In de meeste regio's kan je de antenne binnen gebruiken, maar in bepaalde gebieden waar het signaal minder sterk is, moet je de antenne buiten plaatsen. Het ontvangstbereik vind je op onze signaalkaart. De zenders van de VRT (Eén, Canvas en Ketnet) zijn gratis en vrij te ontvangen via DVB-T.
Bij welke internetproviders kan ik nog tv kijken via de kabel? Er zijn weinig providers die televisie via de kabel aanbieden in Nederland. Sterker nog, het zijn er twee, namelijk Ziggo en Delta. Delta levert bovendien alleen kabelinternet in Zeeland, in andere provincies verloopt dit via het glasvezelnetwerk.
Ondanks de uitsterving van analoge televisie is het dus nog steeds mogelijk om op andere manieren NPO 1, 2 en 3 live te bekijken. Ook kan je vrijwel alle reguliere uitzendingen terug te kijken.
NPO-programma's op de televisie kijken
Wilt u op de televisie kijken? Dan heeft u naast uw toestel een digitale antenne en een DVB-T2 ontvanger nodig. De meeste nieuwe televisies hebben deze ontvanger. U hoeft voor de programma's van de publieke omroep geen abonnement af te sluiten.
Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.
Wil je op de 'ouderwetse' manier tv-kijken, maar dan extra goedkoop? Dat kan met de Smart TV App van T-Mobile: een goed alternatief op NLZIET, want je kijkt zo interactief televisie zonder TV Box. Je installeert deze app op je smart-tv. Daarna log je in en kun je lineair tv-kijken, maar ook on-demand.
Je kunt gratis digitaal tv-kijken zonder abonnement. Dan kijk je op kabel tv gratis naar NPO 1, NPO 2, NPO 3 en alle regionale zenders. Maar er zijn ook manieren om zonder coax-kabel tv te kijken.
Via de webbrowser: Via de internetbrowser surf je naar de website van tv-aanbieders. Hier kan je televisieprogramma's, series of films streamen. Een voorbeeld is de website van NPO Start, waar je gratis alle NPO-zenders kunt bekijken.
Tv kijken via wifi of mobiel internet
Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken. Ook hebben sommige tv-aanbieders een speciale tv-app.
Voor digitale beeldkwaliteit gebruik je een HDMI-kabel. Alle moderne televisies hebben meerdere HDMI-aansluitingen, die ook geschikt zijn om hd-televisie door te geven. Heb je nog een oudere televisie met alleen een SCART-aansluiting, dan kun je bij sommige decoders ook een SCART-kabel gebruiken.
De Signaal Switch: dit zijn nog steeds je opties
De zenders zullen voornamelijk beschikbaar zijn in SD-kwaliteit, behalve de zenders van Eén en Canvas (in HD). Je kijkt dan eigenlijk niet meer analoog maar digitaal. Heb je tv geen DVB-C-tuner, dan kun je een digibox of -corder huren of kopen.
Concreet kun je naar standaard tv-zenders kijken via je smartphone, tablet of pc, of via Google Chromecast of Nest Hub. Een decoder heb je dan niet nodig. Bij Orange gaat het om 20 zenders, Telenet biedt er 14 aan en Proximus verschaft toegang tot de 32 populairste tv-zenders.
De enige manier om 'gratis' tv te kijken zonder kastje is door je televisie direct aan te sluiten op de coaxkabel, uiteraard heb je wel een abonnement nodig. Niet iedere televisie is hier echter voor geschikt.
Kabeltelevisie kijken is ook mogelijk zonder extra kastje. Je sluit dan de coax kabel rechtstreeks aan op je televisie en gebruikt een smartcard van je provider. Deze schuif je in een CI+ module, die in je televisie past. Hiervoor heeft je televisie een ingebouwde DVB-C tuner en een CI+ aansluiting nodig.
Radio & tv providers hebben in het verleden grote coaxkabelnetwerken aangelegd, waardoor nu zo ongeveer iedereen in het land op de kabel aangesloten is.
Kosten satelliet tv. De kosten voor satelliet tv variëren uiteraard per pakket. Je kunt rekenen op €12-20 per maand voor een tv abonnement waarbij je alle belangrijke Nederlandse tv zenders kunt bekijken.
Als je een actieve Ziggo aansluiting hebt hoef je geen extra abonnementen af te sluiten om TV te kijken. Je hebt geen smartcards of dure boxen nodig om van Ziggo Sport te genieten. Een groot aantal zenders worden doorgegeven zonder versleuteling. Zo zijn NPO 1, 2, 3 en Ziggo Sport beschikbaar in HD Kwaliteit.
Via de ether gratis naar NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender kijken kan met DVB-T2. Dat is een signaal dat via zendmasten wordt verstuurd. Je moet hiervoor wel een antenne (vanaf zo'n 10 euro te koop) en een ontvanger hebben. Moderne tv's hebben zo'n ontvanger ingebouwd en kunnen het signaal oppikken.
De digitale coax kabel is gemaakt om te garanderen dat het digitale S/PDIF signaal altijd perfect overkomt. De analoge RCA kabels zijn gemaakt voor een analoog line of phono signaal.
Ethertelevisie. In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Met Digitenne kijk je betaalbaar, voor slechts €18,- per maand, live digitale televisie. Wat je wel krijgt? De mogelijkheid om elke maand betaalbaar tv te kijken voor één vaste lage prijs.
Zoek op welke "tuners" of "Ontvangstsystemen" er geïntegreerd zijn in het toestel. Vind je een vermelding "DVB-C", soms gevolg door "MPEG4-AVC [H. 264]", dan zit je goed. Maar opgelet: verwar die DVB-C-tuner niet met DVB-T- of DVB-T2-tuners die mogelijk ook in je tv-toestel zitten.
Als je Terugkijken, Uitzending gemist, Ziggo On Demand of een extra zenderpakket, zoals Ziggo Sport Totaal of ESPN wil bekijken, dan heb je daar wel een CI+ Module of mediabox voor nodig. Met digitale televisie zonder kastje heb je een selectie van de digitale zenders uit het Kabel TV pakket.