Je kunt ze instellen op de gewenste/benodigde temperatuur en je hebt tegenwoordig ook verschillende materialen die schade aan het haar voorkomen. En natuurlijk, als je je haar elke dag stijlt met de stijltang.Of dit doet op nat haar.Dan kun je gegarandeerd rekenen op beschadigd haar.
En we kunnen alvast verklappen: dat is niet elke dag. Als jouw haar elke dag met een bloedhete stijltang in aanraking komt, dan is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met droog, breekbaar en poreus haar. Sommige haartypes zijn hier gevoeliger voor dan andere haartypes.
De hitte die van een föhn of krul/stijltang afkomt zorgt er daarnaast ook voor dat het water in je haren verdampt. Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar.
Wij raden aan om de 2 a 3 dagen het haar te stijlen. Mocht je tekenen van beschadiging zien, dan adviseren we de stijlltang iets minder frequent te gebruiken. Maar zorg ook dat je een goede hittebescherming gebruikt. Dit heeft ook grote invloed op de reactie van jouw haar op de stijltang.
Teveel hitte is nooit goed voor je haar. Dat kan het uitdrogen en je haar meer pluizig en statisch maken. Gebruik een serum om je haar te beschermen, maar gebruik daar niet teveel van. In de puntjes is al genoeg, want daar wordt het juist het meeste vet.
Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Dus te veel stijlen is natuurlijk ook niet goed. Je krijgt er breekbaar en droog haar van. De ene heeft daar sneller last van dan de ander, maar hoevaak is nou het maximale om te stijlen? Je kunt je haar het beste één keer per week stijlen, legt specialist Raechele Cochran Gathers uit in een artikel van mindbodygreen.
Je kunt ze instellen op de gewenste/benodigde temperatuur en je hebt tegenwoordig ook verschillende materialen die schade aan het haar voorkomen. En natuurlijk, als je je haar elke dag stijlt met de stijltang. Of dit doet op nat haar. Dan kun je gegarandeerd rekenen op beschadigd haar.
Wanneer je niet dagelijks je haar stijlt, is een stijltang met een keramische laag prima. Stijltangen met een keramisch laagje hebben echter een kortere levensduur. Wanneer je je haar vaak stijlt, kun je het beste een stijltang met volledig keramische platen of titanium platen aanschaffen.
De hitte van een föhn of stylingtool verdampt het water in je haren, hierdoor raakt je haar gedehydrateerd. Vaak ontstaat beschadigd haar door de stijltang of andere stylingtools. Reden genoeg om ze niet te gebruiken als je al beschadigd haar hebt.
Water en shampoo drogen je haar uit. Je kunt je haar beter één in de twee of drie dagen wassen. Na het wassen is het belangrijk om altijd een conditioner te gebruiken. Een conditioner sluit de haarschubben, waardoor je een mooie glanzende gladde look creëert.
Je lokken en proteïnen zijn de beste vriendjes, meer nog: je haar bestaat grotendeels uit een proteïne genaamd keratine. Hoe meer je ervan binnenkrijgt, hoe sterker en sneller je haar groeit. Proteïnes zitten in vlees, vis, eieren, soja, kaas, linzen en bonen. Eigenlijk moet je dus op dieet in naam van je lokken.
Lauw-warm water is het best geschikt om je haar in te wassen. Begin dan met een kleine klodder shampoo en masseer dit rustig in met je vingertoppen (niet met je nagels!). Vervolgens spoel je de shampoo uit en ga je over op conditioner. Hoe langer het haar; hoe meer conditioner.
Een populaire manier om je haar 's nachts steil te houden is door het in een zijden of satijnen sjaal te wikkelen. Je kunt ook andere technieken proberen, zoals slapen op een zijden of satijnen kussensloop, producten gebruiken, of je kamer koel houden.
Zodra je klaar bent met het stijlen van je haar, wait a minute. Als je haar is afgekoeld, spuit dan wat haarlak op je borstel en kam dit vervolgens in je haar. Dit voorkomt de pluizige look (onze grootste nachtmerrie).
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Hierdoor moet je eerst door een (helse) fase waarin je simpelweg gewoon vies en vet haar hebt. Dit zou langzaamaan vanzelf beter worden. Voor sommige mensen duurt die fase twee weken, voor anderen een half jaar.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Hoe herken je droog haar? Droog haar bevat te weinig vocht en gaat vaak gepaard met een tekort aan talg. Je haar kan hierdoor gaan pluizen, ruw en stug aanvoelen en bij te weinig talgproductie is de mooie glans ook verdwenen. Mensen met krullend en/ of lang haar hebben sneller last van droger haar.
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.