Een beste vriendin is iemand bij wie je je hart kan luchten. Als je weer eens iets stoms hebt gedaan -je bent ook maar een mens- dan weet je dat je BFF je niet zal veroordelen om je acties. Soms wijst ze je weleens met liefde op je acties, maar ze biedt vooral een luisterend oor en goed advies.
Wederzijds vertrouwen is een kenmerk van een gezonde vriendschap: bij een echte vriend(in) kan je jezelf zijn en blijven. Je kan bij hem of haar terecht als je een probleem hebt. Je kan samen plezier maken maar je hoeft niet dezelfde smaak te hebben. Je kan steun zoeken en geven.
Vrienden helpen elkaar en aanvaarden meer van elkaar dan andere relaties. Ook dat wat men als vrienden of vriendinnen voor elkaar doet wordt vriendschap genoemd. Bij een belangeloze vriendschap kijkt de één naar wat de ander nodig heeft en worden eigen belangen/verlangens op de achtergrond geplaatst.
Echte vrienden zijn te vertrouwen, je kunt alles bij ze kwijt zonder bang te hoeven zijn of je te veel details geeft en waar die terecht komen. Daardoor voel je je ook zo vrij bij hen. En als ze eens ergens mee zitten zullen ze naar je toekomen en het er met je over hebben, zonder erover te praten met anderen.
Een beste vriend is iemand op wie je altijd kan vertrouwen, iemand die altijd om je stomme grapjes lacht en met wie je de leukste avonturen kunt beleven. Mensen die sterke sociale relaties hebben, hebben minder kans om vroegtijdig te sterven dan mensen die geïsoleerd zijn.
Een diepe vriendschap met iemand kan van grote waarde zijn in het leven en draagt bij aan allerlei aspecten die samenhangen met ons mentaal welzijn. Eva vertelt: “Vriendschappen creëren een gevoel van verbondenheid en sociale steun. Je hebt iemand om je worstelingen mee te delen, maar ook om je successen te vieren.
Een goede vriendschap betekent elkaar ook accepteren zoals je bent. Ook al ben je nog zo gek op je beste vriendin, jullie hebben allebei eigenschappen die jullie minder leuk vinden aan elkaar. Maar juist omdat jullie zo goed bevriend zijn, accepteren jullie elkaar honderd procent.
Echte vrienden houden zich aan hun woord.
Als je vriend of vriendin nooit lijkt te doen wat hij of zij beloofd heeft, je altijd weer laat zitten, of de plannen die jullie gemaakt hebben vergeet, dan heb je te maken met een vriend die zijn beloften niet nakomt en dan heb je dus geen echte vriend.
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat jullie 2 keer per week moeten afspreken. Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post.
De Britse Antropoloog Robert Dunbar heeft een theorie ontwikkeld die suggereert dat je brein maar een beperkt aantal vriendschappen 'aan kan'. Volgens deze theorie kun je maximaal vijf beste vrienden hebben en tien goede vrienden.
Kijk maar eens rond, want: 'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'.
Natuurlijk zal niemand zijn leven verliezen omdat ze niet minstens één vriend hebben. In veel gevallen zal het echter verdriet, teleurstelling en ontmoediging veroorzaken. Het is genoeg om te zeggen dat een van de redenen waarom mensen naar therapie gaan, het gevoel van eenzaamheid is.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
“Eigenlijk is het verschil tussen liefde en vriendschap heel erg klein, in beide gevallen voel je je aangetrokken tot een persoon. Dan bedoel ik niet aangetrokken als in “ik vind je geweldig, ik wil met je trouwen”, maar aangetrokken als in “je lijkt me een leuk persoon, ik zou graag meer van je willen weten”.
Vrienden geven ons het gevoel dat ons leven zinvol is en vergroten onze veerkracht. In het bijzijn van vrienden vermindert stress en stijgt ons zelfvertrouwen. Vriendschappen zijn zelfs levensverlengend: hoe beter onze vriendschapsbanden, hoe ouder we worden.
Mensen die goede vrienden hebben, voelen zich vaak beter. Ze zijn tevredener en vaak ook gezonder dan mensen die alleen door het leven gaan. Het zou zelfs de kans op hart- en vaatproblemen verlagen. Ook zijn vrienden een grote steun in stressvolle situaties.
Een vriendschap wordt geboren uit de klik die er is.
Het gaat om het gevoel dat er tussen twee mensen is. Het is dan ook niet iets waar je de vinger op kunt leggen, je voelt het of je voelt het niet. Het komt namelijk ook voor dat mensen elkaars tegenpolen zijn maar toch die beroemde klik met elkaar hebben.
Vriendschap begint al in onze kinderjaren. We hebben iemand nodig waar we ons goed bij voelen, die we kunnen vertrouwen, waar we onze verhalen bij kwijt kunnen. We hebben vriendschap nodig om onszelf te kunnen ontwikkelen, voor het vormen van onze eigen normen en waarden.
Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.
Een van de kenmerken van een hechte vriendschap is dat je naar elkaar kunt luisteren zonder te oordelen over elkaar. Misschien vertelt je vriend(in) een keer over een bepaalde keuze die hij gemaakt heeft, waar jij het eigenlijk niet mee eens bent of die je niet begrijpt.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.