Cavia's kunnen alleen door te gillen en door te bijten duidelijk maken dat ze pijn hebben. Als jij toevallig de plek aanraakt waar je cavia heel veel pijn heeft, kan het zijn dat hij uitvalt.
Straffen heeft dus geen nut. Je kan cavia's zeker dingen aan- en afleren, maar dat kan alleen maar door middel van herhaling, zodat het uiteindelijk blijft hangen en ze weten wat ze wel of niet mogen of moeten doen in bepaalde situaties. Dit geldt ook voor een cavia die het bijten moet afleren.
Veel cavia's likken aan de handen van hun baasje. Ze doen dit, omdat wij zout op de handen hebben. Het wil echter NIET zeggen dat ze een zouttekort hebben. Er mag geen liksteen in het hok worden geplaatst 'ter compensatie': deze kunnen blaasgruis of blaasstenen veroorzaken.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Pak een cavia op zoals hierboven is weergegeven, houd het dier dichtbij u en ondersteun altijd met één hand de ruggengraat en met uw andere hand de achterhand van de cavia. Leg om te beginnen een hand onder de buik van de cavia en til het dier voorzichtig op. Oefen geen druk uit en houd de cavia niet te stevig vast.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Cavia's uiten dit onregelmatig gepruttel als ze zich op hun gemak voelen: wanneer ze op ontdekking zijn, door ons geknuffeld worden of elkaar willen laten weten dat ze er (nog) zijn. Gelukkige cavia's kunnen soms eindeloos tetteren! Heel vaak lijken ze het met dit tevreden gepiep ook gewoon tegen zichzelf te hebben.
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven: - Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt. - Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren. - Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia's, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert: Ze zijn minder actief. Ze hebben minder eetlust. Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel.
De houding in rust zegt ook veel over hoe een cavia zich voelt. Een gezonde cavia gaat vaak uitgebreid languit liggen al dan niet met pootjes naar achter/opzij. Een zieke cavia ligt niet ontspannen, maar vaak ineengedoken met de kop omlaag.
Hij houdt van muziek
Een beetje gek misschien, maar cavia's zijn gek op muziek. Probeer erachter te komen van wat voor muziek jouw cavia houdt, dan kan je hem ermee verwennen. Let wel op de decibels!
Maar wees ook voorzichtig, want cavia's hebben gevoelige oren. Zet de muziek dus niet al te hard.
U kunt de cavia bijvoorbeeld met een klap op z'n hoofd vermoorden. “Het is bekend dat verdrinking een hele pijnlijke dood is. Maar een klap met een stoeptegel is snel, dan is het dier in één keer, bam, dood.” Aww, zielig.
Van nature zijn cavia's groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s).
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Fluiten. Een schril gefluit is een duidelijke uiting van pijn of paniek. Maar een zacht fluiten kan ook als begroeting geïnterpreteerd worden.
Gapen. Een cavia kan dit doen om zijn dominantie te tonen naar andere cavia's.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Mensen met cavia's brengen vaak graag tijd door met hun dieren, en ze optillen is natuurlijk heel leuk. Als cavia's u eenmaal hebben leren kennen zullen ze het fijn vinden om uit uw hand te eten en geaaid te worden. Het is dan aan u hoe vaak u ze vast wilt houden.
Wanneer je je cavia's tam wilt maken is het belangrijk om ze op de juiste manier te benaderen. Omdat het van nature prooidieren zijn, is het belangrijk om ze nooit van boven te benaderen. Dit geeft de indruk weer van een roofdier. Benader ze daarom altijd laag bij de grond en van onderen.
Maar hoe vaak moet je een kooi nou verschonen? Een caviakooi moet 1 tot 2 keer per week verschoond worden. Elke cavia is anders en sommige plassen nou eenmaal meer dan andere. Je hoeft niet alles uit de bak te gooien, maar zorg ervoor dat je de natte plekken er uit haalt en vervangt met schoon zaagsel.