Een Griekse traditie: Borden kapot gooien als het goed heeft gesmaakt. Want scherven brengen geluk!
Bij huwelijken wordt het nog wel eens ingezet: gasten gooien het servies stuk op de grond en vervolgens mag het bruidspaar de scherven opruimen. Het kapot gooien moet kwade geesten weren en het schoonmaken geeft aan dat het kersverse paar elke uitdaging samen aankan.
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.
Het beroemdste ovengerecht uit de Griekse keuken is ongetwijfeld moussaka. Het traditionele gerecht wordt bereid met aubergines, aardappels en gehakt. Overgoten met bechamelsaus en op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en wijn.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Maar het Grieks ontbijt bestaat niet alleen uit yoghurt, honing, noten en fruit. In onze drukke schema's is dit wellicht, samen met een lepel Griekse extra vierge olijfolie, al genoeg en een prima start van onze dag in de Benelux. Als alternatief kun je denken aan een omelet met feta of verschillende kaassoorten.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit kleurt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd.
In Griekenland waan je je met recht in het land van de goden. Het zijn dan ook zeer hartelijke en temperamentvolle mensen die weten wat gastvrijheid is. Zodra je een aantal woordjes Grieks spreekt, nemen ze de plaats van Zeus in. Ze ervaren het als zeer prettig als je hun gewoontes respecteert.
Met borden gooien is een oud ritueel om je vreugde en enthousiasme (kefi) voor een muzikant of danser uit te drukken. Moderne Grieken kijken neer op deze traditie en de borden werden vervangen door bloemen. Het gebruik werd zelfs officieel verboden in Griekenland, vanwege te gevaarlijk door de rondvliegende splinters.
De Sirtaki of syrtaki (Grieks: συρτάκι, “kleine Syrtos”) is een van oorsprong Griekse dans. Het is echter geen traditionele volksdans, maar een mengeling van snelle en langzame versies van de Hassapikos. Dakria of dakrya (δακρυα) betekent 'tranen'.
Griekenland. Ook in Griekenland drink je veilig kraanwater. Toch zie je veel mensen water uit flessen kopen. Dit komt doordat het water in Griekenland chloor bevat.
Drinkwater. Het kraanwater op Rhodos is te drinken, maar vanwege het hoge chloorgehalte wordt toch aangeraden om in de supermarkt mineraalwater te kopen.
Steeds vaker billen afvegen op z'n Japans: met water in plaats van papier. In Japan is het de gewoonste zaak van de wereld: een hightech-wc die je billen schoonspoelt met een straaltje warm water uit een uitschuivend sproeiertje. Daardoor hoef je veel minder of zelfs helemaal niet te vegen met wc-papier.
Voor een 3-gangen diner in een restaurant betaal je rond de €35,00 per persoon. Voor een maaltijd in een goedkoop restaurant betaal je gemiddeld €10,00 tot €15,00 per persoon en bij bijvoorbeeld de McDonalds ben je zo'n €6,50 kwijt voor een maaltijd.
Maandag, 15 augustus, is een grote feestdag in veel landen en ook in Griekenland. Wij noemen het Maria Hemelvaart (Kímissis tis Theotókou). Na Pasen is dit het grootste religieuze feest in het land, waar de Orthodoxe kerk alom is vertegenwoordigd. Even een weetje: Eigenlijk is Maria Hemelvaart een foute benaming.
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.
Griekse drank
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'.