Mannen met een buikomtrek boven de 102 centimeter hebben een verhoogd gezondheidsrisico, bij vrouwen is dat 88 centimeter. Te veel buikvet vergroot de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Daarom zijn de grenzen voor de buikomvang iets strenger. Bij mannen van Zuid-Aziatische, Chinese of Japanse afkomst hanteert men 90 centimeter of meer als een te hoge middelomtrek.Voor vrouwen is dit bij 80 centimeter of meer.
Gezond vetpercentage bij mannen en vrouwen
Voor mannen is dit 7% tot 25% en voor vrouwen 21% tot 36%. Vrouwen hebben namelijk meer borstweefsel en leggen vetreserves aan voor een eventuele zwangerschap. Ook leeftijd speelt een rol.
Een buikomvang ≥ 102 cm (mannen) of ≥ 88 cm (vrouwen) is geassocieerd met een ernstig verhoogde hoeveelheid abdominaal vet en daaraan gerelateerd ernstig verhoogd risico op cardiovasculair lijden (Tabel 12.2).
Mannen zitten in het risicogebied bij een middelomtrek van 94 tot 102 centimeter en hebben een te hoge middelomtrek bij 102 centimeter of meer. Vrouwen zitten in een risicogebied bij een middelomtrek van 80 tot 88 centimeter en hebben een te hoge middelomtrek bij 88 centimeter of meer.
Heb je als man een middelomtrek groter dan 102 cm?Dan heb je teveel buikvet. Dit is bij vrouwen het geval bij een omtrek groter dan 88 cm. Maar niet alleen deze omtrek is van belang.
Een slanke, maar dikke buik kan 3 oorzaken hebben: een te hoog vetpercentage, te veel buikvet of een disbalans in je hormonen.
Algemeen kunnen we stellen dat een buikomtrek vanaf 80 cm (zeker vanaf 88 cm) bij een vrouw en vanaf 94 cm (zeker vanaf 102 cm) bij een man een verhoogd risico op gezondheidsproblemen met zich meebrengt.
Je middelomtrek meet je tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken, ter hoogte van de navel. Adem uit als je je middelomtrek meet. Meestal geven BMI en de middelomtrek dezelfde uitkomst aan. Als dat niet het geval is, houd dan het resultaat van de middelomtrek aan.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Je kunt visceraal vet meten met een bio-impendantie weegschaal, maar kunt het ook herkennen aan: Een bierbuik of uitpuilende buik. Een ronde, harde buik. Een sterk appelfiguur: dunne benen, maar veel gewicht rond de middel.
Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden. In tegenstelling tot wat velen denken, is duursport (cardio) niet de meest efficiënte manier om buikvet te verliezen. Om snel vet te verbranden, kan je beter sporten met een hogere intensiteit beoefenen.
Hoe snel kan je buikvet verliezen? Bij de ene persoon gaat het kwijtraken van buikvet sneller dan bij de ander. Meestal verlies je eerst vet in je gezicht, armen, borst en daarna je buik. Je buikvet weg in 2 weken is helaas niet mogelijk, maar na 4-6 weken zou je zeker een verschil moeten gaan zien!
Helaas kun je niet plaatselijk vet verbranden. Als je je buikje wilt verliezen, moet je dus je hele lichaam aanpakken! Dat doe je door meer te bewegen, minder te eten en een gezond eetschema te volgen.
Slecht dieet: Een dieet dat rijk is aan suikers, verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot gewichtstoename en buikvet. Inactieve levensstijl: Te weinig lichaamsbeweging kan leiden tot gewichtstoename en de ophoping van vet, vooral rond de buik.
Wat is een overgangsbuik? Het is misschien een vreemd woord, 'overgangsbuik'. Maar met een overgangsbuik bedoelen we de ietwat dikkere of opgezette buik waar veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens de overgang. Deze ontstaat door afname van bepaalde hormonen, waardoor je spijsvertering trager gaat werken.
Wanneer u uw lichaamsvet rondom uw middel meet, meet u in feite visceraal vet. Dit is het vet dat om de organen in uw buik zit. Het is normaal om wat visceraal vet te hebben, maar een hoog gehalte aan visceraal vet kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.
Buikvet ontstaat door een hormonale disbalans.De hormonen die de gelijkmatige verdeling van vet over weefsel en cellen reguleren, werken dan niet goed. Het anti stresshormoon cortisol zorgt voor de opslag van vet rond de organen in de buikholte.
Spanning bij de darmen kan zorgen voor een onrustig en ongemakkelijk gevoel.Je krijgt bijvoorbeeld last van diarree en darmkrampen. De meeste mensen herkennen deze spanning op de darmen. Zij gaan letterlijk aan de schijt (diarree) op het moment dat er een grote stressvolle situatie plaats vindt.
Vooral sporten, maar ook wandelen en fietsen zijn een goede manier om je opgezette buik in de overgang te verminderen. Het is belangrijk om goed te kauwen en niet te veel te drinken tijdens het eten. Het is belangrijk dat je voldoende vezels binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit.