Nieuwjaar, 1 januari. Paasmaandag, de dag na Pasen (dat op zijn beurt valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente) Dag van de Arbeid, 1 mei.
In België is Pasen een seculier feest geworden dat bestaat uit een aantal vrije dagen. Ook tradities zoals gemeenschappelijk eten, het bezoeken van kerk en familie en het zoeken van eieren wordt in stand gehouden. Er vinden nauwelijks commerciële activiteiten plaats. Dit is ook het geval voor paasmaandag.
In 2022 zijn de officiële feestdagen in Nederland: Nieuwjaarsdag (zaterdag 1 januari) Goede vrijdag (vrijdag 15 april) Eerste en tweede paasdag (zondag 17 en maandag 18 april)
De schoolvakanties in 2022
Krokusvakantie: maandag 28 februari tot en met zondag 6 maart 2022. Paasvakantie: maandag 4 april tot en met zondag 17 april 2022. Zomervakantie: vrijdag 1 juli tot en met woensdag 31 augustus 2022. Herfstvakantie: maandag 31 oktober tot en met zondag 6 november 2022.
Wist u dat Hemelvaart en Pinksteren niet in alle landen officiële feestdagen zijn? In de maanden april en mei vallen de meeste officiële feestdagen. In 2021 is het op 13 mei Hemelvaart en op 23 en 24 mei Pinksteren. O.a. in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk vallen deze feestdagen onder de officiële feestdagen.
Op volgende dagen in 2021 moet er niet gewerkt worden: Vrijdag 1 januari 2021, Nieuwjaar. Maandag 5 april 2021, Paasmaandag.
Wettelijke feestdagen België 2022
België kent tien officiële wettelijke feestdagen.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag. Maar vaak zijn er wel afspraken met je baas over extra loon voor werken op zo'n dag.
Koningsdag 27 april (woensdag)
Op 27 april is het Koningsdag. Een nationale feestdag. Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat.
De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2022 als volgt: Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022. Goede Vrijdag: vrijdag 15 april 2022. Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022.
Op volgende dagen in 2022 moet er niet gewerkt worden: Zaterdag 1 januari 2022, Nieuwjaar. Maandag 18 april 2022, Paasmaandag. Zondag 1 mei 2022, Dag van de Arbeid.
De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.
Wanneer het volle maan is precies op de eerste dag van de lente, dan wordt Pasen gevierd op diezelfde dag (en de dag erna). Maar wanneer de eerste dag van de lente op een zondag valt, dan wordt Pasen de zondag erna gevierd. Door deze regel valt Pasen altijd tussen 22 maart (eerste dag van de lente) en 25 april.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen. Overleg altijd met jouw werkgever wat voor compensatie jij kan verwachten.
Acht officiële en twee nationale feestdagen in 2022
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
De meeste mensen die werken op 1e en/of 2epinksterdag krijgen dubbel betaald of op een andere dag vrij. Als je in de supermarkt werkt, krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 100%. Je krijgt dan dus 200% uitbetaald op Pinksteren. 1epinksterdag valt altijd op een zondag.
In de federale overheidsdiensten en sommige andere openbare diensten hebben de ambtenaren een vrije dag. In het leger is deze dag een feestdag die gevierd wordt met een banket ter ere van de koning. Tot en met 2020 was ook voor de Universiteit Gent Koningsdag een sluitingsdag.
Finland voert de ranglijst aan met maar liefst 39 vrije dagen, maar ook Denemarken, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje doen het goed met 36 verlofdagen, waarbij Spanje na Finland het meeste officiële feestdagen (14) toekent.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...