Welke peren voor stoofperen? Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood.
Doyenné du Comice
Het ras is in 1849 gekweekt door de Comice Horticole (tuinbouwvereniging) de Maine et Loire te Angers in Frankrijk. De peer is ook lekker als stoofpeer, al is de Saint Remy daar beter voor geschikt.
De allerbekendste peer die geschikt is om te stoven is de Gieser Wildeman. Dit is een kleine, harde peer die je dus perfect kunt stoven.
De Gieser Wildeman (Pyrus communis 'Gieser Wildeman') is zonder twijfel de bekendste en meest geliefde stoofpeer van Nederland.
Stoofperen maken kan niet met elke peer
De meeste bekende handperen die je in de supermarkt vindt, zoals Conference en Doyenne du Comice, zijn daarom niet geschikt om als stoofpeer te gebruiken. Deze vallen te snel uit elkaar. Er zijn wel enkele peren die zowel als stoofpeer- als als handpeer geschikt zijn.
Welke peren voor stoofperen? Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood.
De peren van Pyrus communis 'Doyenne du Comice'
De Doyenne du Comice is zeer geschikt als handpeer maar is ook als stoofpeer te gebruiken.
De gewone handperen, om lekker zo te eten, zijn niet geschikt voor het maken van stoofperen. Deze vruchten zijn namelijk al zacht. Wanneer ze verwarmd worden, zullen ze uit elkaar vallen. Gebruik voor het maken van stoofperen daarom de bekende Gieser Wildeman of de Saint Rémy.
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
Welke peer gebruik je voor stoofperen? De Gieser Wildeman is het meest populaire stoofpeertje van Nederland. Niet gek: hij is ideaal om te stoven én het hele jaar verkrijgbaar. Met zijn zoete smaak doet hij het goed naast winterse stoofgerechten of in desserts.
Alle peren kun je stoven, maar niet alle peren zijn stoofperen. Er zijn namelijk speciale rassen die je veel langer moet stoven dan de normale handpeer. In Nederland kennen we vier soorten echte stoofpeertjes. Waaronder de minder bekende Winterrietpeer en Zoete Brederode.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Gelukkig kun je stoofperen best een tijdje goed houden. In een afgesloten bak blijven ze maximaal een week goed in de koelkast.In de vriezer kun je ze zelfs drie maanden bewaren. Dat geldt voor zowel stoofperen met als zonder alcohol.
Twee soorten peren
De Gieser Wildeman is een echte stoofpeer en dus alleen gekookt geschikt voor consumptie.
Wijn bij stoofperen en wild vlees:
Om optimaal van deze smaken te genieten, is het aan te raden om een goede wijn te kiezen die past bij wild vlees, zoals een rode wijn. Rode wijn heeft een krachtige en volle smaak die goed samen gaat met de rijke en complexe smaken van wild vlees.
De Doyenne du Commice is een perenboom die ontzettend veel gekweekt wordt in Nederland en in België. Na de Perenboom Pyrus communis Conference (favoriet) is dit namelijk de meest populaire perenboom. De volledige naam van deze perenboom is de Pyrus Communis Doyenne du Commice.
Enkele van mijn favoriete duetten zijn: appels met peren, aardbeien met rabarber en nectarines of perziken met bosbessen . Kook stevigere vruchten eerst en pas de kooktijd indien nodig aan.
Absoluut.Peren zijn een geweldige bron van antioxidanten, vezels, kalium en vitamine C. Maar ze zitten niet alleen vol voedingsstoffen — ze kunnen ook uw risico op bepaalde ziektes verlagen.
In een stoofpeertje zitten misschien 50 calorieën – ervan uitgaand dat je ze kookt zonder suiker (wat prima kan, ze zijn zoet genoeg van zichzelf). Ondertussen leveren ze wel micronutriënten als vitamine K, magnesium en foliumzuur.Maar vooral: vezels. En daarvan krijgen we in Nederland echt te weinig binnen.
De peer is ook als stoofpeer te gebruiken. De opgaande boom heeft een sterke groei en heeft veel last van beurtjaren, waardoor het ene jaar veel vruchten en het andere jaar bijna geen of geen vruchten aan de boom hangen.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Welke peren gebruik je voor stoofperen? Om stoofperen te maken heb je natúúrlijk (stoof)peren nodig. Hiervoor kun je het beste de klassieke Gieser Wildeman stoofperen gebruiken.