Ja. Voor de meeste verzekeringen zijn verzekeraars niet verplicht je te accepteren. Ook een autoverzekeraar kan jou dus weigeren als klant. Bijvoorbeeld als ze vinden dat je teveel schades hebt gemeld.
De rijontzegging uit het verleden kan nu namelijk een reden zijn voor de verzekeraar om je aanvraag af te wijzen. Verzekeraars kunnen je tot 8 jaar na de rijontzegging afwijzen! Of je wordt afgewezen hangt af van de duur van de rijontzegging én hoe lang geleden deze is opgelegd.
Redenen weigering
Lukt het je niet ergens een autoverzekering af te sluiten, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat jouw auto simpelweg te duur is of dat je te jong bent in combinatie met een te dure auto. Jonge bestuurders (tot 24 jaar) worden beginnende bestuurders genoemd.
Over het algemeen zijn de grotere verzekeraars minder streng in hun acceptatiebeleid: Ohra, Univé, Centraal Beheer Achmea en Nationale Nederlanden. Bij deze verzekeraars is de kans op het acceptatie het grootst.
Roxo doet niet moeilijk als het gaat om autoverzekeringen en gebruiken een nieuwe methode om je premie te bepalen. Bij deze methode kijken ze puur naar je persoonlijke situatie, wel zo eerlijk. Zij staan er zelfs om bekend dat ze scherpe premies bieden, ook wanneer je recent een ongeluk gehad hebt of jong bent.
Sta je eenmaal op de zwarte lijst, dan blijven je gegevens meestal vijf jaar staan. Na deze vijf jaar wordt je registratie automatisch verwijderd. Als je op de zwarte lijst staat in verband met een negatief aantal schade vrije jaren, dan kunnen je gegevens na 15 maanden al van de zwarte lijst worden verwijderd.
De verzekeraar heeft geen inzicht in uw strafblad en weet van te voren dus niets van uw strafrechtelijk verleden. Als ze u er naar vragen bij de verzekeringsaanvraag bent u echter wel verplicht om eerlijk antwoord te geven. Verzwijgt u informatie? Dan pleegt u verzekeringsfraude.
Uw auto toch verzekeren via De Vereende
Als het niet lukt om uw auto te verzekeren is dit natuurlijk heel vervelend. Misschien heeft u het al bij meerdere maatschappijen geprobeerd, maar wordt u telkens afgewezen. Gelukkig kunt u altijd nog terecht bij verzekeringsmaatschappij De Vereende.
De verzekeraar zal de aanvraag controleren en vervolgens de voorlopige dekking omzetten in een definitieve dekking. Wanneer de aanvraag definitief geaccepteerd is, ontvang je de verzekeringspolis en de groene kaart. Dit duurt vaak een paar dagen tot een week.
Als u verzekeringsfraude pleegt of een poging daartoe doet, worden uw persoonsgegevens opgenomen in de databank. Ook gegevens van personen die bij een verzekeringsaanvraag niet de volledige waarheid hebben verteld kunnen worden opgenomen. Een melding wegens fraude blijft lang staan, gemiddeld zo'n 8 jaar.
Ik wil geen zorgverzekering
De basiszorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt en 18 jaar of ouder is. U kunt dus niet besluiten dat u geen zorgverzekering wilt, tenzij u bijvoorbeeld vanwege gemoedsbezwaren niet verzekeringsplichtig bent.
Op 1 mei 2006 waren er ongeveer 241 duizend mensen niet verzekerd tegen ziektekosten. Dit is 1,5 procent van de Nederlandse bevolking. Allochtonen zijn relatief veel vaker onverzekerd dan autochtonen.
Als je geen zorgverzekering hebt, kun je wel naar de huisarts, maar je moet dan zelf de kosten betalen. Een bezoek aan de specialist is over het algemeen alleen mogelijk met een verwijzing van de huisarts. Je kunt de kosten van een huisarts of specialist pas declareren vanaf de datum waarop je verzekerd bent.
Bij het aanvragen van een verzekering worden u een aantal vragen gesteld. Dit worden ook wel de slotvragen genoemd. In deze vragenlijst krijgt u de kans eerlijk te zijn over bijvoorbeeld een eventueel strafrechtelijk verleden, eerdere afwijzingen, uw schadeverleden en/of betalingsproblemen.
Hoe lang blijf je geregistreerd als wanbetaler? Een CIS-registratie wegens wanbetaling blijft meestal 3 tot 5 jaar staan. Dit is afhankelijk van de aard en ernst van de situatie. Zolang de CIS-registratie blijft staan, is deze zichtbaar voor alle verzekeraars.
Verzekeringsfraude of poging daartoe
Onder het kopje 'afhandelaar' op uw geregistreerde gegevens kunt u zien wie u registreert heeft bij Stichting CIS. Meestal is dit uw verzekeraar, maar u kunt natuurlijk bij verschillende verzekeraars verzekeringen afgesloten hebben.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
Auto direct bij aankoop verzekeren
Zoals gezegd, begint jouw verzekeringsplicht zodra jij eigenaar en kentekenhouder van een auto bent geworden. Het verstandigst is dus ook om direct een autoverzekering af te sluiten als je de auto op jouw naam laat zetten. Zodoende is alles snel en zeker geregeld.
Je kan je verzekering op ieder moment schriftelijk opzeggen met inachtneming van de opzegtermijn van één maand. Het postadres van de Vereende is: Postbus 1074, 2280 CB Rijkswijk. Het is wel aan te raden om, voordat je je verzekering opzegt, na te gaan of een andere autoverzekeraar je wil verzekeren.
Onterechte CIS-registratie aanvechten
Op de website van Stichting CIS kunt u een formulier downloaden waarop u aangeeft waarom de registratie volgens u gecorrigeerd moet worden. Stichting CIS speelt het verzoek volgens door naar uw verzekeraar. De verzekeraar beslist vervolgens of ze het verzoek accepteren of weigeren.
Hoelang worden registraties in de CIS databank bewaard? Dat is afhankelijk van het type registratie: Een Claimmelding blijft vijf jaar vanaf de referentiedatum staan. Een Waarborgfondsmelding wordt na vijf jaar vanaf de referentiedatum verwijderd.
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.