Je kan het gesprek beginnen door je partner te vertellen wat je fijn vindt tijdens de seks. Of vertel over de keren dat je zo genoten hebt en wat je toen zo prettig vond. Misschien wil je nu ook aangeven wat je fijner zou vinden of wat je minder leuk vindt. Niet verwijtend maar vanuit je eigen gevoel.
Je kunt vaak merken of je partner zin heeft in vrijen: aan de opwinding, de ademhaling, aan de manier waarop de ander aan je zit. Wees ook bewust van je eigen lichaamstaal. Je kunt met je hand iemand wegduwen. Maar je kunt met je hand ook laten voelen wat je wilt.
Tijdens het vrijen maakt je lichaam oxytocine aan, een hormoon dat je een gevoel van verbondenheid en vertrouwen geeft. Dat 'knuffelhormoon' zoals het vaak wordt genoemd, stimuleert op zijn beurt de productie van endorfine, het 'gelukshormoon'.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.
Wat is een gezonde seksuele relatie? Een gezonde seksuele relatie biedt ruimte voor de wensen en grenzen van zowel jou als je partner. Het helpt als je samen goed over jullie seksuele relatie kunt praten. Over hoe je seks beleeft en wat je graag (nog meer) zou willen ervaren.
Begroet vriendelijk: begin met een simpele “Hallo” of “Hoi”. Een glimlach kan ook helpen. Stel een vraag: vraag iets eenvoudigs zoals “Hoe gaat het met je?” of “Heb je een goede dag gehad?” Zo geef je de ander de kans om iets te delen. Luister actief: als de persoon antwoordt, luister dan echt.
Regelmatig seks hebben heeft wel veel voordelen.Het vermindert namelijk stress, bevordert de verbinding met je partner en verhoogt zelfs het gevoel van eigenwaarde. Hoewel je minder slaap krijgt, heeft het dus eigenlijk geen nadelen om elke dag seks te hebben.
Het concept van een platonische relatie is dus al behoorlijk oud. Tegenwoordig spreken we vaak gewoon over “het is platonisch” en beschrijft dit een relatie twee personen die geen seks hebben met elkaar.
Seks is dus goed voor je weerstand. Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Bij mannen die weinig of geen seks hadden, lag het risico op een chronische aandoening 41% hoger, en het risico op kanker 63% hoger. Vrouwen met weinig of geen seks scoorden 64% minder goed op vragenlijsten over de algemene gezondheidstoestand, maar bij hen vonden de onderzoekers geen verband met chronische ziekten.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Er bestaat een verband tussen meer vrijen en een goede geestelijke gezondheid, tevredenheid over de relatie, minder depressieve stemming, betere levensexpectantie, betere fysieke conditie, gunstige effecten op de bloeddruk, minder opvliegers, enz …
Seks is dus niet perse geslachtsgemeenschap
Seks draait om het genieten van elkaar en dat kan met alle delen van jullie lichamen, mét klaarkomen en zónder klaarkomen. Ook als je homo of lesbisch bent, kun je op allerlei manieren seks hebben, zonder geslachtsgemeenschap. Seks is dus meer dan geslachtsgemeenschap.
Je kan je partner gewoon zeggen dat je zin hebt om te vrijen. Geef een compliment en fluister het in zijn of haar oor op een zachte, erotische manier. Of zeg ronduit en gedetailleerd wat je met hem of haar zou willen doen. Zonder woorden.
Je kan het gesprek beginnen door je partner te vertellen wat je fijn vindt tijdens de seks.Of vertel over de keren dat je zo genoten hebt en wat je toen zo prettig vond. Misschien wil je nu ook aangeven wat je fijner zou vinden of wat je minder leuk vindt. Niet verwijtend maar vanuit je eigen gevoel.
Wat bleek? De beste seks hadden zij rond hun 40ste levensjaar, en dan specifiek op hun 46ste. Ook bleek dat koppels die gemiddeld één keer per week seks hebben het gelukkigst zijn.
Onderzoek aan de Ohio State University toonde aan dat mannen gemiddeld 34 keer per dag aan seks denken terwijl de gedachte aan seks bij vrouwen maar 18 keer per dag door hun hoofd spookt. Opvallend was de grote variëteit in het aantal keren dat de deelnemers aan seks dachten.
Deze ontwikkeling geldt voor alle type seksuele handelingen. Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017.
Met fysieke intimiteit bedoel ik aanraken zoals knuffelen, hand in hand lopen, aai over de bol, masseren, etc.zonder een seksuele lading. De één wil meer knuffelen dan de ander.