Oslo is de hoofdstad en grootste stad van Noorwegen. Het is ook de naam van een provincie en gemeente; de gemeente en provincie Oslo overlappen elkaar volledig. Oslo heeft circa 697.549 (2020) inwoners en is gelegen in het zuidoosten van het land, aan het begin van de Oslofjord.
Koning Christiaan gaf de stad ook een andere naam: Christiania. Later werd dit nog Kristiania. De stad heeft van 1878 tot 1924 zo geheten. Pas in 1924 kreeg de stad de oude naam Oslo terug.
De Noorse hoofdstad is een prachtige Europese stad die bekendstaat om zijn musea, zeevaartverleden en uitgestrekte ongerepte landschappen.
Oslo heeft een oppervlakte van 454 km² en dit maakt de stad qua afmetingen één van de grootste steden van de wereld. Maar liefst 28 km² van de oppervlakte van Oslo bestaat uit water. Daarnaast zijn 40 kleine eilanden onderdeel van de stad en is ruim twee derde deel van Oslo natuurgebied of park.
De meest levendige en hipste wijk van Oslo is Grünerløkka. Het is een prachtige wijk om doorheen te wandelen en rond te neuzen in de leuke winkeltjes. Van vintage shops tot brouwerijen en hippe eettentjes: in Grünerløkka vind je ze. En er zijn volop parken die met mooi weer uitnodigen voor een kop koffie of picknick.
Is Oslo een dure stad? De gemiddelde prijzen in Oslo zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Oslo moet je er 1.37 keer meer voor betalen dan in Nederland.
Oslo is door Lonely Planet geselecteerd als een van de 10 beste steden ter wereld om te bezoeken in 2018. De Noorse hoofdstad wordt onder andere geroemd om haar combinatie van bijzondere architectuur, kunst, culinaire hoogtepunten en ongerepte natuur.
Zoals je zult zien zijn die twee dagen al genoeg om veel te zien van Oslo. Als je daar nog een halve dag voor of achter plakt dan kun je de laatste plekjes ook ng meepakken. Op het moment dat je ook nog een fjordentocht wilt gaan doen dan moet een extra dag of in ieder geval halve dag ervoor uittrekken.
Noorwegen verdient bakken met geld aan olie- en gaswinning en heeft daarmee 5,11 biljoen Noorse kronen (607 miljard euro). Als het land al dat geld zou verdelen over alle inwoners, zou iedereen miljonair zijn. Dat meldt de Centrale Bank van Noorwegen. De mijlpaal van 5,11 biljoen werd gisteren bereikt.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit.
De oorsprong van de naam Oslo is enigszins onduidelijk. Lo betekent hoogstwaarschijnlijk "luwte" of "haven" en os kan verscheidene betekenissen hebben zoals "pantheons", "riviermonding" of "helling". De hoofdstad werd sinds de regeerperiode van Haakon V (1299-1319) voor het eerst permanent door een koning bewoond.
Wist u dat Stavanger de vierde stad van Noorwegen is? Stavanger is ontstaan omstreeks het jaar 1100. Daarnaast is Stavanger de belangrijkste plaats (hoofdstad) van de provincie Rogaland. Stavanger is ook het centrum van de olieindustrie, een van de belangrijkste industrieen in Noorwegen.
Oslo is de hoofdstad en tevens grootste stad van Noorwegen. De stad ligt in het zuidoosten van Noorwegen, aan de noordkant van het Oslofjord. Dankzij dit fjord heeft Oslo een goede zeeverbinding, wat essentieel is geweest voor de ontwikkeling van de stad.
Hoewel Noorwegen bekend staat om de vele prachtige fietsroutes, hoef je de grote stad niet per se te verlaten om op fietsavontuur te gaan. “Fietsen in Oslo is echt super en toeristen kunnen op twee wielen enorm veel beleven”, zegt Øyvind Wold. Deze man weet waar hij het over heeft. Wold is de auteur van OsloBy.
De combinatie van stad en natuur
En een fjord, een zee en meerdere rivieren (met watervallen, in hartje stad). En natuurlijk kun je dit allemaal los van elkaar bezoeken, maar het feit dat je én die hoge gebouwen (de zogenaamde Barcode) én het water én het bos tegelijk kunt zien maakt Oslo toch wel uniek.
Klinkt al duur, maar het kan altijd duurder. Zo ben je in Oslo €8,87 kwijt voor een biertje. Dubai overtreft alle andere steden met een gemiddelde prijs van €10,34 per glas bier. Pijnlijk voor de portemonnee!