Als JGZ-professional signaleer je lacunes in de zorg voor kinderen en hun ouders in het algemeen en kwetsbare kinderen en ouders in het bijzonder. Je draagt als professional bij aan 'alle kansen voor alle kinderen' door een gezonde samenleving voor de jeugd te bevorderen.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor jeugd tussen 0 en 18 jaar. Doel van de JGZ is het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar, zowel individueel als op populatieniveau.
Monitoren, signaleren en screenen vormen de kern van het Basispakket JGZ. Het basispakket JGZ beschrijft activiteiten die de Jeugdgezondheidszorg aan elk kind in Nederland moet aanbieden.
Het doel van de JGZ is de gezondheid en sociale ontwikkeling van alle kinderen en jongeren in de regio te waarborgen waardoor kinderen en jongeren zo gezond mogelijk opgroeien.
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is. Het O&O-schema geeft JGZ-professionals richting in de dialoog met jeugdigen en ouders.
GGD GHOR Nederland is de koepelorganisatie van de GGD'en en GHOR-bureaus. GGD staat voor Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst. GHOR staat voor geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio.
Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.
Het consultatiebureau wordt volledig betaald vanuit het basispakket. Er moet wel rekening gehouden worden met het wettelijk eigen risico. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp consultatiebureau?
De GGD'en hebben een aantal wettelijke taken, beschreven in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Hieronder vallen onder andere: jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en 'schoolarts'), medische milieukunde, infectieziektebestrijding, gezondheidsmonitoren en gezondheidsvoorlichting.
Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet.
De Wet Publieke Gezondheid (Wpg) stelt gemeenten verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg, waaronder de jeugdgezondheidszorg (JGZ).
Als jeugdarts zorg je voor alle kinderen en jongeren. Je werkt met jonge kinderen en hun ouders op het consultatiebureau en met oudere kinderen op het basis-en voortgezet onderwijs. Je bent bezig met patiëntenzorg, de lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkeling en omgeving van een kind, en met preventie.
De jeugdarts signaleert lacunes in zorg voor kinderen en ouders in het algemeen en kwetsbare kinderen en ouders in het bijzonder. De jeugdarts is expert op het gebied van de volksgezondheid van de jeugd. Hij/zij draagt bij aan 'alle kansen voor alle kinderen' door een gezonde samenleving voor de jeugd te bevorderen.
Wet publieke gezondheid | RIVM.
Waarom houdt de inspectie toezicht op de JGZ? De JGZ is er om de gezonde- en veilige ontwikkeling van kinderen te bewaken en te beschermen. GGD'en, thuiszorginstellingen en aparte stichtingen bieden JGZ, onder verantwoordelijkheid van gemeenten. Wij houden toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de JGZ.
Wie betaalt wat voor de taken van de GGD? Het Rijk bekostigt gemeenten door een algemene uitkering in het Gemeentefonds. Het Rijk betaalt het RIVM voor de coördinatie van infectieziektebestrijding. Het Rijk subsidieert GGD'en voor de uitvoering van seksuele gezondheidszorg.
Is het consultatiebureau verplicht? Nee, je bent niet verplicht om naar het CB te gaan. Als je niet komt wordt er bijvoorbeeld geen bericht gestuurd naar jeugdzorg of iets dergelijks. Realiseer je wel dat je bezoeken aan het CB ervoor zorgen dat eventuele problemen bij je baby vroegtijdig worden opgespoord.
Wie werken daar allemaal? Een consultatiebureau is er voor ouders/verzorgers van kinderen van 0 tot 4 jaar. Ze kijken naar de gezondheid van het kindje, geven advies over voeding en opvoeding. Op het consultatie bureau werken een arts, een verpleegkundige en een assistente.
De jeugdverpleegkundige heeft een afgeronde opleiding hbo-v, richting maatschappelijke gezondheidszorg met de minor de kraam-, kind- en jeugdzorg. Daarna is de opleiding verpleegkundige maatschappij en gezondheid (M&G), profiel jeugdverpleegkundige, mogelijk. Deze opleiding duurt anderhalf jaar.
Om jeugdverpleegkundige te kunnen worden moet je beschikken over een afgeronde hbo-diploma hbo-v richting de maatschappelijke gezondheidszorg. Hierbij moet je als keuzerichting kraam-, kind-, en jeugdzorg kiezen. Hierna kun je je specialiseren met de opleiding sociaal verpleegkundige richting JGZ.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) volgt de ontwikkeling en gezondheid van kinderen 0-18 jaar en geeft advies over de verzorging, gezondheid en opvoeding van kinderen en jongeren. Ook geeft de JGZ op de juiste momenten vaccinaties (inentingen) die beschermen tegen ziekten. Je kunt altijd met je kind bij ons terecht.
Wij geven advies, meten en wegen uw kind, doen gezondheidsonderzoeken en bieden vaccinaties aan.
Zowel kinderopvangorganisaties als organisaties die werken aan gezondheidsbevordering spelen een belangrijke rol bij het signaleren van (mogelijke) problemen in de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast hebben gezondheidsbevorderende organisaties ook als doel een gezonde leefstijl bij kinderen te stimuleren.
Op grond van de WVR is de GHOR belast met de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening en met de advisering van andere overheden en organisaties op dat gebied.