Welk kolfapparaat het beste bij jou past is afhankelijk van hoe vaak je gaat kolven, waar je gaat kolven en je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je van plan bent om vaak te gaan kolven, is een elektrische kolf praktischer dan een handkolf. Als je slechts af en toe kolft, heb je misschien voldoende aan een handkolf.
Wat ons betreft is de Medela Freestyle Flex de beste elektrische borstkolf van 2023. Veel moeders zijn het met ons eens, en geven de kolf zeer positieve reviews. Opvallend bij deze kolf is dat er ook een aantal moeders is die de kolf juist zeer negatief beoordelen vanwege problemen met de motor.
Bij het kiezen van een kolfapparaat kun je letten op het zuigritme en de zuigkracht van de kolf. Bij een handkolf bepaal je zelf de zuigkracht en het zuigritme. Bij vrijwel alle elektrische kolfapparaten zijn zuigkracht en zuigritme regelbaar, om het drinken van de baby zoveel mogelijk na te bootsen.
Elektrisch kolfapparaat op stroom
Elektrische kolfapparaten werken meestal het snelst en leveren de meeste melk op. Ze zijn dan ook het meest geschikt voor dagelijks gebruik. Elektrische kolfapparaten zijn eenzijdig of dubbelzijdig. Een enkelzijdige borstkolf kan maar één borst tegelijk afkolven.
Een handkolf is ideaal voor incidenteel gebruik. Kolven met de hand is handig als je af en toe stuwing wilt verminderen of als je een keertje zonder baby op stap gaat. Een handkolf geeft meer controle dan een elektrische kolf. Je bepaalt zelf de snelheid én het vacuüm van de handkolf.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Antenataal kolven is handig als u baby na de geboorte melk nodig heeft, maar de borstvoeding nog op gang moet komen. U kunt uw baby dan bijvoeden met de melk die u voor de geboorte heeft afgekolfd. Daardoor hoeft u geen kunstvoeding te geven. De eerste moedermelk heet ook wel colostrum.
Omdat dubbelzijdig kolven leidt tot een extra toeschietreflex en 18% meer melk, worden de borsten beter geleegd. Het hogere vetgehalte is dus simpelweg een teken dat de borsten tijdens het dubbelzijdig kolven goed zijn geleegd, beter dan bij enkel kolven.
Wat heb je allemaal nodig als je kiest voor fulltime kolven? Een dubbelzijdige, elektrische kolf met een goede accu. Dubbelzijdig en elektrisch omdat je dan stukken sneller klaar bent. Die goede accu is wel zo handig als jij en je nieuwe elektrische vriend samen op pad gaan.
Kolf als het mogelijk is minimaal 8 keer per dag. Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten.
Er bestaan verschillende soorten borstkolven. Zo zijn er elektrische borstkolven en handkolven. Elektrische borstkolven zijn daarnaast weer onder te verdelen in enkele en dubbele kolfapparaten. Als je niet regelmatig kolft is een enkele borstkolf handig.
Hoeveelheid voeding
n 7 tot 8 voedingen per 24 uur. De voeding wordt in de kraamweek met ongeveer 10cc per dag opgehoogd. Op de 2e dag drinkt je kindje dus 20cc, op de 3e dag 30cc en zo verder tot zo? n 100cc per voeding.
Je werkgever is wettelijk verplicht te zorgen voor een geschikte kolfruimte. Het moet een ruimte zijn die dicht kan en waar niemand naar binnen kan kijken. Er moet verder een stopcontact zijn, bij voorkeur stromend water, een comfortabele stoel of bank, het moet er behaaglijk zijn en tochtvrij.
Fijne handmatige borstkolven Zowel de Medela Harmony handkolf als de Philips Avent zijn fijne borstkolven voor on the go. Ze zijn licht, passen gemakkelijk in je tas en maken weinig geluid. Echte redders in nood en budgetproof.
Voordelen van de Elvie kolf
De Elvie kolf is heel stil. Geen dreunend geluid dus, als je zit te kolven. De elektrische kolf is lekker klein en past in z'n geheel in je beha. Je kunt de Elvie kolf ook met een app bedienen en in de app bijhouden hoeveel je kolft en welke stand je wilt gebruiken.
Hoe vaker je kolft, hoe meer je de melkproductie stimuleert. Door minder vaak te kolven zal de melkproductie afnemen. In principe stimuleer je de melkproductie het beste als je om de twee à drie uur kolft. 's Nachts mag er wat langere tijd tussen zitten.
Probeer ongeveer 10 kolfsessies per dag in te lassen. Zet de kolf zo neer dat iedere keer wanneer je langs de kolf komt, deze even extra gebruikt. Kolf echter niet vaker dan iedere 45 minuten.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Door afkolven en werken te combineren kun je doorgaan met de borstvoeding ondanks het feit dat jij en je kindje niet bij elkaar zijn. Afgekolfde melk is na voeding rechtstreeks aan de borst, de meest geschikte voeding voor je baby. Je baby blijft profiteren van alles wat moedermelk te bieden heeft.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Door je kolfaccessoires na gebruik te wassen en minstens eenmaal per dag grondig te desinfecteren, zorg je ervoor dat je moedermelk veilig voor je baby kan worden bewaard.
Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen. Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin. Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas.
De moeder masseert de borsten tot er druppels colostrum komen. Daarna kolft zij met de hand enkele minuten af. Het colostrum kan worden opgevangen met bijvoorbeeld een cupje of theelepeltje.
Per voeding kan het verschillen hoeveel colostrum er is. Dit kan tussen de 5 ml tot 30 ml zijn. Dit is voldoende voor een gezonde, op tijd geboren baby. Een gezonde, op tijd geboren baby heeft genoeg reserves voor de eerst 24 uur en heeft naast colostrum niets extra's nodig.