Door te zingen kun je goed ontspannen en van zingen krijg je meer energie! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een unieke bijdrage levert aan de emotionele ontwikkeling van het brein en dat heeft een positief effect op ons sociale inlevingsvermogen. Zingen zou ook het concentratievermogen vergroten.
Door de lage en bewuste ademhaling tijdens het zingen komt er meer zuurstof in het bloed. De kwaliteit van je bloedsomloop neemt daardoor toe. Je krijgt van zingen dus letterlijk meer energie. Als je regelmatig langere tijd zingt kan dit zelfs zorgen voor een gezonder hart- en vaatstelsel!
Het Longfonds noemt zingen als één van de middelen om de longen in goede conditie te houden. Omdat u dieper ademhaalt, verbetert de bloedsomloop, krijgt uw lichaam meer zuurstof en verbetert uw weerstand. Na een uurtje zingen heeft u al meer afweerstoffen in uw bloed.
Zingen maakt gelukkig
En dat werkt grofweg als volgt: Tijdens het zingen maakt ons lichaam endorfines aan, kleine shotjes 'geluksdrugs' die ons een goed gevoel geven. Helemaal bijzonder wordt het als we samen zingen. Door de aanmaak van serotonine en oxytocine ontstaat een gevoel van verbinding en community.
Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Zachte muziek heeft een positief effect op het in slaap vallen bij mensen met dementie. Het gebruik van een muziekkussen is ook soms aan te bevelen. Ga samen zingen of meebewegen en klappen op muziek, maak samen muziek. Muziek met een flink ritme en vrolijke tekst werkt goed.
Zingen is een gezonde sport
Door te zingen verbetert je conditie. Daarnaast train je belangrijke spiergroepen in je lichaam. Voornamelijk je buikspieren en tussenribspieren worden aangesproken tijdens het zingen.
Je leert de stem begrijpen, de stembanden besturen, de resonerende ruimtes en de adem gebruiken. Je zult merken hoe je het stap voor stap beter en beter kunt beheersen. Dit geeft je een flinke dosis zelfvertrouwen! Zingen kan je beschermende muur zijn tegen slecht humeur en depressie.
Bij zang worden de stembanden gesloten en de longen leveren juist genoeg druk om ze open te duwen. De lucht stroomt uit en dat verlaagt de druk een klein beetje waardoor de stembanden weer sluiten. De druk neemt weer toe, de stembanden gaan weer uiteen, enzovoort.
Vals zingen kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen kunnen het verschil in toonhoogte niet horen, hoe goed ze ook hun best doen. Anderen horen de toon wel maar kunnen deze zelf niet precies nazingen. Maar het kan ook liggen aan de werking van je 'zangspieren' of een slechte ademtechniek.
Zangeres MEAU zingt 'Samen zijn'
Het lied wordt gezongen door zangeres MEAU die op dit moment doorbreekt in Nederland. Zij zingt haar versie van het bekende nummer 'Samen Zijn' van Willeke Alberti. MEAU heeft helaas zelf ook een link met dementie.
Muziek kan bepaalde emoties oproepen en daarmee de gemoedstoestand van een patiënt positief beïnvloeden. Mensen met dementie kunnen vaak nog goed meezingen met een melodie, terwijl ze allerlei andere zaken vergeten. Muziek ondersteunt op die manier het geheugen.
Vrolijke liedjes zijn liedjes in een redelijk hoog tempo, met redelijk veel hoge tonen, en eventueel ook nog met speciale effecten, zoals een klarinet (met name in de jaren 20 en 30) of een drumstel. Bijvoorbeeld de liedjes van Annie MG Schmidt en Wim Sonneveld hebben een sterke voorkeur.
Muziek prikkelt bijvoorbeeld de motorische gebieden, die zorgen voor die onbedwingbare neiging om te dansen. De motorische gebieden in onze hersenen worden geprikkeld door muziek. Ook hersengebieden die met emotie te maken hebben, worden door muziek geactiveerd. Niet zo gek dus dat een muziekstuk je zo kan raken.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
Volgens musici en onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de tranen. Zo wordt er beweerd dat onverwachte wendingen in de muziek een oorzaak voor de tranen kunnen zijn. Over het algemeen, wanneer we een nummer horen, verwachten we namelijk de melodie een beetje te kennen, muziek is wat voorspelbaar.
Muziektherapie maakt gebruik van diverse muzikale elementen (zoals ritme, melodie en harmonie) en verschillende muziekinstrumenten om te werken aan verschillende soorten hulpvragen. Muziektherapie is een paramedische behandelvorm, net als psychotherapie, logopedie en fysiotherapie.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Muziek maakt emoties los en roept vaak oude herinneringen op, ook bij ouderen met dementie. Juist omdat muziek dus één van de weinige mogelijkheden is om een oudere met vergevorderde dementie nog te kunnen bereiken, is het een ideaal middel voor de dagbesteding.
Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen. Goed zingen ziet er vaak makkelijker uit dan het daadwerkelijk is. Als iemand goed kan zingen wordt dat gezien als een aangeboren talent, maar niets is minder waar.
Knijp je neus eens dicht en controleer of je geluid niet te nasaal is. Als je door je mond zingt, maakt het een klein verschil of je je neus dichtknijpt. Heb je ze allemaal goed gedaan? Gefeliciteerd!!
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Even de tijd nemen om je stem op te warmen, zorgt ervoor dat je met je aandacht even naar je eigen lichaam gaat. Het geeft je meer zekerheid. Bij de opwarming haalde je namelijk de hoge noten al eens. Dat maakt de kans groter dat dit tijdens het optreden of de repetitie ook zal lukken.