. Met de zo bepaalde vijf kwartielen kan een dataset kort samengevat worden in wat de vijf-getallensamenvatting heet.
Als een helft uit een oneven aantal bestaat is het middelste getal het kwartiel.Als een helft uit een even aantal bestaat is het kwartiel het gemiddelde van de middelste 2 getallen.
Iedere verdeling waarbij de waarden zijn gerangschikt van laag naar hoog kan worden verdeeld in vier gelijke delen (kwartielen). De interkwartielafstand (IQR) bevat het tweede en derde kwartiel, wat neerkomt op het middelste deel of de “middelste helft” van je dataset.
De mediaan over de eerste helft (met de laagste getallen) heet het eerste kwartiel en wordt aangegeven met Q1. De mediaan over de tweede helft (met de hoogste getallen) heet het derde kwartiel en wordt aangegeven met Q3.
Het eerste kwartiel is de mediaan van de eerste helft getallen exclusief de mediaan: 1, 2, 4, 5, 7, 8 dus Q 1 = (4 + 5) : 2 = 4,5. Het derde kwartiel is de mediaan van de tweede helft getallen exclusief de mediaan: 10, 12, 15, 16, 17 dus Q 3 = (15 + 16) : 2 = 15,5.
Het tweede kwartiel wordt ook de mediaan genoemd. Deze centrummaat verdeelt de hele dataset precies tussen eerste helft en tweede helft van alle gevonden scores. Het is dus eigenlijk de meridiaan tussen de noordpool en de zuidpool van de gevonden data.
Het derde kwartiel is de mediaan van het rechtergedeelte. Dit is een even aantal getallen. De mediaan zit hier dan tussen de 2 middelste getallen in: 3, 4, 6, 6, 7, 9, 9, 11. De mediaan is dan (6 + 7) / 2 = 6,5.
Een kwartaal of trimester is een van de vier perioden van drie opeenvolgende maanden waarin het jaar verdeeld wordt. Kwartaal en trimester komen uit het Latijn: quartus betekent één vierde, tres betekent drie en mensis betekent maanden.
Berekent het kwartiel van een gegevensverzameling. Kwartielen worden veel gebruikt in verkoop- en onderzoeksgegevens om populaties in groepen te verdelen. U kunt met KWARTIEL bijvoorbeeld de bovenste 25 procent van de inkomens van een populatie bepalen.
de kwartielafstand is het derde kwartiel min het eerste kwartiel, - het eerste kwartiel is de mediaan van de eerste helft waarnemingen,- het tweede kwartiel is de mediaan,- het derde kwartiel is de mediaan van de tweede helft waarnemingen.
Eerste kwartiel Q1: Is het 25e percentiel. 25% van de waarnemingen valt onder Q1. Tweede kwartiel: de mediaan, 50% van de waarnemingen valt onder de mediaan, 50% valt erboven. Derde kwartiel Q3: Is het 75e percentiel.
In een boxplot worden numerieke gegevens verdeeld over kwartielen en wordt tussen het eerste en derde kwartiel een vak (box) getekend, met een extra lijn langs het tweede kwartiel om de mediaan te markeren.
Een boxplot, ook wel bekend als een doosdiagram, is een grafische weergave van de verdeling van een dataset. Het toont statistische informatie, zoals de mediaan, kwartielen en eventuele uitbijters. Een boxplot geeft een plaatje als samenvatting van statistische beschrijvende kenmerken van je dataset.
Deze helften worden ook weer opgedeeld in 2. Hierdoor kan je in de boxplot zien waar de eerste 25% van de getallen zit, de 2e 25%, de 3e 25% en de 4e 25%. Deze stukjes noemen we kwartielen, de boxplot is namelijk in kwarten opgedeeld. Soms worden de kwartielen ook Q1, Q2, Q3 en Q4 genoemd.
Centrummaten en spreidingsmaten noem je de kentallen van een verdeling. De spreidingsbreedte geeft aan wat het verschil is tussen de hoogste en de laagste meting. De kwartielafstand of interkwartielafstand geeft aan wat het verschil is tussen het eerste kwartiel Q1 (25%) en het derde kwartiel Q3 (75%).
Als een set gegevens bijvoorbeeld in vijf gelijke delen wordt verdeeld, wordt elk van hen een kwintiel genoemd. Als een set gegevens verdeeld wordt in tien gelijke delen, wordt elk deel een deciel genoemd.
Een boxplot is een visualisatie van vijf belangrijke beschrijvende statistieken, namelijk het minimum, het eerste kwartiel, de mediaan, het derde kwartiel en het maximum.
belastingstelsel en een systeem van inkomensoverdrachten. In het volgende model is de bevolking van dit land op basis van het primaire inkomen verdeeld in vier groepen van elk 25% van de bevolking (kwartielen). Alle grootheden luiden in miljarden geldeenheden.
De mediaan is de middelste waarde van een groep getallen die gerangschikt wordt volgens grootte. Het is het getal dat exact in het midden ligt zodat 50% van de gerangschikte getallen boven 50% ligt en 50% onder de mediaan.
De modus is het getal met de grootste frequentie. In de rij: 1, 5, 9, 5, 3, 5, 11, 5, 5, heeft het getal 5 de hoogste frequentie (= komt het vaakst voor). Hier is 5 dus de modus.
Je kunt de mediaan vinden door het gemiddelde te berekenen. Dit doe je door de twee middelste waarden bij elkaar op te tellen en dit getal door twee te delen.
De modus is de waarde die het vaakst voorkomt in de dataset. Je kunt geen modus, één modus of meer dan één modus hebben. Om de modus te vinden, sorteer je de waarden in je dataset (categorisch of van kleinste naar grootste waarde), en selecteer je de antwoordoptie die het vaakst is gekozen.
Omdat Excel geen boxplot optie kent, ga je een gestapeld staafdiagram ombouwen tot een boxplot. De box wordt begrensd door de ondergrens Q1 en de bovengrens Q3. Het middelste getal is de mediaan.
Naast het gemiddelde, de modus en de mediaan zijn er nog een aantal centrummaten. De spreidingsbreedte is het verschil tussen het grootste en kleinste getal. Het eerste kwartiel (Q1), dit is de mediaan van de linkerhelft van de getallenreeks.