Een MRI-scan hoofd en
We kunnen een hersenscan maken als je vaak last hebt van hoofdpijn of migraine, met name wanneer de pijn steeds op dezelfde plek zit zoals het achterhoofd of het voorhoofd. Hoofdpijnklachten worden meestal veroorzaakt door langdurige stress (spanningshoofdpijn) of een verkeerde houding (spierspanningshoofdpijn).
Migraine kun je niet vaststellen met een bloedtest, scan of lichamelijk onderzoek.
Kort samengevat geeft het inzicht in de gezondheid van je hersenen. De radioloog kan verschillende dingen zien op de MRI-scan van het hoofd. Denk hierbij aan mogelijk hersenletsel na een trauma, herseninfarcten of hersenbloedingen, hersentumoren of holte-ontstekingen.
Wat kun je niet zien op een MRI-scan? Een MRI-scan laat niet zien hoe de organen werken, daarvoor is bloedonderzoek nodig. Ook klachten die ontstaan in een bepaalde houding of situatie kun je met een MRI niet beoordelen.
Is een MRI-scan veilig? Ja, MRI-scans zijn veilig en niet-invasief. In tegenstelling tot röntgenstralen, die bijvoorbeeld worden gebruikt röntgen of CT scan onderzoeken, maakt een MRI-scan gebruik van een onschadelijk magneetveld en radiogolven. Zo worden afbeeldingen gemaakt van organen, bloedvaten en gewrichten.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Een MRI-scan hoofd en hersenen geeft inzicht in de oorzaak van klachten zoals chronische hoofdpijn en migraine. Ook de conditie van de bloedvaten wordt in kaart gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.
Niet-aangeboren hersenletsel wordt onderscheden in twee gradaties: mild-traumatisch en zwaar-traumatisch. De aanwezigheid van hersenletsel kan mogelijk worden aangetoond met een scan: bijvoorbeeld een CT-scan, een PET-CT-scan of een MRI-scan.
Indien de MRI-scan, aangevraagd door uw huisarts niet in aanmerking komt voor een vergoeding, kunt u er eventueel voor kiezen om dit onderzoek zelf te financieren. Een MRI scan van de borstprothese kost bij het MRI Centrum € 318,77 en wordt uitgevoerd op onze locaties in Amsterdam, Den Bosch en Rotterdam.
Diagnose van migraine
Als je denkt dat je migraine hebt, kun je het beste naar de huisarts gaan. Vertel zo precies mogelijk wat je klachten zijn. Dan kan de huisarts de diagnose stellen. Bij migraine is dan meestal geen extra onderzoek meer nodig.
Bij migraine krijgt u aanvallen van heftige hoofdpijn. De hoofdpijn is vaak bonzend en zit meestal aan 1 kant. Een aanval begint soms met een aura: u ziet bijvoorbeeld vlekken of voelt tintelingen in uw gezicht of in 1 hand. Neem rust als u merkt dat een aanval begint.
Migraine is geen aandoening die met behulp van laboratoriumtest kan worden vastgesteld. Door goed naar uw klachten te luisteren kan de neuroloog vaststellen of deze overeenkomen met de symptomen van migraine.
Onderzoekt toont aan: Migraine leidt tot hersenschade
In 2012 verscheen het onderzoek in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Bij 24 van de 295 migrainepatiënten vonden de onderzoekers infarctjes: door zuurstofgebrek afgestorven hersengebiedjes. Dat wijkt niet veel af van de mensen zonder migraine.
Migraine is de meest voorkomende neurologische aandoening. Ruim 10% van de bevolking wordt ermee geconfronteerd. Het betreft klassiek een halfzijdige, bonzende hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid, onwelzijn en lichtschuwheid.
Een lekkende bloed-hersenbarrière gaat samen met geheugenproblemen. Foto: Witte vlekken op deze MRI-scan van een brein tonen een hersenziekte ontstaan door een beschadigde bloed-hersenbarrière. Ziektes of een verhoogde bloeddruk kunnen oorzaken zijn van de beschadiging.
Gebieden waar geen water is, zoals lucht of bot, geven geen signaal en zijn zwart op de scan.
Een MRI-scan van de schedel en hersenen duurt ongeveer 30 minuten en je krijgt op dezelfde dag de uitslag.
Door blokkades te voorkomen of te verhelpen, functioneert het lichaam weer naar behoren. Deze zorg biedt een functioneel neuroloog ook bij migraine. Door niet alleen tijdens aanvallen maar juist ook preventief blokkades te lokaliseren, worden aanvallen minder heftig en komen aanvallen minder vaak voor.
Een CT-scan maakt vooral botten goed zichtbaar. Kalkhoudende tumoren, zoals een craniofaryngeoom, kun je daarmee goed zien.Weke delen (zoals hersenweefsel, vocht, spieren) zie je minder goed. Kleine afwijkingen of veranderingen in hersenweefsel zijn daardoor moeilijk te beoordelen.
Uw huisarts onderzoekt wat de oorzaak en vorm van uw hoofdpijn is. Verder kan de huisarts u vragen om een hoofdpijndagboek bij te houden. U kunt namelijk van meerdere soorten hoofdpijn last hebben. Daarna bespreekt de huisarts met u welke medicatie u nodig heeft.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Een MRI- scan is (net als de CT-scan) geschikt om te onderzoeken of de kanker vanuit de blaas en in het omringende vetweefsel of aangrenzende organen is gegroeid, of dat tekenen van uitzaaiingen in de lymfeklieren of elders in het lichaam te zien zijn.
Voor een MRI onderzoek is belangrijk om 24 uur van tevoren geen voedsel te nuttigen zoals bonen(en familie hiervan), koolsoorten, uien, koolzuurhoudende dranken, omdat te veel gas in de darmen en te veel beweging van de darmen het beoordelen van de buikorganen negatief kan beïnvloeden.