Gratis brochure. Een vof (vennootschap onder firma) is een onderneming waarin minimaal 2 personen werken onder één naam. Een vof is geen rechtspersoon en daardoor zijn de (mede)eigenaren, ook wel vennoten, aansprakelijk.
Vof staat voor vennootschap onder firma. Een vof is een bedrijf waarin minimaal twee personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. De samenwerkende personen zijn mede-eigenaar van de onderneming en worden vennoten genoemd. Iedere vennoot brengt iets in, bijvoorbeeld goederen, geld of arbeid.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd. Iedere vennoot brengt iets in.
Doordat de vof rechtspersoonlijkheid heeft, valt zij in fiscaal opzicht onder de vennootschapsbelasting. Een vof kan worden opgericht door natuurlijke personen, door rechtspersonen en door niet rechtspersoonlijkheid bezittende samenwerkingsverbanden.
Ben je onderdeel van een vof? Dan ben je een 'vennoot'. Iedere vennoot is zelfstandig ondernemer en mag gebruik maken van dezelfde aftrekposten als bij een eenmanszaak.
Vennoten zijn onbeperkt aansprakelijk, wat dus een risico met zich meebrengt. Je privé-eigendom is niet beschermd. Omdat er weinig wettelijke bepalingen zijn, is het goed om zelf de statuten zorgvuldig op papier te zetten.
Vennoten van een VOF worden door de Belastingdienst gezien als inkomstenbelasting-ondernemer. Vennoten van een VOF betalen geen, zoals de vennoten van een BV of NV, vennootschapsbelasting. De belasting die over winst afgedragen moet worden wordt afgerekend via de inkomstenbelasting.
Vennoten zijn niet in loondienst bij de vof en ontvangen dus geen salaris. Vennoten kunnen wel een vroegtijdige winstuitkering ontvangen. Dit is een voorschot op de uiteindelijke winstverdeling aan het einde van het jaar.
De vennoten in een VOF bepalen zelf in welke verhouding zij de winst van de VOF verdelen. Factoren die daarbij een rol kunnen spelen zijn de omvang en de kwaliteit van de arbeid en de mate waarin de vennoten kapitaal hebben verstrekt aan de VOF. De verdeling van de winst moet wel zakelijk zijn.
Over de eenmanszaak en VOF kunnen we kort zijn. Deze zijn in beginsel hetzelfde, behalve dat een eenmanszaak zoals het al zegt door één persoon wordt opgericht terwijl een VOF altijd twee of meer personen bevat.
U doet digitaal btw-aangifte.U vindt het formulier 'Aangifte omzetbelasting' als u bent ingelogd via 'Inloggen voor ondernemers'. U kunt ook aangifte doen met eigen administratiesoftware. Meer hierover leest u op Voor ondernemers: Aangifte doen met administratie-software.
Een vof is zonder tussenkomst van notaris op te richten, en voor de vennoten van een vof gelden dezelfde gunstige fiscale voordelen als voor starters en kleine ondernemers met een eenmanszaak als rechtsvorm. Deze verschillen kunnen doorslaggevend zijn als u een keuze moet maken voor een ondernemingsvorm.
Wat zijn de voordelen van het oprichten van een VOF? Een VOF is een eenvoudige rechtsvorm en makkelijk zelf op te richten. Je hoeft niet langs de notaris, wat al een hoop kosten scheelt. Daarnaast kunnen de vennoten zelf een contract opstellen, wat veel vrijheid geeft.
Om uw vof op te heffen moet u deze laten ontbinden. Alle vennoten moeten dan opzeggen. Er geldt geen opzegtermijn. Wel is het verstandig om de voorwaarden van de opheffing vast te leggen in een brief, en deze door alle vennoten te laten ondertekenen.
De VoF wordt aangegaan in een samenwerkingsovereenkomst ook wel VoF contract genoemd. Hierdoor heeft de VoF geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de VoF geen eigen bezittingen heeft en geen handelingen kan uitvoeren. De vennoten zijn daarom allemaal hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VoF.
De winst die de vof maakt, wordt na het afsluiten van het boekjaar onder de vennoten verdeeld. Die verdeling is zoals afgesproken in het vof-contract. Een gebruikelijke verdeling is 50/50 of naar verhouding van het aantal gewerkte uren.
Als u met uw activiteiten deelneemt aan het economisch verkeer en als u winst kunt verwachten, is er sprake van een bron van inkomen. Dan bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Als je een vof hebt, mag je dan ook samen 1.225 uur werken om te voldoen aan het urencriterium? Nee, het urencriterium geldt per vennoot. Voor iedere vennoot die ondernemer is, geldt dat hij 1.225 uren per kalenderjaar moet besteden aan het drijven van de onderneming om aan het urencriterium te voldoen.
Handig aan een vof is dat er geen minimumkapitaal nodig is om te starten. Kenmerkend voor een vof is dat je met je hele privévermogen aansprakelijk bent voor de (eventuele) schulden van de onderneming. Daarom is het slim om een vennootschapscontract op te stellen, zodat onderlinge aansprakelijkheid kan worden beperkt.
Daartegenover staat wel dat alle winst in principe gelijkelijk verdeeld wordt onder de vennoten. Belangrijk om te weten is dat een VOF geen rechtspersoonlijkheid bezit, dit betekent dat de VOF geen eigen vermogen of identiteit heeft.
Bij een vof zit je al snel op 1400-2000 euro per jaar aan boekhoudkosten, maar dit kan oplopen tot 2500 euro. Hoe meer personeel en hoe meer facturen, hoe hoger de kosten. Maar ook hier zijn er regionaal grote verschillen.
Fiscaal voordelig bij lagere winsten
Bij lagere winsten (onder de € 100.000) ben je fiscaal gezien voordeliger uit met een VOF dan met een BV. Als vennoot in een vennootschap onder firma betaal je inkomstenbelasting over jouw deel van de winst. Hierbij kun je dezelfde belastingvoordelen krijgen als een zelfstandige.
Belastingen bij een vof
Elke vennoot die aan de eisen voor ondernemerschap voldoet, is ondernemer voor de inkomstenbelasting en kan gebruikmaken van de regelingen voor ondernemers. Voor de btw is de vof als geheel ondernemer.