Laat een alpaca eerst wennen aan een halster door hem/haar een paar uur per dag in de weide te laten lopen met een halster. Daarna ga je de alpaca trainen met een halstertouw. In het begin zal een alpaca steigeren, trekken en het halster los willen schudden. Geef het dier de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie.
Alpaca's zijn kuddedieren. Als ze alleen zijn, vereenzamen ze snel en worden ze ongelukkig. Zet daarom altijd drie of meer dieren bij elkaar. Andere diersoorten kan je bij alpaca's houden, maar ze vervangen niet het gezelschap van een dier van de eigen soort.
Het zijn echte grazers en ze vinden het fijn om veel ruimte te hebben. Wel is het verstandig om de dieren een open stal te geven, zo kunnen ze schuilen voor het slechte weer en zichzelf even terug trekken wanneer de felle zon bovenaan de hemel staat. Gun de alpaca's best een beetje luxe.
Mannelijke dieren die elkaar van opzij benaderen en de ander laten zien hoe mooi en sterk ze zijn, doen dat vooral om hun dominantie te benadrukken: zij zijn de 'directeur' van de kudde en heersers over het territorium. Doen ze daarbij hun kop omhoog en laten ze hun tanden zien, dan zijn ze bereid om te bijten.
De aanschaf van een Alpaca
Afhankelijk van het geslacht en de kwaliteit van het dier hebben alpaca's een een hele ruime prijsmarge. Een indicatie: Een gecastreerd jong mannetje kost rond de 500 tot 1000 euro. Een vrouwtje kost 2500 tot 4500 euro's.
Het verteringsstelsel van alpaca's is niet gemaakt om grote hoeveelheden krachtvoer te verteren. Hoog geconcentreerd voer kan namelijk zorgen voor een overschot aan zuur in de maag. Dit overschot kan een alpaca fataal worden.
Tijdens anderhalf uur stappen - neen, het is niet de bedoeling dat je op een alpaca gaat rijden zoals op een paard - is het moeilijk om aan iets anders te denken dan aan het gezelschap op vier poten. De dieren brengen een gevoel van rust naar boven.
Alpaca's kun je dan ook het hele jaar door buiten houden, maar zorg wel voor een schuilplaats tegen regen, extreme wind en felle zon. Ze hebben een zekere tred en laten zich niet afschrikken door ruw terrein. Moerassige grond is minder geschikt, omdat die hun voeten zacht maakt en hun teennagels snel overgroeien.
Hummen is de taal van de alpaca. Door zachtjes te hummen communiceren de dieren onderling als ze bijvoorbeeld tevreden, nieuwsgierig, verveeld, angstig of bezorgd zijn. Vooral wanneer moeder en veulen van elkaar worden gescheiden zal je het hummen vaker en duidelijk horen.
Lama's spugen, maar Alpaca's niet.
Slim, nieuwsgierig, superzacht, en geef toe: ze zien er toch uit om te knuffelen? Oorspronkelijk komt het dier uit de bergen van Peru. Het is ook daar echter geen wild dier.
Op een dag is een alpaca zo'n 8 tot 9 uur per dag bezig met herkauwen. Dat betekent dat een groot deel van de dag hieraan besteed wordt. Dit combineren ze graag met de rust waarbij ze lekker stil staan of gaan liggen. Zo midden op de dag kan het in de zomer best warm worden.
Zowel de lama als de alpaca is een kuddedier. De dieren moeten dus met meerdere dieren gehuisvest worden, anders voelen zij zich snel onveilig. Je kunt een man samen met meerdere vrouwtjes houden maar dan moet je wel rekening houden met de voortplanting.
Met de enorm hoge temperaturen van deze week (boven 30°C) is hittestress en uitdroging van de alpaca's een punt van aandacht. Door hittestress kan o.a. onvruchtbaarheid bij de hengsten optreden en het kan maanden duren voordat hij weer vruchtbaar is.
Ze kunnen kruipen en springen. Een stroomdraadje houdt ze niet binnen een omheining. Zorg dat je degelijk hekwerk hebt van minimaal 1,20 hoog.
Alpaca's zijn vriendelijke kuddedieren die zeer geschikt zijn om als huisdier te houden. De beestjes hebben weinig eisen, maar om ze gezond en gelukkig te houden is er wel een aantal zaken waarin je ze moet voorzien.
Alpaca's kunnen wel met andere dieren samen gehouden worden. Een combinatie met paarden, ezels of schapen is echter af te raden. Er is kans op overdracht van ziektes en miscommunicatie tussen de dieren.
Spugen. Een alpaca spuugt als hij overstuur is of zich bedreigd voelt. Soms spuugt hij naar een andere alpaca in de strijd om voedsel. Of om te laten zien wie de baas is.
De zachte wol van de alpaca is geliefd bij spinners en wevers. Alpaca's kunnen goed opschieten met andere dieren: kangoeroe, pauwen, kippen, duiven en eenden. Door ze rustig te benaderen, kunnen ze ook wel aanhankelijk worden.
De alpaca's worden op onze alpacafarm ieder jaar geschoren. De opbrengst per dier varieert van 3 tot en met 5 kilo. De beste wol komt van het zadel van het dier.
Dit soort wol levert ongeveer 40 euro per kilo of. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om op zoek te gaan naar een lokale fokkerij of boerderij die jouw wol van je wilt afnemen.
Lama's en alpaca's zijn kuddedieren (tot wel 20 dieren) waarbij meestal één mannetje dominant is en meerdere vrouwtjes met jongen heeft. Ze kunnen erg territoriaal zijn en kunnen als ze samen met schapen of geiten gehouden worden als beschermer van de kudde optreden wat soms tot agressief gedrag kan leiden.
Onderzoek wijst uit dat er een hiërarchische sociale rangorde in een kudde aanwezig is. De alpaca wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. Maar ze worden ook ingezet tegen vossen, omdat alpaca's niet wegrennen maar in de aanval gaan om hun groep te beschermen.
Lama's en alpaca's zijn rustige, sterke kuddedieren. Hun dikke vacht kan verschillende kleuren hebben. Hoewel ze er met hun warme wol aaibaar uitzien, zijn ze niet gediend van knuffelen! Om succesvol lama's of alpaca's te houden heeft u, behalve voldoende ruimte, kennis nodig van hun behoeften en gedrag.
Onder de verre neven zijn de kameel, de dromedaris en de guanaco. Alpaca's wegen ongeveer 80 kg en zijn tussen de 75 en 1 m lang. Het is verkrijgbaar in 22 natuurlijke kleuren. De levensduur van een alpaca is over het algemeen 20 jaar.