Waar bevinden zich de bijnieren in het lichaam en hoe zien ze eruit? De bijnieren bevinden zich in de buik. Ze liggen als een soort kapje net boven de nieren. De rechter bijnier is driehoekig van vorm en ligt meestal iets lager dan de linker bijnier.
Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree. De behandeling bestaat uit het aanvullen van de hormonen die u tekort komt.
De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
Verwijdert de arts de bijnieren helemaal, dan valt hun functie weg. Wordt maar een deel van de bijnier verwijderd, dan houden ze voor een deel hun functie. Je kunt niet leven zonder bijnierschorshormonen. Zijn je bijnieren verwijderd, dan moet je de rest van je leven medicijnen slikken.
De bijnieren liggen bovenop de nieren. Bijnieren bestaan uit bijniermerg en bijnierschors. Het merg zit in de binnenkant en het schors aan de buitenkant van de bijnieren. Bijnierkanker zit meestal in het bijnierschors van 1 van de 2 bijnieren.
Om de bijnieren te herstellen is het nodig om de bijnieren regelmatig te voorzien van mineralen zoals kalium, natrium, maar ook glucose/suiker uit groente en fruit. Natuurlijk kun je ook andere combinaties maken! Wat ook kan is een smoothie maken van groente en fruit, en daar van drinken om de 1,5-2 uur.
Het vraagt aanpassingen in je levensstijl en dat je bijnieren de tijd krijgen om zich te herstellen. Gezonde voeding, de juiste supplementen, beweging, aanpakken van de stressbronnen en veel rust zijn de belangrijkste peilers voor je herstel. Het herstel kan minimaal een half tot heel jaar in beslag nemen.
Te veel bijnierhormonen
Als uw bijnier te veel van een bepaald hormoon produceert, kunt u de volgende aandoeningen hebben: syndroom van Cushing (te veel aanmaak van cortisol) feochromocytoom (te veel aanmaak van bijniermerghormonen) hyperaldosteronisme (te veel aanmaak van aldosteron)
Bij het vaststellen van bijnieruitputting is het gebruikelijk om gebruik te maken van testen zoals de Adrenal Stress Index, of de Adrenocortex Stress Profile test. Hierin wordt het cortisolritme en DHEA gemeten aan de hand van speekselmonsters. Deze prijzige laboratoriumtesten zijn niet voor iedereen een optie.
Vitamine C De productie van Cortisol en de andere bijnierhormonen zijn afhankelijk van een voldoende aanvoer van vitamine C. Hiermee is het de belangrijkste vitamine voor de bijnieren. Mensen met een bijnieruitputting zouden tussen de 2000 en 4000 mg per dag moeten gebruiken.
Veel mensen voelen zich hulpeloos bij de uitputting die ze dagelijks, maar vooral bij het opstaan, al ervaren. We weten dat bijnieruitputting vaak gepaard gaat met een lage schildklierfunctie welke kan zorgen voor serieuze en langdurige consequenties in het functioneren in het dagelijks leven.
Bij een reguliere operatie maakt de chirurg een snee in uw buik, waardoor uw bijnier bloot komt te liggen en hij er vrij zicht op heeft. De chirurg verwijdert nu de bijnier of een deel daarvan en sluit daarna de wond.
De bijnieren zijn endocriene klieren die in de buikholte als een kopje boven op de nieren liggen. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. De bijnieren produceren diverse hormonen die nodig zijn om essentiële functies van het lichaam in stand te houden.
Zoals in elke orgaan kunnen ook in de bijnieren tumoren ontstaan. Deze tumoren kunnen goedaardig (adenoom) of kwaadaardig (carcinoom) zijn.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Koffie stimuleert de productie van cortisol; daarom krijg je er energie van! Maar het betekent dus ook een extra belasting voor je lichaam. Pas hiermee op, vooral als je een autoimmuunziekte hebt. Je bijnieren en cortisol hebben namelijk invloed op je immuunsysteem, dat bij een autoimmuunziekte al uit balans is.
Een tekort aan cortisol kan een gevolg zijn van aandoeningen van de bijnier (aangeboren aandoeningen, infecties, tumoren, bloedingen), stoornissen van de hypofyse (infecties, tumoren, trauma, bloedingen,…), en ten slotte langdurige (hoge) dosissen cortisone.
Als het tekort aan cortisol ernstig wordt, wordt de vermoeidheid ernstiger en treden naast duizeligheid en spierzwakte verschijnselen op zoals gevoel van zwakte, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, hoofdpijn, koorts en gewichtsverlies.
Vind in het dagelijkse leven een balans tussen drukke momenten en periodes van rust. Ook regelmatig bewegen, voldoende water drinken, genoeg slapen en het volgen van een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunnen bijdragen tot het herstelproces.
Met één bijnier kunt u zonder al te veel veranderingen doorleven, deze neemt de taak van de weggenomen bijnier over. Bij verwijdering van beide bijnieren zult u de hormonen, die u dan niet meer zelf aan kunt maken, moeten aanvullen met tabletten.
De meest voorkomende reden voor het verwijderen van de bijnier, is dat er sprake is van een gezwel in de bijnier. Gelukkig zijn bijna alle bijniergezwellen goedaardig. Voor de zekerheid wordt het verwijderde weefsel na de operatie altijd nog in het laboratorium onderzocht door een patholoog.
De bijnieren zijn kleine orgaantjes (ongeveer één cm groot), die links en rechts boven de nieren hoog achter in de buik liggen. De bijnieren bestaan uit twee lagen: bijniermerg en bijnierschors.