De pil is op dezelfde manier opgebouwd als de vrouwelijke anticonceptie-variant. Er zijn nu al mannelijke anticonceptiemiddelen, maar die bestaan uit injecties of gels die soms meerdere keren per dag moeten worden gebruikt. De mannenpil is gebruiksvriendelijker en hoeft slechts één keer per dag te worden geslikt.
De pil voor mannen is vergelijkbaar met de anticonceptiepil voor vrouwen. Deze pil bevat hormonen die de productie van het sperma vermindert en tegelijkertijd het libido op peil houdt. 53 procent van de jonge mannen die (ook) seks hebben met vrouwen staat open voor deze mannenpil.
Volgens de onderzoekers is de pil 99 procent werkzaam en zonder bijwerkingen. Binnen de 4 tot 6 weken na het stoppen van de pil waren de muizen opnieuw vruchtbaar. En dus is er opnieuw hoop voor een anticonceptiepil voor mannen.
De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt.
Met name door de vervelende bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, huidproblemen en gewichtstoename. Bijwerkingen waar vrouwen al decennia mee kampen. Dit is zonde, want uit meerdere onderzoeken blijken al veelbelovende middelen in ontwikkeling te zijn.
Je koopt deze bij de apotheek of drogist, zonder recept van de huisarts. Slik de morning-afterpil zo snel mogelijk. Het liefst binnen 12 uur na de seks. In ieder geval binnen 5 dagen.
De pil heeft bij de meeste vrouwen weinig risico voor de gezondheid. De kans op ernstige bijwerkingen is heel klein. Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader). De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Vanaf welke leeftijd kan er worden gestart met de pil? De verschillende soorten anticonceptiepillen zijn officieel geregistreerd bij vrouwen vanaf de eerste menstruatie. Dit betekent dat de fabrikant de pil bij deze vrouwen uitgebreid heeft onderzocht.
Ja.De pil werkt niet alleen op de dagen dat je ze slikt, maar ook tijdens de stopweek. Dat geldt wel alleen als je de pil correct gebruikt.
Anticonceptie voor mannen: is er wel vraag naar? Uit een peiling (januari 2021) van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, waaraan 3562 mensen tussen de 16 en 34 jaar meededen blijkt dat 81% van de vrouwen en 50% van de mannen vinden dat het tijd is voor anticonceptie voor mannen.
In de prikpil zit een vrouwelijk hormoon, progestageen, dat ervoor zorgt dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien beïnvloedt het hormoon de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen.
Je gebruikt Microgynon door 3 weken lang elke dag een pil te slikken. Daarna heb je een stopweek en word je ongesteld. Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Met dit type pil kun je incidenteel de stopweek en dus je menstruatie overslaan.
De pil voorkomt dat je zwanger wordt. De gewone pil heeft 2 hormonen (oestrogeen en progestageen). De minipil heeft 1 hormoon (progestageen). Ze werken even goed.
Uit het overzicht blijkt dat sterilisatie van de man het veiligste voorbehoedsmiddel voor mannen is.
Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom.Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt. Bespreek het met je huisarts.
Het condoom is het enige middel dat beschermt tegen soa's.De pil beschermt wel tegen zwangerschap, maar niet tegen soa's. Daarnaast zijn er nog veel meer voorbehoedsmiddelen. De morning-afterpil is geen voorbehoedsmiddel, maar wordt gebruikt als noodmaatregel.
Volgens de wet moeten je ouders daarvoor toestemming geven, maar jij wilt niet dat ze het te weten komen. Is de dokter verplicht hun iets te vertellen? Nee, dat hoeft niet. Als je oud en wijs genoeg bent, mag je zonder toestemming van je ouders aan de pil.
Mannen krijgen borsten als ze de pil slikken
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.
De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel!
Bijwerkingen zijn: misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, lichte somberheid. Deze bijwerkingen verdwijnen na 2 dagen. Meestal word je op de normale tijd ongesteld. Soms een paar dagen vroeger.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.
Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.
Altijd risico's
De kans op trombose is bij de 3e generatie pil (de Diane-pil valt daaronder) 25 op de 100.000. Ter vergelijking: vrouwen die geen pil slikken hebben een kans van 5 op 100.000 op trombose.