Wanneer je gebruikmaakt van de Invoerregeling binnen het OSS krijg je hiervoor een 'invoer one-stop-shop nummer', een invoer OSS-nummer (IOSS). Derde partijen, zoals post- en koeriersbedrijven, mogen jouw IOSS-nummer gebruiken voor de invoeraangifte bij de douane.
Het OSS-systeem gebruiken is geen verplichting. Besluit je om het eenloketsysteem voortaan voor je afstandsverkopen in de EU te gebruiken? Dan ben je wel verplicht om het OSS-systeem ook voor je digitale diensten te gebruiken.
Met de OSS-regeling registreren ondernemers zich eenvoudig voor het éénloketsysteem (OSS) en kunnen ze via één aangifte in eigen land de btw aangeven én betalen die ze in andere lidstaten verschuldigd zijn.
Hoe registreer ik voor de invoerregeling (IOSS)?
Registreren voor de Invoerregeling (IOSS) en een IOSS-nummer aanvragen van via het zakelijke portaal van de Belastingdienst. Je mag het gebruiken mits je voldoet aan de volgende eisen: Je levert rechtstreeks goederen van buiten de EU aan de klant, dus geen bedrijf.
Aanvragen OSS-regeling
De OSS-regeling is voor bedrijven aan te vragen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Om de aanvraag in te dienen moet je over eHerkenning niveau 3 beschikken. De module zal vanaf 1 juli 2021 beschikbaar zijn.
De iOSS is een systeem waarbij onder bepaalde voorwaarden de invoer van goederen in de EU is vrijgesteld van invoer-btw en de verschuldigde btw over de verkoop van deze goederen aan consumenten binnen de hele EU (afstandsverkopen) vervolgens middels één aangifte kunnen worden gerapporteerd.
De IOSS (Import One Stop Shop) maakt het mogelijk door middel van een enkele btw-registratie de voor deze leveringen verschuldigde btw aan te geven en te betalen in alle lidstaten. Hiertoe is een aanvraag van een zogeheten IOSS VAT identificatienummer noodzakelijk.
Ja, die grote webwinkels zoals AliExpress zijn betrouwbaar ja. Die zijn aangesloten bij IOSS: dat betekent dat de btw al in de prijs zit. Je krijgt dan gewoon een btw-bon (voor ondernemers aftrekbaar). Er komen geen extra kosten bij, en vaak ook geen import-kosten, zie verderop.
Hoe herken je een geregistreerde IOSS webshop? Het is niet mogelijk om een IOSS webshop te herkennen aan een label of logo. Je weet dat je met een geregistreerde IOSS webshop te maken hebt wanneer je bij het afrekenen alle kosten kan overlopen.
Hoe meld ik btw? U meldt de btw ieder kwartaal via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Kies voor 'EU-btw éénloketsysteem'. En daarna voor 'Btw-meldingen'.
Voor de afnemer van de goederen is dit een intracommunautaire verwerving in het EU-land waar de goederen naartoe gaan. In dat land moet hij de btw betalen.
Wat houdt het éénloketsysteem in? Het éénloketsysteem, ook wel 'One-Stop-Shop' of kortweg 'OSS' genoemd, biedt de mogelijkheid om via een portal van de site van de Nederlandse Belastingdienst de buitenlandse btw-aangifte in te dienen. Deze 'OSS'-aangiften dien je dus in naast de 'gewone' btw-aangiften.
de postdienst is vrijgesteld van btw (alleen bepaalde postdiensten van PostNL zijn vrijgesteld); u brengt de portokosten of frankeerkosten afzonderlijk in rekening, en; dit bedrag is gelijk aan het bedrag dat u betaalt aan PostNL.
Bij een afstandsverkoop voldoet u aan de volgende voorwaarden: U levert rechtstreeks aan klanten in Nederland die geen btw-aangifte hoeven te doen. Dat zijn alle particulieren, maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven te doen. U zorgt zelf voor de verzending van uw goederen.
Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra's te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft.
In 2021 zal er op het gebied van invoerrechten niets veranderen. Pakketten uit China tot 150 euro hoeven geen invoerrechten te betalen. Boven de 150 euro blijven de regels dus gelijk, ook na 1 juli. Koop je iets op AliExpress van bijvoorbeeld 140 euro, dan betaal je alleen de BTW, zoals je voorheen ook deed.
We kunnen dus heel voorzichtig zeggen dat SHEIN inderdaad meedoet met IOSS door de prijs op de website al inclusief BTW te vermelden. Maar… we weten het gewoon niet 100% zeker. Houd er dus even rekening mee dat de pakketjes die je nu bestelt mogelijk alsnog extra kosten opleveren.
De meeste grote webshops zoals AliExpress, E-bay en Wish hebben zich al geregistreerd. Je kan een geregistreerde webshop makkelijk herkennen: als er in je winkelmandje staat dat de btw inbegrepen is, dan zit je safe! Zo vermijd je: ongewenst invoerkosten en kosten voor douaneformaliteiten te moeten betalen.
Met de Invoerregeling doet uw tussenpersoon iedere maand btw-melding voor al deze leveringen. En betaalt die in 1 keer. Als u de Invoerregeling gebruikt, betaalt u geen btw bij de invoer. Een Nederlandse fiscale eenheid voor de btw kan niet deelnemen aan de Invoerregeling van het éénloketsysteem.
De lidstaat met het laagste btw-tarief is Luxemburg met een common law-tarief van 17%. Hongarije is de lidstaat die het hoogste btw-tarief toepast met een common law-tarief van 27%.
Betaalde btw terugvragen van de Belastingdienst
Hebt u de btw al aan ons betaald? Dan kunt u die terugvragen met het formulier 'Suppletie omzetbelasting'. U kunt het formulier digitaal invullen en verzenden via de pagina 'Inloggen voor ondernemers'.
Europese btw-tarieven
In alle Europese landen wordt btw geheven. Maar de tarieven zijn in elk land anders.