt gedefinieerd als het vermogen om een kleine hoeveelheid visuele informatie (letters, vormen, kleuren, etc.) gedurende korte tijd te onthouden. Dit type geheugen is onderdeel van ons korte-termijngeheugen (STM).
Dat betekent dat de geheugencapaciteit van het brein overeenkomt met een petabyte aan computergeheugen. Een petabyte is gelijk aan 1,000,000,000,000,000 bytes, oftewel 1 miljoen gigabytes.
Behandelen van geheugenproblemen
Een verminderd geheugen is helaas niet te herstellen in die zin dat het weer op de 'oude manier' gaat werken. Bij geheugenproblemen kun je wel leren op een andere, meer bewuste manier informatie op te nemen en deze weer op te diepen.
Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie echt uit het geheugen verdwenen. Bij dementie is er sprake van geheugenverlies, de informatie is niet meer toegankelijk en het lijkt alsof deze voorgoed is verdwenen.
Speel een spelletje
Strategische spellen zijn ideaal om op een leuke manier het brein te stimuleren. Gezelschapspellen zoals Memory, Rummikub en Scrabble zijn goed voor het kortetermijngeheugen en de concentratie. Individuele denkspellen als sudoku's en kruiswoordraadsels bevorderen het logische inzicht.
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
De MMSE (Mini-mental state examination) is een vragenlijst die wordt gebruikt als er een vermoeden is dat iemand geheugenproblemen of dementie heeft. Uit de vragen komt een MMSE score die duidelijk maakt hoe het gaat met iemands geheugen, taalvermogen en concentratie (cognitieve vaardigheden).
Het semantisch geheugen omvat al je kennis op het gebied van feiten en begrippen. Hierdoor weet je bijvoorbeeld de namen van voorwerpen en personen. Het episodisch geheugen omvat ervaringen die je hebt meegemaakt. Een voorbeeld: Weten wat een piano is, is het semantisch geheugen.
Onderverdeling geheugen
Samen met het episodische geheugen vormt het semantische geheugen het declaratieve geheugen (expliciete geheugen). Het episodische geheugen slaat persoonlijke gebeurtenissen op. Het semantische geheugen richt zich op de feitenkennis, algemeen geheugen en betekenis van woorden.
Intern geheugen van een computer betaat voornamelijk uit geheugen van het type random-access memory (RAM)) en van het type read-only memory (ROM). RAM kan zowel gelezen als beschreven worden. RAM vormt de basis voor het werkgeheugen van de computer.
Het kortetermijngeheugen is het geheugen dat informatie voor een korte termijn vasthoudt. Dit kan variëren tussen enkele seconden tot enkele minuten. Het kan bovendien een beperkte hoeveelheid informatie bevatten.
Leer iets nieuws! Een nieuwe vaardigheid of vak leren is de ultieme prikkel om je geheugen te stimuleren. Het werkt echter alleen als je het leuk vindt of interessant, want om te kunnen leren moet je er wel je aandacht bij kunnen houden.
Deze opslag vindt plaats in netwerken van zenuwcellen via een proces van consolidatie. Een belangrijke rol hierbij spelen de synapsen (verbindingen tussen zenuwcellen).
Pijn en emoties hebben zich opgeslagen als spanning in het bindweefsel. Door met zachte manuele technieken deze spanning op te zoeken en te behandelen, gaat het lichaam aan het werk om de spanning op te ruimen. Dit noemen we het zelfherstellende vermogen.
Het limbisch systeem bestaat uit meerdere hersendelen, waaronder de hippocampus en de amygdala. Alle hersendelen van je limbisch systeem werken nauw samen en kunnen elkaar beïnvloeden, ze spelen een rol bij emotie, het emotionele geheugen, motivatie en genot.
In het episodisch geheugen wordt informatie over gebeurtenissen opgeslagen. In het semantisch geheugen wordt daarentegen informatie over feiten, begrippen en betekenissen weggestopt.